Tujina

Nasilje ne pojenja

Pariz/Bruselj/Berlin, 07. 11. 2005 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Francoski premier je izjavil, da bodo zaradi nasilja v francoskih predmestjih po potrebi uvedli policijsko uro.

Na francoskega predsednika Jacquesa Chiraca letijo ostre kritike
Na francoskega predsednika Jacquesa Chiraca letijo ostre kritike FOTO: Reuters

Francoska opozicija je zaradi naraščanja nasilja v predmestjih ostro kritizirala vlado in predsednika Jacquesa Chiraca. Predsednik, ki je v nedeljo zagotovil vnovično vzpostavitev reda in varnosti, je spregovoril "mnogo prepozno", je dejal vodja socialistov Francois Hollande. Ob tem je izrazil začudenje, da predsednik ni sprejel "nobenih konkretnih ukrepov za prebivalstvo v problematičnih četrtih, ki so že enajsto noč preživljali pekel".

Nerazumevanje nad ravnanjem vlade so izrazili tudi francoski Zeleni. Represija s strani policije ne zadostuje, so zapisali v izjavi za javnost. "Za ublažitev globoke socialne stiske je potrebna hitra politična rešitev," so dodali.

Vladi in predsedniku poskušajo pomagati tudi muslimanski voditelji, ki so vernike z versko prepovedjo fatvo pozvali, naj ne sodelujejo v nočnih divjanjih.

Francoska vladajoča stranka, Unija za ljudsko gibanje (UMP), pa je spričo nevarnosti kaosa, ki grozi državi, pozvala k nedotakljivi enotnosti vseh republikancev. Kot je povedal tiskovni predstavnik UMP Luc Chatel, "sedaj ne gre za izbiro med Villepinom, Sarkozyjem in drugimi, temveč za izbiro med republiko in kaosom". UMP vodi notranji minister Nicolas Sarkozy , ki so ga zaradi njegovih izjav ob izbruhu nasilja že večkrat kritizirali. Minister Sarkozy je sicer danes pozval k obrambi "reda republike" pred "redom tolp". "To bo vzelo toliko časa, kolikor ga pač bo, a republika ne sme oklevati. Ali obstaja red republike ali red tolp," je Sarkozy izjavil. "Kar zadeva ponovno vzpostavitev pravice in enakih možnosti ne bo mogoče nič, če ne bo prišlo do ponovne vzpostavitve republikanskega reda," je pred policisti, gasilci in novinarji dodal Sarkozy. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je medtem v Bruslju zagotovil, da Francija ni niti nevarna niti rasistična država. "Treba je pomiriti tujce in evropske države," je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU izjavil Douste-Blazy.


V predmestjih možna uvedba policijske ura

Francoski premier Dominique de Villepin je izjavil, da bodo v francoskih predmestjih po potrebi uvedli policijsko uro. Za ustavitev izgredov, ki so se razširili po celotni državi, pa bodo oblasti namestile dodatnih 1500 pripadnikov varnostnih sil, je za francosko nacionalno televizijo dejal de Villepin.Ob tem je nasilje označil za "nesprejemljivo in neopravičljivo". Po mnenju de Villepina izgrede v predmestjih podpirajo organizirane kriminalne mreže, so pa izgredi tudi dejanja mladih na socialnem robu. Zato je k odgovornosti pozval tudi starše.

Nemčija, Velika Britanija in Španija, ki so pomembne gospodarske in politične partnerice Francije, so svojim državljanom svetovale previdnost ob obisku Francije. To so storile tudi Japonska, Kanada, Avstralija in Rusija.

Generalni direktor francoske policije Michel Gaudin je medtem na današnji novinarski konferenci v Parizu izjavil, da izgredi niso "globalno organizirani", kot so pred tem navajali Sarkozy in nekateri predstavniki policije. Po navedbah Gaudina naj bi šlo pri izgredih mladih za obliko "lokalne organizacije". "Ne verjamemo, da gre za zelo izrazito strukturo," je glede izgredov dejal Guadin. A na ravni posameznih mest gre po njegovem mnenju za lokalno organiziranost. Izpostavil je tudi uporabo svetovnega spleta med izgredniki, kjer prihaja do pravih pozivov k uporu.

Prva žrtev nemirov

Razdejanje zaradi izgredov v Franciji
Razdejanje zaradi izgredov v Franciji FOTO: Reuters

Izgredi v Franciji potekajo že 11. dan. Nasilje je izbruhnilo po smrti dveh mladeničev, ki naj bi bežala pred policisti.

60-letnega Jean-Jacquesa le Chenadeca je nek mladostnik v petek pretepel pred njegovim domom v pariškem predmestju Stains. Moški je bil od takrat v komi, danes pa so iz bonišnice sporočili, da je poškodbam podlegel. Njegovo smrt je potrdil tudi predstavnik notranjega ministrstva.

