Tujina

FOTO in VIDEO: Islamski svet zgrožen zaradi nove objave Mohamedove karikature

Pariz, 14. 01. 2015 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Današnja številka Charlie Hebdoja je namesto v običajni 60.000 izšla v nakladi treh milijonov izvodov, a jih ni bilo dovolj. Na prodajnih mestih je bila gneča, izvodi so že pošli. Islamski voditelji z naslovnico seveda niso zadovoljni in jo vidijo tudi kot vojno dejanje. Odgovornost za napad je prevzela Al Kaida.

Pred izidom je tednik Charlie Hebdo v javnost že poslal sliko, kako bo videti naslovnica.
Pred izidom je tednik Charlie Hebdo v javnost že poslal sliko, kako bo videti naslovnica. FOTO: Reuters Video

Danes je luč sveta ugledala nova številka satiričnega tednika Charlie Hebdo, čigar uredništvo je bilo preteklo sredo tarča krvavega napada. Tokratno izdajo so pripravili preživeli člani uredništva v prostorih časnika Liberation z opremo, ki jim jo je posodil Le Monde, in sredstvi, ki so jim jih zagotovili drugi francoski in tuji mediji.

Veliko je karikatur skrajnežev

Na naslovnici je karikatura jokajočega in užaloščenega islamskega preroka Mohameda z napisom "Je suis Charlie" (Jaz sem Charlie) v rokah, nad njim pa piše "vse je oproščeno".  Odvetnik tednika Richard Malka je že pred izdajo današnje številke dejal, da tako preživeli ne bodo popustili skrajnežem, ki jih skušajo utišati. Prav karikature Mohameda naj bi bile povod za krvavi napad na revijo.

V notranjosti revije ni nobene karikature preroka več, navajajo tuji mediji. Je pa veliko karikatur islamskih skrajnežev, med drugimi tudi karikatura, ki prikazuje terorista, kako se vzpenjata v nebesa in sprašujeta ''kje je 70 devic?'', na drugi strani pa imajo umorjeni člani uredništva orgijo.

Nova številka satirične revije Charlie Hebdo je bila v Parizu in po Franciji razprodana v nekaj minutah, poroča francoska agencija AFP. Revija je bila natisnjena v treh milijonih izvodov, jutri bo že sledil ponatis.

Ena od prodajalk v Parizu je dejala, da je še pred odprtjem na nakup čakalo med 60 in 70 ljudi, 450 izvodov pa je razprodala v 15 minutah. Številne stranke so si sicer izvod tednika rezervirale vnaprej.

"Veseli smo, da nam je uspelo in da smo to sploh lahko storili. Bilo je težko. Naslovnico je bilo težko spraviti skupaj, ker je morala odražati nekaj novega, morala je povedati nekaj v zvezi z dogodkom, s katerim smo se morali soočiti," je izdajo nove številke pospremil njen urednik Gerard Biard. Uredništvo se zahvaljuje milijonom, ki so se v teh dneh označili za Charlieje.

Revija je izšla tudi v arabščini

Tednik je izšel v nakladi treh milijonov izvodov, običajna naklada pa je sicer 60.000, prodaja pa okoli 30.000 izvodov. Posebna izdaja je izšla v šestih jezikih, med drugim v angleščini, arabščini in turščini, za bralce po vsem svetu.

Charlie Hebdo je sicer v 44-letni zgodovini že večkrat poskrbel za razburjenje med muslimani po vsem svetu, med drugim s karikaturami preroka Mohameda. Tokrat je muslimanska skupnost v Franciji pozvala svoje vernike k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja, prav tako naj se vedejo dostojanstveno in naj se izogibajo čustvenim odzivom.

Okoli 600 evrov za izvod revije

Današnjo izdajo revije Charlie Hebdo, ki je na kioskih že pošla, že ponujajo tudi na eBayu, kjer že dobivajo visoke ponudbe. Za angleško verzijo revije bi v tem trenutku bilo treba odšteti okoli 700 dolarjev (okoli 600 evrov), a ponudbe lahko oddajajo še šest ur, tako da bo cena najverjetneje še narasla. V omenjeni spletni trgovini je sicer mogoče najti več zadetkov, tako med drugim še dve angleški izdaji revije ponujajo po okoli 500 evrov. Tudi za originalno francosko izdajo se cene v tem trenutku gibljejo okoli 500 do 600 evrov.

Kritike, češ da gre za provokacijo

Verske oblasti v Egiptu so načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že v torek označile za provokacijo. "Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov," so zapisale in napovedale, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja.

Kolumnist Patrick Pelloux in karikaturist Luz predstavljata naslovnico revije.
Kolumnist Patrick Pelloux in karikaturist Luz predstavljata naslovnico revije. FOTO: Reuters

Tokratno izdajo revije prodajajo tudi v Veliki Britaniji, čeprav jo je radikalni pridigar Anjem Choudary označil za ''dejanje vojne''. Opozoril je še, da bodo sledile ''posledice''. Pojasnil je, da se z naslovnico norčujejo iz Mohameda, ker napadajo njegovo osebnost. Nadaljeval je, da so ta dejanja ''zelo resna'', da gre celo za ''vojno dejanje'', zaradi katerega bi bili po širiatskem pravu kaznovani.

''Ni karikatura, je žalitev, je norčevanje, je provociranje,'' je naštel pridigar, ki je bil lani septembra med aretiranimi v preiskavi terorizma, še navajajo pri britanskem Telegraphu.

Praktično z vsega sveta prihajajo kritike, ki jih o naslovnici revije izrekajo muslimanski (verski) voditelji. Iranska vlada je naslovnico označila za žalitev in ''skrajno neumnost'', da so jo objavili.
Britanski muslimanski svet se zaveda, da so verniki zaradi naslovnice ''prizadeti, užaljeni in vznemirjeni'', a hkrati dodajajo, da mora biti odziv v skladu z navodili, ki jih daje ''nežen in milosten prerok''.

Napis na prodajalni revij: ''Izvodov revije Charlie Hebdo ni več''.
Napis na prodajalni revij: ''Izvodov revije Charlie Hebdo ni več''. FOTO: Reuters

V Turčiji je zaradi dogajanja posredovala tudi policija, ko se je časopis Cumhuriyet iz Ankare odločil, da bodo ponatisnili nekatere izbrane karikature revije Charlie Hebdo. Novinarji poročajo, da so policisti ustavili njihove tovornjake, ko so zapuščali tiskarno, da so pregledali časopis. Šele po zagotovilih, da ne bodo objavili kontraverznih karikatur, jim je policija dovolila nadaljevanje poti.

Med tem pa prek družbenih omrežij člani Al Kaide in Islamske države naslovnico širijo kot propagando v vzpodbujanju novih napadov.

V Turčiji blokirali dostop do spletnih strani z naslovnico

Turško sodišče pa je danes blokiralo dostop do spletnih strani, na katerih je objavljena naslovnica današnje izdaje Charlie Hebdoja. Sicer je naslovnico danes objavilo le malo turških strani, med njimi pa je tudi opozicijska T24.tr, do katere pa je kljub prepovedi dostop še mogoč.

Eden izmed podpredsednikov turke vlade Jalcin Akdogan je na Twitterju danes zapisal, da tisti, ki zaničujejo svete vrednote muslimanov, jasno provocirajo z objavo risb preroka. Dodal je, da obsojajo provokacije, napade in klevetanje muslimanov in islamskih simbolov na enak način, kot obsojajo napade v Parizu.

Turški opozicijski dnevnik Cumhuriyet je danes na štirih straneh objavil članke in karikature današnje izdaje Charlie Hebdoja. Objavili so uvodnik, kratke stripe (satireos krajnih islamističnih skupinah Boko Haram in Islamska država) in naslovnico. Za prilogo so se odločili iz solidarnosti, in spomnili, da so v preteklosti ubili tudi več njihovih novinarjev.

Še pred objavo sta ponoči policija in tožilstvo v Carigradu preverila izdajo med tiskanjem. Tožilstvo je nato objavo odobrilo. So pa trije glavni turški satirični tedniki - Leman, Penguen in Ujkusuz v znak solidarnosti objavili enake črne naslovnice z napisom Je Suis Charlie (Jaz sem Charlie).

Odgovornost za napade prevzela Al Kaida

Vodja Al Kaide na arabskem polotoku (AQAP) je objavil videoposnetek, v katerem uradno prevzema odgovornost za napade na revijo in Zahod opozarja na še več ''tragedij in terorja''.

Nasr al-Ansi je v 11-minutnem posnetku dejal, da je bil masaker ''maščevanje preroka''.

Dodal je, da Francija pripada ''stranki hudiča'' in da je jemenska veja te teroristične organizacije ''izbrala tarčo, pripravila načrt in tudi financirala operacijo''.

PREBERITE ŠE:

Pred teroristoma se je skril pod umivalnik: 'Nad mojo glavo je pil vodo, videl sem njegovo senco ...'

VIDEO: V javnost je prišel nov amaterski posnetek: trenutek, ko sta brata Kouachi streljala na policijski avto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3