Tujina

'Našli bomo odgovorne za napade'

New York/Abuja, 06. 11. 2011 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po seriji bombnih napadov v severovzhodnem nigerijskem mestu Damaturu, ki so zahtevali številne smrtne žrtve, je varnostni svet ZN napade ostro obsodil, nigerijski predsednik pa je napovedal, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice.

Rdeči križ je v soboto poročal, da je v seriji bombnih napadov v severovzhodnem nigerijskem mestu Damaturu umrlo 63 ljudi. BBC-jev dopisnik Aminu Abubakar je poročal, da je v mrtvašnici sam osebno naštel 97 trupel, neki uradnik, ki je skrbel za evakuacijo, pa mu je potrdil, da je pravzaprav umrlo 150 ljudi. 

Bombni napad v Nigeriji
Bombni napad v Nigeriji FOTO: Reuters

Bombe so uničile več tarč, med drugim tudi glavno policijsko postajo zvezne države Yobe. Poveljnik tamkajšnje policije je povedal, da mesto ni bilo pripravljeno na kaj takšnega. Zvezna država Yobe leži na severovzhodu Nigerije, na vzhodu pa meji na zvezno državo Borno, v kateri se že dve leti vrstijo napadi na vladne institucije, za katerimi praviloma stoji skrajna islamistična skupina Boko Haram (kar v prevodu pomeni ''Zahodna izobrazba je prepovedana''). Ta je prevzela odgovornost tudi za te napade.

Trije samomorilci iz njihovih vrst so že v petek v glavnem mestu Borna Maiduguriju izvedli napad na vojašnico v mestu. Boko Haram je med drugim prevzel odgovornost za avgustovski samomorilski bombni napad na poslopje Združenih narodov v nigerijski Abuji, v katerem je umrlo 23 ljudi, več kot 80 pa je bilo ranjenih.

Teroristične napade je že ostro obsodil varnostni svet Združenih narodov, nigerijski predsednik Goodluck Jonathan pa je napovedal, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
06. 11. 2011 11.13
To je pa to če imaš muslimansko državo za sosedo!