Tujina

Našli pogrešano jadralko

Utrecht, 21. 12. 2009 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

14-letno jadralko Lauro Dekker, ki so ji oblasti preprečile objadrati svet in je v petek izginila, so živo in zdravo našli na otoku Sv. Martin na Nizozemskih Antilih.

14-letna Nizozemka Laura Dekker je želela postati najmlajša oseba, ki bi objadrala svet, a je njene načrte preprečilo sodišče. Ocenilo je, da samotarsko življenje na morju ni primerno za najstnico, poleg tega ji ni dovolilo izostanka od pouka. Staršem, ki so jo vseskozi podpirali, je vzelo skrbništvo in dekle do konca tega šolskega leta dalo pod okrilje države.

Laura Dekker je nameravala preživeti približno dve leti na svoji osemmetrski jadrnici in podreti rekord 17-letnega Britanca Mika Perhama, za zdaj najmlajšega, ki je objadral svet.
Laura Dekker je nameravala preživeti približno dve leti na svoji osemmetrski jadrnici in podreti rekord 17-letnega Britanca Mika Perhama, za zdaj najmlajšega, ki je objadral svet. FOTO: Reuters

S tem se Laura ni strinjala, saj je po odločitvi sodišča s svojega računa dvignila 3500 evrov in izginila. K očetu, pri katerem je živela, se ni vrnila, njena jadrnica pa je ostala privezana v domačem pristanu.

Policija je sprožila iskalno akcijo, v okviru katere so jo našli živo in zdravo na otoku Sv. Martin na Nizozemskih Antilih. Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Ricardo Henson je potrdil, da so deklico našli in da potekajo ukrepi za njeno vrnitev domov. O podrobnostih ni želel govoriti.

Laura se je rodila na jadrnici pred obalo Nove Zelandije, saj sta bila njena starša na sedemletnem jadranju okoli sveta. Svojo prvo jadrnico je dobila pri šestih letih, sama pa je začela jadrati pri desetih. ''Od tedaj vem, da hočem jadrati okoli sveta,'' je dejala in dodala: ''Enostavno se želim učiti o svetu in živeti svobodno."

