Tujina

Nasini znanstveniki so prepričani, da bomo Vesoljce odkrili v naslednjih dveh desetletjih

Washington, 09. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasini znanstveniki trdijo, da bomo že v naslednjem desetletju ali dveh zbrali dokaze o življenju zunaj našega planeta. Kot pravijo, imamo že vso potrebno tehnologijo, le še uporabiti jo moramo. Na Mars naj bi prve astronavte, ki bodo na terenu zbirali vzorce, poslali že čez dobrih 15 let.

V našem sončnem sistemu in Mlečni cesti je veliko primernih okolij, kjer bi lahko uspevalo življenje, pravijo znanstveniki.
V našem sončnem sistemu in Mlečni cesti je veliko primernih okolij, kjer bi lahko uspevalo življenje, pravijo znanstveniki. FOTO: Thinkstock

Smo tik pred tem, da bomo odkrili Vesoljce, pravijo v Nasi. "Prepričani smo, da bomo v naslednjem desetletju dobili zelo dobre znake o obstoju življenja zunaj našega planeta, trdne dokaze pa bi lahko pridobili v naslednjih 20 do 30 letih," je dejala glavna znanstvenica Nase Ellen Stofan. Kot pravi, zdaj vemo, kje moramo iskati in kako, saj imamo pravo tehnologijo, le uporabiti jo moramo.

Tudi nekdanji astronavt John Grunsfeld iz Nasinega direktorata za znanstvene misije je optimističen, da bomo kmalu odkrili znake življenja tako v našem sončnem sistemu, kot tudi v drugih. "Menim, da smo eno generacijo stran, da odkrijemo življenje v našem sončnem sistemu, morda na kakšni luni ali Marsu, in prav tako eno generacijo stran od odkritja življenja na kakšnem planetu v bližnjem osončju," je dejal.

Za življenje je veliko 'potenciala'

Zadnje ugotovitve so pokazale, da je v našem sončnem sistemu in Mlečni cesti veliko primernih okolij, kjer bi lahko uspevalo življenje, kot ga poznamo na Zemlji, je pojasnil Grunsfeld. Denimo, pod ledenim površjem Jupiterjevih lun, Evrope in Ganimed, se pretakajo oceani. Podobno je na Saturnovem satelitu Enkeladu. Oceani so nekoč prekrivali večino površja Marsa, občasne temne proge, ki jih znanstveniki opazijo na njegovem površju, pa bi lahko povzročila tekoča slana voda.

Jupiter in Ganimed
Jupiter in Ganimed FOTO: Nasa/Esa

Nasin rover Curiosity je na Marsu odkril tudi organske molekule, ki so vsebovale ogljik in dušik. To sta glavni sestavini, potrebni za razvoj življenja, ki je podoben tistemu na našem planetu.

S pomočjo Keplerjevega vesoljskega teleskopa so znanstveniki ugotovili, da skoraj vsaka zvezda na nebu ima ob sebi planete, mnogi od teh pa bi lahko bili poseljeni. Še več, gorati svetovi kot sta Zemlja in Mars so verjetno bolj pogosti v galaksiji kot pa plinasti velikani kot sta Saturn in Jupiter, pravijo znanstveniki.

Mlečna cesta je "namočena", pravi Paul Hertz, direktor Nasinega oddelka astrofizike. "V medzvezdnih oblakih, iz katerih nastajajo planetarni in zvezdnati sistemi, lahko vidimo vodo. Vodo najdemo tudi v delcih, iz katerih se bodo razvili planetarni sistemi."

Iščejo dokaze o življenju zunaj Zemlje

Nasini znanstveniki si močno prizadevajo, da bi našli dokaze o obstoju življenja na drugih planetih. Tako bo naslednji rover, ki ga nameravajo na Mars poslati leta 2020, iskal znake preteklega življenja in bo zbiral vzorce do možne vrnitve na Zemljo.

Prav tako namerava Nasa že čez dobrih 15 let na Mars poslati astronavte, ki bodo geologi, astrobiologi, kemiki in, ki bodo vedeli, kaj iščejo, pravi Stofan.

Nasa že čez 7 let načrtuje tudi odpravo na Evropo, Jupiterjevo luno. Odprava, ki bo stala okoli 2,1 milijardo dolarjev, pa naj bi pomagala ugotoviti, ali se pod ledenim površjem skrivajo kakšne življenjske oblike.

Leta 2018 pa bo agencija lansirala vesoljski teleskop James Webb, ki je vreden 8,8 milijard dolarjev in ki bo raziskoval atmosfere bližnjih planetov, ki so podobni Zemlji, tako da bo preverjal njihove pline in ugotavljal, ali so jih proizvedla kakšna živa bitja.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kavagre
14. 04. 2015 09.29
+1
vsi filmi, ki so bili posneti kako marsovci oziroma vesoljci napadajo zemljo in zemljane, se bo v bistvu zgodilo ravno obratno - zemljani bodo napdli marsovce oziroma vesoljce in zemljani so tisti ,ki v vesolju delajo zgago in smeti....me veseli ,da so v vesolju številni planeti ampak nimam želje iti na katerikoli od teh planetov....na zemlji je dovolj vznemirljivo živeti, kaj šele v vesolju.
[Frikenstein]
10. 04. 2015 08.29
-1
Đizs...to NASO bi blo treba ukint! Toooolk ogrooomno dnarja je vrženih stran za te razne projekte in misije, samo zato da vidijo če mogoče ne živi kakšen bacil ali celo cel črv 500m globoko v ledu, na nekem pustem kamnu sredi vesolja. In če da? In kaj potem? Takoj bo to novica na vseh naslovnicah vseh časopisov po svetu in folk bo kar začel takoj pakirat kovčke da se že enkrat odseli od tega "negostoljubnega bednega planeta imenovanega Zemlja"???????
dannyer
10. 04. 2015 11.52
+0
ne ni stran vržen denar . prej za v afriko. ker prej ali slej bomo šli naprej . drugič v bližini imamo vire ki so skoraj neomejeni . voda , železo druge plemenite redke kovine . energijski viri . itd.
dannyer
09. 04. 2015 19.15
+2
projekt modra knjiga je za mnoge enciklopedija . žvižgač je plačal usodno ceno za to .
kure bedne
09. 04. 2015 17.56
-3
Edino v SLO in Vatikanu še niso priznali življenja v vesolju. Nč čudnega. Saj se nas od "zunaj" vsi sramujejo. Jaz pravim, da je na vsakem planetu takšno ali drugačno življenje. Sedaj mi naj pa brihtneži od NASE dokažejo, da ni tako.
dannyer
09. 04. 2015 19.12
+2
kje pa ti živiš vatikan je že 2011 potrdil o možnosti in spremenil eno svojih najstarejših načel ,ki traja več kot 200 let. prav tako ko je JFK zahteval del ameriških arhivov in dokazov o ufo , in seveda o čudni organizaciji 12 . ki se požvižga na pravila in ustavo .10 dni pozneje pa vsi poznamo kaj se je zgodilo naključje da je ameriška organizacija to naredila. in še enkrat vatikan je to sprejel 2009-2011 .
dannyer
09. 04. 2015 19.12
+2
preden kaj pišeš se naj prej pozanimaj kaj komentiraš
Ramzess
10. 04. 2015 11.56
Joker3
09. 04. 2015 16.55
+1
O stiku z vesoljci so v ZDA že poročali.
dannyer
09. 04. 2015 19.14
+3
zanimivo kdo vsi so to priznali sami ameriški predsedniki . in celo dauglas mcartor general ameriške vojske pred kongresom zda 1962. zelo zanimiv protestni govor
Infraping
09. 04. 2015 15.08
-1
Vesoljci so to isto.
KocoboJeCpbnja
09. 04. 2015 15.01
+1
Sem ravno koncal z branjem Sitchin-ovih del. Ni mi žal vseh prebedelih noci ( ker enostavno nisem moral nehati brati). Res zanimivo branje :)
ONniON
09. 04. 2015 14.29
zemljani smo tudi ene vrste vesoljci saj smo v vesolju
T_one
09. 04. 2015 13.29
+0
tile NASA-ini "znanstveniki" so res tapravi "fenomeni" (retardi)! V naravni evoluciji planeta Zemlje se je na planetu Zemlja razvila le rjava človeška rasa (aborigini), vse ostale človeške rase (črna, rdeča, bela, plava, Hiperborejska in obe rumeni), ki trenutno živijo na tem planetu, pa so prišle iz drugih planetov naše galaksije, in sicer nazadnje pred približno 25 tisoč leti sta na naš planet prispeli obe rumeni rasi - Kintar in Nipur, ki jih poznamo dandanes kot Kitajce in Japonce. Tile NASA-ini "znanstveniki" bodo nazadnje še odkrili sami sebe... Govoriti, da na nekaterih drugih planetih naše glalksije ne obstaja življenje, je ravno tako, kot bi celice v enem človeškem telesu trdile, da v drugih človeških telesih ne obstajajo iste ali pa vsaj njim podobne celice.... In ravno tako obstaja samo v naši galaksiji vsaj nekaj milijonov planetov, na katerem obstaja življnenje podobno kot na našem planetu, s človeškimi civilizacijami, že več pa je planetov, kjer obstaja vsaj flora in fauna, še več pa kjer obstaja vsaj flora, še mnogo več pa je planetov, na katerih se bo, v procesu kemične evolucije teh planetov, razvilo življenje. Vesolje - Stvarstvo je zibelka življenja, preko katerega se dogaja evolucija zavesti vseh živih bitij!
T_one
09. 04. 2015 13.31
