Tujina

Našli Litvinenkove morilce?

London, 22. 04. 2007 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanska policija sumi, da so nekdanjemu agentu Litvinenku radiokativen polonij podtaknili trije Rusi.

Eden od osumljencev, Andrej Lugovoj
Eden od osumljencev, Andrej Lugovoj FOTO: Reuters

Britanski detektivi bodo po trditvah današnje izdaje časnika The Mail on Sunday kmalu izdali zaporne naloge za tri Ruse, ki jih sumijo umora nekdanjega ruskega agenta Aleksandra Litvinenka. Ta je umrl novembra lani zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

Osumljenci, bogati poslovneži in nekdanji agenti sovjetske obveščevalne službe KGB, Andrej Lugovoj, Dmitrij Kovtun in Vjačeslav Sokolenko, ki so se z Litvinenkom sestali tri tedne pred njegovo smrtjo, vpletenost v umor zanikajo, po pisanju časnika The Mail on Sunday pa bo Rusija tudi skoraj gotovo zavrnila morebitne zahteve za njihovo aretacijo in izročitev Veliki Britaniji.

Nemški preiskovalci so v hiši in avtomobilu, ki ju je uporabljal Dmitrij Kovtun zaznali sevanje
Nemški preiskovalci so v hiši in avtomobilu, ki ju je uporabljal Dmitrij Kovtun zaznali sevanje FOTO: Reuters

Umor Litvinenka, ki so ga zastrupili v Londonu, se je izkazal za perečo točko v odnosih med Veliko Britanijo in Rusijo, še posebej po tem, ko je nekdanji agent v pismu pred smrtjo za svoj umor obdolžil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Smrt nekdanjega agenta KGB in kasnejšega ostrega kritika oblasti v Kremlju je povzročila pravi vihar v medijih ter vzpodbudila številna ugibanja in teorije o tem, kdo stoji za njegovim umorom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romuel
22. 04. 2007 20.33
mafijski posli pač
Vegos
22. 04. 2007 19.11
Avava, Putin ne bo odgovarjal zaradi Čečenije, ker je zelo dobro izkoristil Bushevo nesposobnost in se priključil "Mednarodni vojni proti terorizmu" in zdaj mednarodna skupnost glede Čečenije ne more storiti prav veliko...
avava
22. 04. 2007 18.59
tako rijo27 to je vse res ko nekaj naredi islamski svet so to akoj teroristi ko pa to naredi krščanstvo pa ne to je dvoličnost pa tudi samega ruskega sveta ki je tako umazan putin igra zelo umazano ko se razve resnica o čečeniji kaj se res tam dogaja ga takoj posravijo tako kot novinarko in ostale če govoriš lepo o putinu je vse ok ....nič boljši kot bush....
Vegos
22. 04. 2007 17.54
Hehe me prav zanima a bojo Rusi izročitev teh treh pogojevali z britansko izročitvijo Berezovskega Rusiji...
mindfucker
22. 04. 2007 15.36
Fondamentalizem? Kaj je pa to?? Muslimanom očitno pašejo: pravoslavni fundamentalizem s strani rusov, katoliški fundamentalizem (poljalki, lahi), pa protestantski fundamentalizem (ZDA, GB). Še zmeraj se jih največ pobije v medsebojnih obračunih (šiiti in suniti)!!
Rijad Proši?
22. 04. 2007 15.06
+0
Ne vem, zakaj se v primeru Litvinenko ne piše o pravoslavnem fondamentalizmu ? Če bi napad na Litvinenka, z kemičnim orožjem izvršili, na primer Čečeni, bi se verjetno pisalo o islamskem terorizmu in ne vem kaj še. To samo kaže, na dvoličnost, krščanske družbe. Strah pred jedrskim terorizmom, ki ga pričakujejo od Muslimanov, v bistvu realizirajo sami. Ampak niti besedice o terorizmu. Copate strahopetne.