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 12. 2009 12.43
Emedia1="kako pa se lahko 14-letnica brez spremstva vkrca na letalo?" Kako lahko 14-letnica brez pooblaščenca (staršev ali sorodnika) dvigne tolikšno vsoto denarja? Kako lahko sodišče (oblast), ki nadzira in kreira njeno življenje to spregleda. Kaj se pravzaprav dogaja v ozadju te zgodbe? Paparnas1="Punca je lepo povedala, da želi živeti svobodno. Mar je to v novem svetovne redu repovedano? Kdo so oblasti, ki v imenu neke varnosti ljudem jemljejo svobodo? Do kdaj bomo ljudje prenašali tiranske vlade. Če ni svobode ni varnosti. S tem ko so ljudje postali pripravljeni v imenu varnosti izgubiti svobodo, so postali sužnji raznih tiranov. Če se je punca odločila objadrati svet ji tega nima pravice preprečiti nihče. In kdorkoli je poskusil odvzeti skrbništvo staršev (katerega očitno ne potrebuje več) je ugrabitelj in je treba soditi njemu..." Percepcija NWO. Nič vas ne sme presenetiti, vse je povezano. Nx01="Ene države v TV showih "iščejo talente", druge pa jih zatirajo in jim ne pustijo, da razprostrejo krila in osvobodijo duha. Žalostno." Obstajata dve vrsti talentov, čeprav beseda ni najbolj primerna, pojmovno preozek opis, družbeno sprejemljivi in družbeno nespjemljivi talenti. Za obe vrsti, pa imajo v različnih državah različne kriterije in pravila, tako tudi otroci, s družbeno sprejemljivim talentom, denimo sicer izvrstnim vokalnim petjem, ter spremljajočim nastopom, plesom, če ne štejemo imitacij, ne uspe, ker komisiji enostavno ni všečen, po videzu namreč. In tako je lahko hitro vsega konec, če nima prave podpore na pravi strani (družina). Ni treba omenjati kako zasmehovalni in dvolični znajo biti posmezniki v tovrstnih komisijah. Kriteriji za vse pač niso enaki, to je jasno.
Ramzess
23. 12. 2009 12.41
"14-letna Nizozemka Laura Dekker je želela postati najmlajša oseba, ki bi objadrala svet, a je njene načrte preprečilo sodišče. Ocenilo je, da samotarsko življenje na morju ni primerno za najstnico, poleg tega ji ni dovolilo izostanka od pouka. Staršem, ki so jo vseskozi podpirali, je vzelo skrbništvo in dekle do konca tega šolskega leta dalo pod okrilje države." Ni jasno kaj ima obiskovanje šole s tem, in ni jasno zakaj sodišče svoje odločitve utemeljuje, zagovarja z obiskovanjem šole, indokrinacijo. In kaj bo izteku šolskega leta, krog se bo bržkone ponovil in ponavljal vse do zaključka šolanja, dvomiti je, da se bo kalvarija in nesmisel sodišča, ki tako nečloveško spreobrača dejstva in na še bolj kontroverzen način zagovarja svoje početje, nehala s končanjem osnovne šole. Bodo dekletu in družini res uničili življenje, da bodo zadostili lastnemu egu in svojim zakonom. Šola, šolanje, ne more opravičevati ničesar, to gre že malo predaleč, bog ne daj da bi otrok izostal, starši lahko izgubijo skrbništvo, otroka, čaka jih sodni pregon, itd. Pa kaj je s tem svetom, vemo koliko težav nakoplje šola staršem, ki otroke vzamejo s sabo na več mesečno potovanje, kaj šele letno. Res je pravo znanje pomembno, šolsko je itak pomilovanja vredno, toliko je namenskih in nenamenskih napak, vendar šolska, indokrinacija, dokločenim interesom namenjena, verzija, ni sveta, da bi zaradi nje morali biti otroci prikrjašani, ali tvegati. Bog varuj nedolžnega otroka, ki se izogne indokrinaciji, kajti če ga dobi tukajšnja oblast (sistem) je zanj in njegove starše, družine in življenja konec. Kdor se ne podreja sistemu, je lahko kaznovan. Nič novega bi lahko rekli, le še bolj očitno, dosledno in ... grobo, kontroverzno. Razumem, da ni prav, da gre 'otrok' sam okoli sveta, tega sveta. Tudi sam ne bi pustil svojega otroka, na tako in podbno avanturo, pa ne zato ker avantura ne bi bila izvedljiva, ali nenevarna, je nevarna sama po sebi, še bolj nevaren in nepredvidljiv pa je ta svet, v katerem se naj bi ta avantura izvajala, ki se spreminja, razmere na njem iz ure v uro, ljudje marsičesa ne upoštevajo, in tem sedem let, preko leta 2012, ni malo, in pomeni, v preveč procentih, da starši svojega otroka ne bodo več videli, za drugo je procent premajhen. Svet je enostavno v stanju, ko za take in podobne avanture ni primeren. Že klasično potovanje med celinami ipd. bo vse bolj težavno in tvegano. Danes se ne pogovarjamo več, da ne vemo kaj bo prinesel naslednji dan, temveč, kaj bo prinesla naslednja ura
