Tujina

Nasilje v Siriji se kljub prekinitvi ognja nadaljuje

Damask, 15. 04. 2012 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Sirije poročajo o novem obstreljevanju. Gre za najhujše obstreljevanje, od kar so uveljavili Ananov mirovni načrt. Zaradi nasilja naj bi domove zapustilo najmanj milijon Sircev. Varnostni svet je sprejel resolucijo o napotitvi opazovalcev v Sirijo.

Napadi v Homsu se nadaljujejo.
Napadi v Homsu se nadaljujejo. FOTO: Reuters
Po navedbah opazovalcev je bilo danes v Siriji ubitih najmanj šest ljudi, večinoma prav v Homsu. V soboto so bili tam kljub prekinitvi ognja ubiti trije civilisti, po vsej državi pa 14.

Potem ko je Varnostni svet ZN v soboto sprejel resolucijo o napotitvi opazovalcev v Sirijo, od tam danes poročajo o novem obstreljevanju mesta Homs. Gre za najhujše obstreljevanje, odkar velja prekinitev ognja. Po navedbah opazovalcev so bili v soboto v Homsu kljub prekinitvi ognja ubiti trije civilisti, po vsej državi pa 14. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je v soboto v Ženevi povedal, da je zaradi nasilja v Siriji domove zapustilo najmanj milijon ljudi.

Ban je napovedal, da bo prihodnji teden v Ženevi srečanje, na katerem bodo pristojne službe ZN začele priprave na pomoč sirskim beguncem. Samo znotraj Sirije je na begu najmanj milijon ljudi, številni pa so se zatekli v sosednje države, posebej Turčijo.

VS ZN je v soboto soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja. Vseh 15 članic VS, tudi Rusija in Kitajska, je podprlo resolucijo, ki poziva vse sprte strani v Siriji – tako sile predsednika Bašarja al Asada kot opozicijo – naj takoj prenehajo z uporabo sile ter k izvajanju mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Anana.

Uresničevanje tega načrta naj bi takoj začela preverjati skupina 30 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki naj bi stopila v stik s sprtima stranema ter "poročala o izvajanju popolne prekinitve oboroženega nasilja v vseh oblikah in s strani vseh vpletenih strani". Napotitev te predhodnice mednarodnih opazovalcev je prvi korak za nadzor krhkega premirja med sprtima stranema v Siriji, ki je po 13 mesecih nasilja začelo veljati v četrtek. Kot je danes sporočil Annanov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi, je prva skupina opazovalcev že na poti v Sirijo. V Damask naj bi prispeli nocoj, že v ponedeljek pa se nameravajo odpraviti na teren.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
15. 04. 2012 23.57
+1
Homs ne deluje tako prizadeto kot tisti deli Libije, kjer je NATO zagotavljal prepoved letenja...
ljx
15. 04. 2012 18.47
+1
Jaz bi prej zaupal Američanom kot Ananu,ta UN birokrat je namrč hujši od vojske! Taki kot so Anan nimajo domovine,ampak samo UN NWO religijo in svoje duše so prodali za njihovo ustvarjanje.
Braavos
15. 04. 2012 14.57
+2
To pove vse : zahod uporablja Sirijo v geopolitične namene proti rusiji,kitajski in iranu---moj članek ;)
kim llsung
15. 04. 2012 18.11
+2
zahod nikoli NE BO UPAL uvazati demokracije v rusijo,iran,kitajsko,severno korejo...
Roko23
15. 04. 2012 14.08
+4
za verodostojne informacije glede sirije in nasploh glede ameriške politike dobite na we are change slovenia....lp
Braavos
15. 04. 2012 14.55
+4