Tujina

Natascha Kampusch: Policija ni storila ničesar

Dunaj, 09. 09. 2010 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Še ko sem se plazila po vrtu sosedove hiše, prestrašena, da me bo Priklopil znova zagrabil, so me obravnavali, kot da sem zločinka. Z dvignjenimi rokami sem skušala pojasniti, kdo sem," v svoji knjigi opisuje Natascha Kampusch.

Natascha Kampusch predstavi svojo knjigo
Natascha Kampusch predstavi svojo knjigo FOTO: Reuters

V sredo je izšla knjiga Natasche Kampusch, ki jo je pri desetih letih v Strasshofu, mirnem predmestju Dunaja, ugrabil Wolfgang Priklopil. Gre za 284 strani dolgo avtobiografijo z naslovom 3096 dni. O grozljivih podrobnostih o njenem življenju v ujetništvu je bilo povedanega že ogromno. Je pa Natascha v knjigi kritična tudi do policije.

"Šele ob svojem pobegu sem ugotovila, kako blizu so bili policisti, da bi aretirali mojega ugrabitelja, če bi le celotno zadevo jemali resno,“ piše Kampuscheva, zdaj stara 22 let, ki je vseh osem let in pol v ujetništvu sanjarila o tem, kako se policija trudi po najboljših močeh, da bi jo našla in rešila.

"A policija ni delala nič takega. Priklopilu so se opravičili in odšli, ne da bi si pobližje ogledali njegov avtomobil ali hišo, kjer bi morda našli moje DNK sledi,“ piše. Le nekaj dni po tem, ko je izginila, so policisti namreč zaslišali njenega ugrabitelja, a se jim kljub temu, da ni imel alibija, ni zdel sumljiv.

Ko ji je leta 2006 končno uspelo pobegniti, so jo policisti, kot pravi, obravnavali kot zločinko. Ko se je plazila po vrtu sosednje hiše, prestrašena, da jo bo Priklopil spet ujel in odnesel nazaj v vsega pet kvadratnih metrov veliko sobico, so ji ukazali, naj ostane, kjer je, in dvigne roke kvišku. "Nisem si ravno tako predstavljala prvega trenutka svobode. Stala sem tam z dvignjenimi rokami kot kriminalec in jim poskušala razložiti, kdo sem," piše.

'Raje verjamejo v zaroto, kot da bi priznali neuspeh'

Kot pravi, je dobila celo občutek, da so nekako jezni, ker se ji je uspelo osvoboditi. "V tem primeru ti ljudje niso bili moji rešitelji, ampak ljudje, ki jim je v vseh teh letih spodletelo, da bi me našli.“

Natascha Kampusch predstavi svojo knjigo
Natascha Kampusch predstavi svojo knjigo FOTO: Reuters

Kampuscheva zavrača tudi vsa namigovanja, da je imel Priklopil pajdaša, saj sam ne bi mogel vsega načrtovati in izpeljati. "Odgovorni raje verjamejo v neko veliko zaroto, kot da bi priznali, da so spregledali na videz neškodljivega kriminalca, ki je vse naredil sam.“