pix
22. 12. 2009 17.27
malaglavca in kaj potem ce si eni lahko to privoscijo??!! pac so ze vedeli da se bo nekaj iz nje!! in ja bi kupila svojim otrokom tudi to ce bi vedela da jim to pomeni vse na svetu!!!!!!
ladyme
22. 12. 2009 09.41
pravilno so ukrepal...mal premlada je za takšne podvige.. se strinjam s tabo naivna..
Dejan Zajebancije
22. 12. 2009 09.07
Kaj sodišča nimajo bolj pomembnega dela kot to, da zaščitijo nekoga, ki si takšne njihove zaščite ne želi?? Postite punci da dela to, kar si želi! Tako je pač izbrala. Kaj ne živimo v demokraciji, kjer lahko vsak odloča zase, dokler koga drugega s tem ne omejuje?
p206
22. 12. 2009 04.57
kapo dol tamali(sledi svojam sanjam)
naivna
21. 12. 2009 22.50
Vsi nekaj kritizirate vlado, zakaj ji ne pusti svobodno ziveti. Ko bi se ji kaj slabega naredilo, potem pa zakaj je vlada to pustila. Otroci vsaj do 16tih let morajo bit v soli in v vzgoji strarsev ali sposobnega osebja, ne pa gavalatit po svetu. Tukaj niti starsi ne vejo prav ravnat, zato mora socialna se vmesat.......Kako varno je za eno puncko samo, se spancirat v nezanih krajih?
LOTR
21. 12. 2009 22.45
dejmo se uprašat od kod 14 let stari 3500 evrov in tud otroku ne morš kupt jadrnice ko je star 6 pa dejte no a vi bi jo svojemu al ka??? mal pameti u roke ludje....
dark2000
21. 12. 2009 22.11
timering 21.12.2009, 13:11 29 mislim sram vas bodi POP tv...isto piše vse kot včeraj sam naslov je drug..pa še vido sm nekje da kradete iz youtuba ??LOPOVŠČINA -------------------------- se strinjam... in sm presenečn da ti še niso komentarja zbrisal :)
Kaja Kova? 1
21. 12. 2009 21.16
Sem proti kaznovanju otrok,ampak ta pa rabi kakšno klofuto okoli ušes, da ji ne bi padlo še kdaj na pamet kaj takega.
pink_panter
21. 12. 2009 18.25
kako so lahko hčerko dali uradu?! saj pa želi živeti pri starših ?! jaz bi tudi pobegniča če bi me zaradi česa takega dali vstran od staršev ! . popoln nesmisel. saj pa še to po eni stran in epomeni da je ne marata !
MatejF
21. 12. 2009 17.36
pa kako varstvo otrokovih pravic ko jih pa jemljeo zmirom bolj in bolj? banda ušiva!
MatejF
21. 12. 2009 17.33
eh.. niso pustili da podre rekord :( nesramneži..
k4nm4n
21. 12. 2009 16.44
Šolski primer, da je demokracija ena navadna farsa, ki zahteva novodobno suženjstvo. Če si svoboden in želiš delati, kar ti paše te hitro povlečejo ozkogledneži nazaj v jarem omejene svobode, ki je tržno zanimiva in ne dovoljuje preveč osebne svobode.
BananaPoslanec
21. 12. 2009 14.47
Točno tako punco bi jaz rad imel!Ne kičastih mrhic ki jih vidimo na naših ulicah!Škoda edino da je tako mlada.
Leandra
21. 12. 2009 14.35
Morda bi poklicali na pomoč..Slovenski Center za socialno ter predstavnike slovenskega sodstva.. stvar bi bila že rešena končala bi tako kot Mislejevi otroci....rešena za vedno..?
Shekelstein
21. 12. 2009 13.45
njen obraz me spominja na christino applegate :)
19slovenija91
21. 12. 2009 13.31
pa če hoče it naj gre... sploh če ji starši dovolijo! pa kaj misli politika da se lohko v use umešava al ki!?
timering
21. 12. 2009 13.11
mislim sram vas bodi POP tv...isto piše vse kot včeraj sam naslov je drug..pa še vido sm nekje da kradete iz youtuba ??LOPOVŠČINA
nx01
21. 12. 2009 12.23
Ene države v TV showih "iščejo talente", druge pa jih zatirajo in jim ne pustijo, da razprostrejo krila in osvobodijo duha. Žalostno.