Tujina

Nasilje v Siriji terjalo več kot 50 mrtvih

Damask, 23. 02. 2012 22.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub stopnjevanju diplomatskega pritiska na Sirijo je v enem dnevu tam umrlo najmanj 52 ljudi, večinoma civilistov. Francoska novinarka je na spletu objavila videoposnetek, v katerem prosi, da jo evakuirajo v Libanon, saj nujno potrebuje zdravljenje.

Kljub temu da se diplomatski pritisk na Sirijo vedno bolj stopnjuje, je nasilje v tej državi tudi danes terjalo smrtne žrtve. Po podatkih opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo danes po vsej državi ubitih najmanj 52 ljudi, večinoma civilistov.

Po podatkih observatorija s sedežem v Veliki Britaniji je med smrtnimi žrtvami današnjega nasilja tudi 16 pripadnikov sirskih varnostnih sil. V napadu varnostnih sil na neko vas v osrednjem delu države pa je bilo ubitih 13 članov ene družine.

Sile režima predsednika Bašarja al Asada nadaljujejo silovito ofenzivo na mesto Homs.
Sile režima predsednika Bašarja al Asada nadaljujejo silovito ofenzivo na mesto Homs. FOTO: Reuters

Sile režima predsednika Bašarja al Asada so ob tem nadaljevale silovito ofenzivo na mesto Homs, kjer je v minulih dneh umrlo že več sto ljudi. V sredinem napadu na to mesto sta bila ubita tudi ameriška novinarka Marie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik.

Francoska novinarka Edith Bouvier, ki je bila v tem napadu huje ranjena, je danes na spletu objavila videoposnetek, v katerem prosi, da jo evakuirajo v Libanon, saj nujno potrebuje zdravljenje. V ločenem posnetku je za pomoč zaprosil prav tako ranjeni fotograf Paul Conroy, ki je delal s Colvinovo.

O vedno bolj zaostrenih razmerah v Siriji bo v petek v Tunisu razpravljala skupina držav prijateljic Sirije, ki vključuje ZDA, evropske in arabske države ter podpira miroljubne cilje sirske opozicije. Govora bo predvidoma o zaostritvi sankcij proti Damasku ter o ukrepih za sklenitev prekinitve ognja in za dostavo humanitarne pomoči na najbolj prizadeta območja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
24. 02. 2012 11.47
+3
Sirija ima olje in zahodna finančna elita se hoče polastiti zadnje zaloge lahko dostopne nafte zato, da bo lahko še naprej tiskala denar na osnovi ničesar in ga dajala kot dolg za obresti. Denar mora sloneti na resursih, samo tiskanje prinese zgolj k inflaciji. Nafta je najboljši resurs, ker z malo vložka (dolarjev) dobimo velike količine energije in ekonomijo žene v rast. Energija je ključna za gospodarstvo tako kot je hrana ključna za naše telo, z njo dobimo energijo. Brez hrane ne moremo delat, brez nafte ekonomija "crkne". Zgodba je jasna od Iraka, Libije, Sirije in Irana naprej. Afganistan je nemirno polje skozi katerega tečejo naftovodi, zopet zaščita energije. Zgodba je jasna, mediji pa sanjajo o groznih iračanih, grdih libijcev, terorističnih irancev in totalitarističnih sirijcev. Vedno pa zmaga v vojni tisti, ki je močnejši, zato si ZDA to privošči. Edina država, ki je obsojena s strani ICJ (International Court of Justice)
janez6bb
24. 02. 2012 09.59
+3
vsak trenutek zginjajo komentarji, ki niso do nikogar žaljivi, razen če je za vas pop tv resnica ali pa najbolši približek le temu žaljenje, najbrž je žaljenje vse naivnih ofc.
žiga099
24. 02. 2012 09.48
+0
posel z orozjem je večji od človeških živlenj..Na žalost je svet tak in tako bo ostalo...
Roko23
24. 02. 2012 09.47
+2
za putinove shode se sprašujete, če je prišlo do kakšnih nepravilnosti, da naj bi ljudje izgubljali službe, če se jim ne pridružijo itd, resnica, po vsej verjetnosti je res bilo kaj takšnega, ampak da bi povedali, da cia zalaga upornike v siriji s svojim orožjem, je pa že malce preveč resnice, kajne, vam pa nadrejeni ne pustijo, da bi ovce morda celo spregledale, civilist z orožjem ni več navaden civilist!!! In sedaj obračajo zgodbo, da bomo na koncu še mi sami jih prosili naj posredujejo, ma dajte no nehat s tem laganjem, medije in elito zapreti! Na tem mora delati navaden človek v 2012!!!
GuerrillaFighter
24. 02. 2012 05.20
+4
Kokr jst vem ma Bashar Al Assad veliko podporo Ne vem v kateri drzavi se manjsina spravi na vecino
aresaresares
24. 02. 2012 01.45
+4
če mene prašate video je posnet v studiu, danes v studiu naredijo vojno poglejte si film Wag the Dog tm je več resnice kokr v telim novicam k jih poslušamo z zahoda
Roko23
24. 02. 2012 09.45
+1
Slovenec121
24. 02. 2012 01.28
+3
američani... tam kjer ni v nevarnosti njihova nafta tam oni ne morajo ukrepar....
Slovenec121
24. 02. 2012 01.30
+3
busta-rusta
23. 02. 2012 23.28
+2
mad-max
23. 02. 2012 22.53
-3
amerika pridi brž in naredi mir... ter pokaži kdo je boss of the world. zdej boste vsi govorili da so notri uporniki teroristi in nevem kaj še vse a sta bla novinarja tut upornika in terorista ???
upornik_007
23. 02. 2012 23.16
+4
zahod se nima kej vmesavat v sirijo naj se sami zmenijo!! ce se zahod vmesa bo se 10000krat huje!! amerika naj pusti svet pri miru!!
n0mistakez
23. 02. 2012 23.39
+3
upornik..a nisi slišu da rabijo samo potrdilo od obame bin ladna pa hilary clinton da začnejo full-scale ground war...neko operacijo oziroma vojno z sirijo?
mad-max
24. 02. 2012 00.04
+0
upornik recimo da mi živimo v neki državi z istim principom kot v siriji.. pa obstrelujejo tvoj dom in ti pobijejo par sorodnikov... mislim da bi isto hoto čimprej da pridejo neke mirovne sile v državo red nardit mal se postav v svojo kožo in ne blebetat neumnosti tako kot vsi tukaj na tej strani ki ponavljate kot papagaji vsi za en drugim o ameriki !
Helix Nebula
24. 02. 2012 00.36
+4
Amerika je vedno fajn tema, ljudje sploh ne razmišljajo objektivno... ko se govori o Ameriki slišijo zlo... v večini primerov so res zlo, ne pa vedno... Js mislim da bi blo treba posredovat v Siriji, smo bi njrajš vido da napade arabska liga.. njihov svet njihova stvar.. Se mi pa zdi da nimajo dost poguma..
aresaresares
24. 02. 2012 01.40
+4
Mad-max živu sm v srbiji ko so jo bobardiral, ko so na moje someščane (civile) metali razne bombe danes pa poslušam ko je amrika rešila narod srbije pred miloševićem. Povej mi zakaj američani ne rešijo upornikov v grčiji ??? at jst povem zakaj ne, zato ker majo korist od oblasti grčije !!! Zakaj tistim k protestirajo v ameriki im ne dajo svobodo če nočeo več živeti v kapitalizmu ??? zato ker majo korist d kapitalizma !!! A ti še zmeraj vrjameš ameriki in njeni pravici ??? Jst im ne vrjamem že od malih nog !!! Pa vidm da je vse več takih k im ne vrjame in to mi je všeč
Roko23
24. 02. 2012 09.44
+1
mad-max obišči stran we are change, bodi sprememba v svetu, v slovenščini in si tam preberi par zadev, ki ti bodo odprle tvojo naivno glavo, kako lahko še danes zagovarjaš američane in izrael pismo, saj je jasno da cia oskrbuje civiliste z orožjem, civilist z orožjem, ki dela zdraho narodu pa je verjetno vse prej kot zgolj nedolžen civilist, se ti ne zdi? Malce preveč za tvoje možgane, kajne? Razmišljaj!