-4
Infraping
09. 04. 2015 13.07
-1
Šala dneva je pa za Starlet's husband - loč jo, pa mi jo prepust nazaj, al pa boš raka dubu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Najd si ženo, ki ti pripada, mojo pust pa pri miru. G.noj tatinski.
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2015 12.40
-1
Vesoljce smo že odkrili --- D i s c l o u s u r e P r o j e c t.
SDS_je_poden
09. 04. 2015 12.25
-3
Odlično! Se zavedate, kaj pomeni za verovanja, če se najdejo živi organizmi izven našega planeta? Ena za drugo bodo religije cepale.
Ramzess
09. 04. 2015 11.23
+4
Čeprav vemo tudi, da so take zgodbice (tudi tista o bakteriji iz kamna iz Marsa) koraki do razkritja obstoja nezemljanov in da so že ves čas med nami. Lahko gre kak mimo vas na ulici, pa niti vedeli ne bi. Nekateri niso nič drugačni do nas, po izgledu. Tako naj bi javnost počasi pripravljali na razkritje, ampak to traja malo že predolgo, ... saj že marsikaj vemo že sedaj. Ljudje, ki se sodelovali pri takih in drugačnih, tajnih vladnih zadevah, so o tem spregovorili, ... eni še imajo vest. Seveda bo elita ob tem morala razkriti tudi zelo napredno tehnologijo in znanje, ki jo poseduje in žal izkorišča, proti populaciji.
SDS_je_poden
09. 04. 2015 12.24
-2
Ramzess
09. 04. 2015 11.16
+2
Naj raje, namesto takih zgodbic, razkrijejo javnosti, kar vedo, ... čas je že, ... ampak tega ne bi, ... trudijo se prikriti tudi tisto, kar že itak skoraj vsi vemo, ... mimogrede, piše se o povečanem številu NLP-jev nad jedrskimi elektrarnami v Evropi, zlasti v Franciji in Nemčiji. Vlade tajijo tudi to.
sonofabitch
09. 04. 2015 12.09
-5
Dvomim, da bodo nezemljane kdaj videli, ljudje se ne zavedajo da je naš vid prilagojen življenju na našem planetu in optimiran za zaznavanje našega okolja, zato se zmeraj nasmejim, ko kdo tvezi zgodbice, da je videl NLP ali nezemljane. Ljudje preveč razmišjamo v svojih okvirjih in sposobnostih dojemanja, ki pa sigurno ni edini možen in najbolj sufisticiran.
Ramzess
09. 04. 2015 16.11
+2
Obstajajo ljudje, ki vidijo in zaznavajo tudi nefizični svet okoli nas.
sonofabitch
09. 04. 2015 10.44
+2
Toliko pametnih ljudi pa ne znajo logično razmišljat, da je bolje, da ostanemo neodkriti, dovolj da pogledaš naravo in evolucijo pa ti mora bit jasno zakaj.
Ramzess
09. 04. 2015 11.10
+4
Nismo neodkriti in nikoli nismo bili, ... in kdo stoji za evolucijo in izvorom človeka, sodobnega človeka, ... preverite malo resnično zgodovino, ... ne pa te nebuloze v članku zgoraj, zaradi katerih nezemljani od smeha padajo skupaj. Ali res verjamete, da so pristali na tistem asteroidu, seveda ne, ker niso.
sonofabitch
09. 04. 2015 11.57
+0
Seveda smo se izdali z radijskimi valovi ki se širijo v vse smeri, že davno, vendar ni treba še načrtno delat na tem da nas odkrijejo. Hočem povedat, da smo ljudje verjetno edina bitja, ki imajo neko romantično upanje, da se bo iz vsega izcimilo najboljše, pa v naravi in vesolju ni tako in tudi mi bomo to enkrat spoznali, verjetno bo zelo bridko spoznaje. Pa za izvorom človeka stojijo zakoni fizike in evolucija, tk kot za vsem ostalim v vesolju, ne vem zakaj nekari mislite da je človek nekaj posebnega, nekaj kar se razlikuje od vsega ostalega.
Jimi1
09. 04. 2015 10.41
+4
Imam občutek, da so vodilni te dežele odtujeni od naroda, kot, da bi prileteli iz Marsa....
hotchilipoper
09. 04. 2015 09.58
+2
Razvili smo se iz opic,a pamet je ostala ista
primooooo
09. 04. 2015 09.20
+10
sam poglejte naš parlament pa bo vsakemu takoj jasno, da so že med nami....
primooooo
09. 04. 2015 11.28
+3
evo že imamo dokaz, da obstaja vsaj eden, ker že imam en minus
Ofca1A
09. 04. 2015 09.16
+6
Sj so bli ze tuki......tko da.....dokazov je prevec
Še en od bedastih zmazkov, ki pišejo o tem, da obstajajo "vesoljci" zato, ker je v vesolju ogromno planetov kjer bi uspevalo življenje. Kako znanstveniki vedo kaj so primerne razmere za življenje? Razmere podobne našim? To so planeti, kjer so razmere dobre za nas. Življenje na drugih planetih se lahko razvije tudi drugače, z drugačnimi karakteristikami. Mogoče tam ne rabijo kisika za dihanje. Ljudje smo z vsem svojim znanjem še vedno omejeni v razmišljanju.
Ramzess
09. 04. 2015 11.11
+1
Še vedno so na isti frekvenci kot mi, kaj pa druge frekvence. Sicer pa znanstveniki vedo več kot povedo.