Tujina

Nasilje na pariških ulicah

Pariz, 03. 11. 2005 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sedma noč nemirov na pariških ulicah je bila po ocenah policije najhujša doslej. Ranjenih je bilo devet ljudi.

V sedmih dneh je policija aretirala že 34 oseb, francoska vlada pa poziva k umiritvi razmer
V sedmih dneh je policija aretirala že 34 oseb, francoska vlada pa poziva k umiritvi razmer FOTO: Reuters

V noči na četrtek – sedmo noč nemirov – izgredi med mladino in policisti v pariških predmestjih niso pojenjali. Mladi protestniki so razgrajali na devetih območjih na severu in vzhodu mesta.

Minulo noč je bilo najhuje v pariškem predmestju Seine-Saint-Denis, najrevnejšem  okrožju v Franciji sploh, kjer živijo večinoma afriški priseljenci. 

Samo tam je bilo v spopadih lažje ranjenih najmanj devet ljudi, med njimi štirje policisti, dva gasilca in trije civilisti. Izgredniki so tudi streljali na policiste in gasilce, ki so skušali zadušiti nemire, pri čemer pa ni bil nihče ranjen.

Izgredniki so za sabo pustili pravo opustošenje
Izgredniki so za sabo pustili pravo opustošenje FOTO: Reuters

Vandali so zažgali 177 avtomobilov, so sporočile oblasti okrožja. Poleg tega so skupine mladih podtaknile ogenj v poslopij dveh osnovnih šol, pošto in za kratek čas okupirale neko policijsko postajo. Napadle so tudi trgovinski center in ga deloma opustošile.

Kot poročajo francoski mediji, naj bi nek predstavnik policije razmere na obrobju Pariza označil za državljansko vojno in oblasti pozval, naj razglasi policijsko uro. "Razmere so dramatične. To je zelo resno in bojimo se, da se bo nasilje nocoj še stopnjevalo," pa je o dogodkih na ulicah povedal generalni sekretar policijskega sindikata Francis Masanet.

Bo visoki obisk umiril razmere?

Nezmožnost umiritve nasilja se že negativno odraža na francoskem političnem prizorišču
Nezmožnost umiritve nasilja se že negativno odraža na francoskem političnem prizorišču FOTO: Reuters

Predmestje Seine-Saint-Denis na severu Pariza sta sinoči obiskala francoski premier Dominique de Villepin in notranji minister Nicolas Sarkozy. Na pogovorih z občinskimi predstavniki in mladino sta poskušala umiriti napete razmere. Srečala sta se tudi na delovnem kosilu, a podrobnosti o pogovorih nista izdala.

Sarkozy je na območja Pariza, kjer potekajo spopadi, poslal dodatnih 2000 policistov. 23 izgrednikov so aretirali.

Nasilje se je začelo pred tednom dni, ko naj bi dva mladoletnika na begu pred policijo prerezala ograjo transformatorja, pri čemer ju je ubila elektrika. Policija zanika preganjanje dveh najstnikov. Priseljenci pa naj bi se za upor odločili tudi iz obupa, ker ne morejo dobiti služb in ker naj jih v Franciji ne bi obravnavali kot enakopravne državljane.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja