Tujina

Našli nova trupla

Moskva, 10. 07. 2006 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izpod ruševin ruskega letala, ki je na poti iz Moskve strmoglavilo med pristajanjem na vzhodu Sibirije, našli nova trupla.

Ruski predsednik Putin je za danes razglasil dan žalovanja
Ruski predsednik Putin je za danes razglasil dan žalovanja FOTO: Reuters
Preiskovalci že preučujejo črni skrinjici, ki bosta razkrili pravi vzrok strmoglavljenja letala, na katerem so bili 204 potniki. Po prvih ugotovitvah naj bi do tragedije prišlo zaradi napake v zavornem sistemu letala.

Reševalci so izpod ruševin ruskega letala airbus A310 družbe Sibir, ki je v nedeljo na poti iz Moskve strmoglavilo med pristajanjem v Irkutsku na vzhodu Sibirije, našli nova trupla žrtev. Število potnikov in članov posadke, ki so izgubili življenje, se je tako povzpelo na 131.

Ruski minister za transport Igor Levitin je potrdil, da je bilo na letalu 195 potnikov in osem članov posadke. Povedal je še, da se 57 ljudi zdravi v bolnišnici z opeklinami, travmami in težavami z dihanjem.

V Rusiji so danes razglasili dan žalovanja za žrtvami nesreče letala. Ruske oblasti medtem nadaljujejo preiskavo o okoliščinah nesreče.

Letalo ruske družbe je strmoglavilo med pristajanjem
Letalo ruske družbe je strmoglavilo med pristajanjem FOTO: POP TV
Predsednik vlade Janez Janša je svojemu ruskemu kolegu Mihailu Fradkovu poslal brzojavko, v kateri je izrazil globoko sožalje ob nedeljski letalski nesreči v mestu Irkutsk. Ob tem ga je zaprosil, naj izraze globokega sožalja prenese tudi družinam in svojcem umrlih.

Airbus letalske družbe Sibir je v nedeljo med pristajanjem malo pred 8. uro zjutraj po krajevnem času zapeljal s pristajalne steze, treščil v betonski zid, nato pa še v letališko poslopje. Zatem je letalo zajel ogenj, ki so ga gasilci po treh urah pogasili. Letalo pa se je ustavilo nedaleč od stanovanjskih hiš.

Po mnenju preiskovalcev je nesrečo povzročila okvara hidravličnega sistema na zavorah
Po mnenju preiskovalcev je nesrečo povzročila okvara hidravličnega sistema na zavorah FOTO: Reuters
Zunanji minister Dimitrij Rupel je ob tragični nesreči ruskega letala v imenu zunanjega ministrstva in v svojem lastnem izrazil sožalje ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Lavrova je obenem zaprosil, naj prenese izraze sožalja družinam, ki so v nesreči izgubile svoje najdražje.

Po besedah ruskega ministra za transport naj bi nesreči botrovala mokra pristajalna steza. Kot je dodal, je pilot že sporočil, da so srečno pristali, nato pa je izgubil zvezo s kontrolo poletov. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je za danes razglasil dan žalovanja po vsej državi, pa je zahteval oblikovanje vladne preiskovalne komisije, ki bo dala odgovore na odprta vprašanja, povezana z vzroki nedeljske tragedije.

Po besedah neimenovanega strokovnjaka, ki sodeluje v preiskavi nesreče, naj bi sicer nesrečo airbusa A-310 povzročila okvara hidravličnega sistema na zavorah.

Airbus A-310
Airbus A-310 FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.