Kot pravi, je knjigo, ki je izšla z začetnimi 50.000 izvodi, napisala, 'da bi jo osvobodila'. V njej se ni razpisala edino o spolni zlorabi, češ da želi ohraniti 'vsaj malo zasebnosti'.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
10. 09. 2010 12.52
-3
Nefretete="in s tem predstavila svojo resnico svetu in hvala bogu, vsaj zaslužila bo." Ravno za to gre, SVOJO resnico, ki pa ni tista prava, zato so njene knjige in dokumentarci dvomljive vsebine. Prava knjiga je tista, ki postreže tudi s potrdili (kopije, slike, ipd., ki so del besedila knjige) o določenih dejstvih, itd., enako velja za dokumentace. Vse to izhaja dokaj hitro, še preden so preverjena vsa dejatva, to razlog za dodaten dvom glede verodostojnosti. Da to je NJENA resnica, ki pa je žal pristranska, res verjamete, da se dekle lahko temu izogne, zelo težko, saj ima lastne interese (po rešitvi, pa tudi prej, zakaj ni ušla, če je imela prilike), ki so prisotni že vesčas. Cela zgodba ima luknje, celo vpletenosti njenih staršev, predvsem matere, slednji so celo bojda dokazali, niso izključili.
Ramzess
10. 09. 2010 12.41
-4
Yerbas="Policija ni storila ničesar Ona pa tudi ne ! Kadar pri nenadzorovanih slabostih ugredo stvari iz vrstnega reda je vedno drugi krivec prvi" Se strinjam, ni lepo obtoževati drugih, če sam nisi storil nič, kljub priložnosti, ki v tem primeru sploh niso skrivnost, da je imela nekaj. Nefretete="To, da pa je policija zamočila pa je enkrat ena. Najbrž pa tudi nikoli ne bomo vedeli, če ni kateri izmed staršev imel kaj zraven." Da je policija zamočila je itak znano, kot je tudi znano da imela vsaj njena mati tudi prste vmes, v vsej tej zgodbi. Javnosti je podana zgodba, ki je dvomljiva, dama sama je ne povsem zaneslliva v izjavah, zna manipulirati, dobro je izkorotila, in hitro, okoliščine, kar je nekaterim jasno že od začetka, od institucij naprej, kako so jo hitro spravili skozi, vse skupaj je nek čuden scenarij, ki deluje atipično. Zakaj v drugih primerih ni tako, ali podobno, ali nam je v drugih podobnih primerih kaj ušlo.
nefretete
10. 09. 2010 00.13
+1
anjerd 09.09.2010, 20:49 15 Dragi komentatorji, postavite se v otroka starega deset let, ki ga dnevno posiljujejo in zaničujejo, pa vas bo sram spodaj napisanih besed. Imaš izkušnje, da o tem govoriš? Se mi je zdelo, da ne. Edino zaradi česar jo podpiram, da napiše knjigo je to, da bo morda ob pisanju prebolevala (vsega tako in tako ne bo povedala in prav je tako) in s tem predstavila svojo resnico svetu in hvala bogu, vsaj zaslužila bo. To, da pa je policija zamočila pa je enkrat ena. Najbrž pa tudi nikoli ne bomo vedeli, če ni kateri izmed staršev imel kaj zraven.
nefretete
10. 09. 2010 00.07
+1
MOSSAD001 09.09.2010, 21:38 5 Nam MINUSARJEM je jasno da ji je bilo hudo in use ostalo!!! Seveda nam je jasno, da je ptrtrpela pot do pekla in nazaj. Manj pa mi je jasno, zakaj bi se folk izživljal nad takimi pripovedmi in navajanji podrobnosti? Vi kar veselo mislite, da bo to z eno knjigo opravljeno? Za vas že mogoče in za vsa vzdihovanja v stilu, oh, gledal jo je, ko se je preoblačila? Ali kako se je odzvla na spremembe, ko se je iz deklice razvila v dekle? Raje se zamislite, kaj je več vredno - knjiga, ob kateri boste VI doživljali katarzo s srečnim koncem ali njen mir? Pa si nisem mislila, da smo Slovenceljni še tako zaplankani.
yerbas
09. 09. 2010 22.32
-4
Policija ni storila ničesar Ona pa tudi ne ! Kadar pri nenadzorovanih slabostih ugredo stvari iz vrstnega reda je vedno drugi krivec prvi
ja_to_sem_js
09. 09. 2010 21.53
-1
Js se strinjam kr s temi,ki menijo,da je vse skupaj manipulacija. Seveda je trpela in seveda ji bodo ostale posledice....ampak pisat knjigo, v njej navajat en kup nepreverljivih dejstev in se (najverjetne) prikazovat kot še večjo žrtev kot je v resnici bila...hmmm. Zraven pa sploh ne razumem človeka,ki bi si želel kej takega brat. Zdej pa hiter minuse dat :)
Audy
09. 09. 2010 21.46
Odkar je Avstrija izvedla za Fritzla, je Natašin primer kar poniknil v pozabo.
MOSSAD001
09. 09. 2010 21.38
-1
Nam MINUSARJEM je jasno da ji je bilo hudo in use ostalo!!! Nam je pa osnovni obrambni sistem človeka zelo megleno opisan in ga ne razumemo!!! Jaz osebno bi ob prvi priliki letu,pa makar po steklu,me ne ustavi gani!!!
Zehek
09. 09. 2010 21.28
Kaj zdaj boste vsak dan en izsek iz njene knjige spremenili v "članek"????
rodar1
09. 09. 2010 21.19
+3
Noben denar ji ne bo vrnil izgubljenih otroških let, niti poplačal trpljenja. Vso srečo ji želim.
belapanda1
09. 09. 2010 20.51
+4
folk pa kaj vam je .. pol pa vi bodte 8 let zaprti v neki "kleti" pa da te posili, pa tepe kr neki človek ko ga ne poznaš... pa ti vrže vsake tolko noter za jest al pa še to ne!! bi vas res rada vidla kak bi vam blo!! res je vlko pretrpela in ziher jo bo to spremljalo do konca lajfa!! Dajte se nekateri mal zamislit.. pa da je manipulatorka?? hallo?? ja verjetno se je dala za 8 let ugrabit pa zapret, da je lahko knjigo napisala, pa show naredla!!! mater mate bolane nekateri!!!
anjerd
09. 09. 2010 20.49
+4
Dragi komentatorji, postavite se v otroka starega deset let, ki ga dnevno posiljujejo in zaničujejo, pa vas bo sram spodaj napisanih besed.
Ramzess
09. 09. 2010 19.29
-4
Spet o tej Nataschi, zdaj izide njena kniga, ki je seveda verostojna toliko kot njene pretekle in zdajšne izjave. Dekle je dobra manipulatorka in dobro izkorišča okoliščine, navsezadnje je vse skupaj le njeno gledišče, ki je pa pristransko, resnične zgodbe ne bomo nikoli poznali.
nefretete
09. 09. 2010 19.17
-1
MOSSAD001Tudi sama sem malo skeptična do takih izpovedi. Če pa ji b to pomagalo preboleti in prežvečiti preteklost pa pravim - vso srečo! Tudi denar ni zanemarljivo destvo. Če že vsi mediji služijo na njen račun, zakaj se ne bi odvrtevala še njena varianta resnice? LP
MOSSAD001
09. 09. 2010 18.37
-2
Čez 15-20 let bo pa spet nova knjiga ČIZ KONTRA!! Tole je daleč od kristalne jasnosti !!
Igor Hari 1
09. 09. 2010 18.28
-2
Po tolikih letih v naselju in ni našla pot iz krize ,režija ,KAT..............