Nasilje vedno hujše

Francoske varnostne sile so tudi razkrile, da so se nasilna dejanja s primerjavi z njihovim začetkom 27. oktobra zaskrbljujoče "razvile". Sedaj je manj neposrednih spopadov med izgredniki in policijo, a takrat, ko do njih pride, "izkazujejo željo po močnem škodovanju," je dodal Gaudin. Policisti po navedbah Gaudina niso določili "profila" povzročiteljev izgredov, čeprav je več domnevnih izgrednikov, ki so jih aretirali, starih od 12 do 13 let.

Avto v plamenih
Avto v plamenih FOTO: Reuters

Nasilje, ki je v Franciji divjalo v noči na ponedeljek, je bilo sicer najhujše doslej. Zažganih je bilo 1408 vozil, policija je aretirala 395 ljudi, 36 policistov pa je bilo ranjenih. Izgredi so prizadeli skupaj 274 območij. Nasilje se je namreč razširilo tudi na območja izven pariške regije, ob tem pa so bila nasilna dejanja izven območja prestolnice še številčnejša.

Razjarjeni mladostniki so napadli dve cerkvi, policijski postaji in zažgali več šol. Številni poslovni objekti so popolnoma uničeni. Oblasti ocenjujejo, da je bila minula noč najhujša doslej.

Francoski policist kaže strelivo
Francoski policist kaže strelivo FOTO: Reuters
Unija francoskih islamističnih organizacij, ki je ena od največjih francoskih islamističnih skupin, je v nedeljo objavila fatvo (verski ukaz) za ustavitev nasilja.

Izgredniki so v mestu Gringy, ki leži južno od prestolnice Pariz, streljali na policiste. Ranjenih je bilo najmanj 10 policistov, od tega dva huje. Huje ranjena policista so odpeljali v bolnišnico, kjer ju je obiskal notranji minister Sarkozy.

''Streljali so v policiste. To je hudo nasilje. Zelo sem zaskrbljen,'' je povedal predstavnik policije. Neki policist pa je dejal, da bi bili streli lahko usodni, če ne bi bili izgredniki tako daleč.

Izgredniki so uničili mizo na policijski postaji v Evreuxu
Izgredniki so uničili mizo na policijski postaji v Evreuxu FOTO: Reuters
Upamo, da bomo kmalu spet vzpostavili vladavino zakona. Drugače bodo zavladale tolpe, mafija ali kaj podobnega. francoski notranji minister Nicolas Sarkozy

Izgredi so se nadaljevali tudi drugod po Franciji. V Toulouseu so izgredniki zažgali okoli 30 vozil, nemiri pa še pomikajo v središče mesta. V Orleansu je bil v obmetavanju z molotovimi koktejli ranjen policist, dve osebi pa bili poškodovani, ko so izgredniki v Saint Etienneu zažgali avtobus. V predmsetju Roanna so zažgali osem kombiniranih vozil, v Nantesu, Rouenu, Rennesu in Strasbourgu pa so gorela številna vozila in zabojniki za smeti. O razgrajanju tolp poročajo tudi iz Lilla, kjer so pretepli belgijskega novinarja, in Marseilla. Župan predmestja La Raincy v departmaju Seine-Saint-Denis pa je razglasil policijsko uro. "To odločitev sem sprejel, da bi se izognili tragediji. Obstaja nezanemarljivo tveganje za šole," je povedal župan, sicer član vladajoče stranke UMP in podpredsednik parlamenta Eric Raoult. Policijsko uro naj bi uvedli po 22. ali 23 uri, je dodal. Ponoči po mestu vozi občinsko vozilo, ki lahko policijo obvesti o "sumljivem obnašanju". Raoult je še dodal, da je občinska uprava zaposlila varnostnike za varovanje posameznih krajev.

Avtomobile zažigali tudi v Bruslju in Berlinu

Policisti
Policisti FOTO: Reuters
Turški premier Recep Tayyip Erdogan meni, da je eden od vzrokov za izbruh nasilja v Franciji prepoved nošenja naglavnih rut v šolah. "Proces se je začel v šolah," je dejal. Prepoved naj bi prispevala k občutku izključenosti muslimanskih priseljencev.

Nemiri so se, kot kaže, iz Francije že razširili po Evropi. V bližini glavne železniške postaje v Bruslju so neznanci zažgali pet avtomobilov. Predstavnik bruseljske policije je prepričan, da povezave z dogodki v Franciji ni.

Pet vozil je zgorelo tudi v berlinskem okrožju Moabit, kjer živi veliko tujih priseljencev. Policija še ugotavlja, ali obstaja povezava med temi dogodki in valom nasilja, ki pretresa Francijo. Sicer pa je namestnik vladnega tiskovnega predstavnika Thomas Steg dejal, da razmere za zdaj še niso primerljive.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou