Tujina

Nasilje se počasi umirja

Pariz, 10. 11. 2005 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Nasilje, ki pretresa francoska predmestja, se počasi umirja. Razgrajači še vedno zažigajo avtomobile.

V Franciji je to noč zopet gorelo na stotine avtomobilov
V Franciji je to noč zopet gorelo na stotine avtomobilov FOTO: Reuters
Francoski predsednik Jacques Chirac je povedal, da se bodo morali v državi, potem ko se bo po nemirih vzpostavil red in mir, pogumno sprijazniti s posledicami.

Potem ko je vlada zaradi nemirov v revnih četrteh razglasila izredne razmere, se nasilje in nemiri v francoskih mestih počasi umirjajo. To noč je zagorelo 482 avtomobilov, policija pa je aretirala 203 razgrajačev.

Francija je v sredo razglasila izredne razmere v 38 predmetjih in mestih Marseille, Strasbourg, Lyon, Toulouse in v Parizu. Predsednik vlade Dominique de Villepin pa je izdal odlok, da lahko lokalni vladni uradniki proti razgrajačem uvedejo policijsko uro.

Kljub nasilju in vandalizmu o ranjenih ne poročajo
Kljub nasilju in vandalizmu o ranjenih ne poročajo FOTO: Reuters

Na vzhodu Francije so v Berlfortu uničili šolo, vandali pa so se spravili tudi na transformatorsko postajo v Lyonu, ki se je za nekaj časa zavil v temo.

Nekateri menijo, da je manjše število požganih avtomobilov posledica dejstva, da je francoska vlada ta teden razglasila policijsko uro, francoski notranji minister Nicolas Sarkozy pa je proti izgrednikom napovedal strožje ukrepe. Kljub temu je iz policijskih vrst slišati, da so bili to noč izgredniki pred televizorji, ker je francoska nogometna državna reprezentanca igrala s Kostariko.

Francoski predsednik Jacques Chirac je povedal, da je njegova prioriteta še vedno zaustavitev nasilja, ki že dva tedna pretresa francoska mesta, hkrati pa je priznal obstoj težav, s katerimi se spopadajo prebivalci predmestij, kjer se je razplamtelo nasilje. Dejal je, da so te težave "nesporne", vendar pa ob tem nasilja ni opravičeval.

Podobni napadi v Belgiji

Po Belgiji pa se nemiri pojavljajo že četrto noč zapored. Tokrat so mladi nemirneži zažgali 15 vozil, oblasti pa navajajo, da gre za podobne napade kot v Franciji. Požigi avtomobilov so redki v Belgiji, pravi predstavnik notranjega ministrstva, kar kaže na to, da protestniki posnemajo napade v Franciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja