Tujina

'Naslednji napad na zahodno prestolnico bo najverjetneje zakrivil ekstremist, ki je odrasel na njenih ulicah'

Ljubljana, 16. 11. 2015 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Radikalizacija v zahodnih družbah vse bolj raste, opozarja francoska odvetnica Samia Maktouf, ki zagovarja družine, katerih otroci so pobegnili in se pridružili bojem v Siriji. Obstaja velika nevarnost, da vso pozornost prevalimo na begunce, češ da se med njimi skriva največja nevarnost, a bo pravzaprav naslednji napad na zahodno prestolnico prišel od znotraj.

V čigavem imenu?
V čigavem imenu? FOTO: Reuters
Naslednji napad na zahodno prestolnico bo najverjetneje zakrivil ekstremist, ki je odrasel ravno na ulicah tega mesta, je opozorila francoska odvetnica Samia Maktouf.

Maktoufova je sodelovala pri najodmevnejših primerih terorizma, zdaj pa toži francosko vlado v imenu družin, katerih otroci so iz zahodnih držav odpotovali v Sirijo, da so se priključili teroristični skupini Islamska država (IS). Ti namreč trdijo, da država ni storila dovolj, da bi njihovim otrokom preprečila odhod  v Sirijo.

Kdo bi moral mladoletnikom preprečiti priključitev džihadistom: starši ali policija?

Sprva je Maktoufova zagovarjala mati francoskega 16-letnika, ki je še s tremi somišljeniki iz Nice na jugu Francije odšel decembra 2013, o svojih namerah pa seveda ni obvestil svoje družine. Mati se je odločila, da toži francosko vlado, saj ta njenemu mladoletnemu otroku ni preprečila, da odide iz države. Policiji bi moral biti mladoletnik sumljiv, saj je potoval brez prtljage, imel je le dokumente in enosmerno vozovnico za Turčijo, ki je "zloglasna kot izhodišče za pot v Sirijo", je po poročanju APF prepričana odvetnica. Dodala je še, da cilj tožbe ni denar, temveč to, da se zaustavi odhod mladoletnikov na boj v Sirijo. Upa, da bo ta primer francosko vlado prisilil, da najde rešitev za to, kar sama vidi kot nevaren trend pranja možganov ter radikalizacije, ki se odvija v mestih po vsej državi in tudi drugih zahodnih mestih.

A stvar seveda ni tako enoznačna, mnogi so namreč prepričani, da so za mladoletnika odgovorni starši in da bi vlada pravzaprav morala tožiti mater, ker svojemu otroku ni preprečila odhoda v Sirijo, čeprav se ga ni zavedala. Prepričani so tudi, da če bi fantu policija preprečila potovanje, samo zato ker ni imel prtljage, bi bili obtoženi islamofobije.

Po poročanju APF je tudi francosko notranje ministrstvo pojasnilo, da niso imeli nobene zakonske osnove, da bi preprečili njegovo potovanje, saj v tistem času ni bil predmet nobene preiskave, ni bil v policijskih evidencah ali na seznamu opazovanih.

Medijska pozornost, ki jo je sprožil ta primer, je spodbudila več deset drugih obupanih staršev radikaliziranih otok, da so stopili v stik z Maktoufovo. S tem je dobila vpogled v fenomen, ki ga sama opisuje kot kronični problem ekstremizma, ki zraste na domačih tleh.

V Franciji se po ocenah vlade trenutno v Siriji bori vsaj 500 francoskih državljanov.

Begunsko-migrantski tok ne povečuje radikalizacije, ta je že tu

Nemogoče je določiti le enega krivca za to, da mladi zahodnjaki vse pogosteje zapadajo v ekstremizem. Družba, ki jim ni dovolila zadostne vključitve, jim ni dovolj približala svojih vrednot, starši, ki jim isto ni uspelo, občutek odrinjenosti, mladostniška upornost, dolgčas?

Maktoufova je danes opozorila, da radikalizacija v zahodnih skupnostih le raste. Za britanski Telegraph je povedala, da vsak dan prejme več klicev pretresenih staršev, katerih sinovi in hčere so nenadoma odšli na služenje džihada na Bližnji Vzhod.

Zahodnjaki zvestobo IS lahko zaprisežejo kar preko spleta

Še več, povedala je, da IS za svoje člane potrjuje nove privržence, ne da bi jim za to bilo treba potovati na njihovo območje. "Zdaj lahko svojo zaprisego zvestobe opravijo kar preko Skypa," je povedala.

Čeprav se v primerih islamističnega terorizma hitro pojavi posploševanje, da so vsi muslimani teroristi, in se sploh v negotovih časih, ko k nam na dan prihaja več tisoč tujcev pogosto počutimo negotove in prestrašene, se moramo zaustaviti in pogledati malo globlje. Odkritje, da je eden izmed morilcev v Parizu nosil sirski potni list, je povečalo strah pred tem, da se med tisoči beguncev in migrantov skriva tudi ogromno borcev IS .

A glede tega dejstva obstaja mnogo nejasnosti. Obstajajo poročila, da je potni list ponarejen ter poročila, da je ukraden. Najbolj očitno pa je seveda vprašanje, zakaj bi nekdo, ki se poda na (samo)morilski pohod, s sabo nosil potni list. Vse skupaj nas napelje k nujnosti širšega razmisleka.

Nasprotniki sprejemanja beguncev in migrantov v Evropo so najdbo potnega lista takoj uporabili za to, da odstopijo od zavez sprejemanja sirskih beguncev v svoje države ter za širjenje svojih političnih idej.

Naslednji teroristični napad v zahodni prestolnici bo izvedel nekdo, ki je odraščal na ulicah tega istega mesta.
Naslednji teroristični napad v zahodni prestolnici bo izvedel nekdo, ki je odraščal na ulicah tega istega mesta. FOTO: Reuters

Večina teroristov napade mesto, v katerem so odraščali

A za tiste, ki temeljito spremljajo vzpon IS v zadnjih letih in njihovo novačenje novih članov oziroma tujih borcev, je vidik skrivanja džihadistov med begunci predvsem poskus odvračanja pozornosti od drugje ležečih težav.

Prava nevarnost, ki bi ji zahodne vlade morale posvečati pozornost, leži znotraj njihovih meja, med drugimi opozarja tudi Maktoufova.

Veliko izmed beguncev in migrantov je res muslimanov. In da, obstaja možnost, da se med toliko tisoči med njim skrivajo tudi teroristi. A obstaja velika nevarnost, da zdaj vso pozornost preusmerimo na begunce in migrante, ko pa toliko večja nevarnost preži v samih zahodnih državah. Večina teroristov je namreč že v njih, odrašča na ulicah njihovih mest. Tudi osumljenci petkovih krvavih napadov so bili v večini rojeni v državi, katero so napadli. In na to opozarja tudi francoska odvetnica.

Begunci kot tarča IS in ne njihovi podporniki

IS v isti meri, če ne še bolj, cilja ravno na begunce, saj so so ljudje, ki z njihovega vidika pred njimi raje bežijo v 'brezbožen zahodni svet' kot da bi se pridružili njihovemu svetemu boju, zato so jim kot taki enak, če ne večji trn v peti kot Zahodnjaki. Tudi s tem, ko so v času že tako ostrih odzivov na migracijske tokove izvedli tak krut napad, so s tem na begunce in migrante vrgli še toliko temnejšo luč. In zato obstaja velika nevarnost, da se vsa pozornost ter krivda zvalita na množice, ki prihajajo k nam, in ne na tiste, ki so že tu, pa so iz takšnih ali drugačnih razlogov, najpogosteje pa zaradi neuspele integracije, polni jeze in želje po maščevanju.

Če bomo iz strahu in maščevanja zdaj mi zavrnili vse begunce, ki bežijo, ker se pri njih vsak dan dogaja to, kar se je v Parizu dogajalo en večer, tvegamo, da se bodo ljudje, ki so na poti v "obljubljeno mirno Evropo" izgubili vse svoje finančne vere ter še zadnje dostojanstvo, priključili tistim, pred katerimi so sprva bežali. In zaprtje mej ne pomaga prav dosti, če so jezni razočarani neasimilirani potencialni napadalci že tu. IS se lahko pridružijo, ne da bi zapustili svojo sobo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1