Tujina

Nasilen spopad grških nacionalistov s policijo

Atene, 23. 05. 2012 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V grškem pristaniškem mestu Patras so se med protestom s policisti spopadli skrajni desničarji, ki so protestirali proti imigrantom. Ranjenih je bilo najmanj osem policistov, demonstranti pa so zažgali več avtomobilov.

Protest v Grčiji
Protest v Grčiji FOTO: Reuters

Danes ponoči so skrajni desničarji zaradi umora lokalnega prebivalca, ki naj bi ga umoril afganistanski državljan, v Patrasu pripravili protestni shod.

Na protestu blizu tovarne tekstila v mestnem predelu Ities, kjer začasno prebiva na stotine ilegalnih priseljencev, se je zbralo okoli 400 prebivalcev Patrasa in članov nacionalistične stranke Zlata zora.

Policija je morala proti jezni množici uporabiti solzivec, demonstranti pa so se odzvali z metanjem molotovk in razbitih steklenic. V izgredih je bilo poškodovanih najmanj osem policistov, demonstranti pa so zažgali več avtomobilov. Policija je aretirala pet ljudi, več kot 20 pa jih je pridržala.

Mestna četrt Ities je začasni dom več tisoč ilegalnih priseljencev, ki se poskušajo v pristanišču vkrcati na ladje, namenjene proti Italiji.

Po umoru je policija aretirala Afganistanca, išče pa še dve osebi, ki naj bi bili z dejanjem povezani. 30-letnega Grka, ki je bil z nožem večkrat zaboden, so našli blizu njegovega doma. Priče so povedale, da so videle, kako so se pred umorom trije Afganistanci z moškim prepirali, ker naj bi enega od njih napadel njegov pes.

Nacionalistična stranka Zlata zora je bila 6. maja prvič izvoljena v grški parlament, na volitvah pa je prejela sedem odstotkov glasov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

david21
23. 05. 2012 21.38
+1
PORAZ grčije SLOBODA M A K E D O N I J I !!!
anonymous3
23. 05. 2012 18.15
wow SVET a bi se bolj lahko bli skrajni levicarji
Mr.JanHara
23. 05. 2012 19.52
+1
Infadel
23. 05. 2012 12.25
+13
Poptv prosim da spremenite naslov ker skrajni desničarji niso nacionalisti ampak nacisti oz. social-nacionalisti! Med temi dvemi pojmi je velika razlika, vse kar pa vi počnete ja pa zavajanje javnosti da bodo naciste in naicionaliste metali v isti koš!!! To niste storili prvič, ker pa te medij in ljudi ne smete javno zavajati, pa pričakujemo javno opravičilo, v nasprotnem primeru bo podana kazenska ovadba! Je popolnoma enako kot bi islamsko skupnost okronal za klero-fašiste oz. fašiste, in bi jih tokom tudi prepovedal tako kot fašizem!
Jimi1
23. 05. 2012 17.38
+3
Nacionalizem je fašističnim neoliberalistom trn v peti, ker preko nacionalnih čustev onemogoča totalno prevlado fašistične NWO. Takšne objave so namenjene prepovedi obstoju nacionalnih gibanj in nacionalnih držav. Lažje je fašistično vladati etnično pomešanim in versko skreganim prebivalcem, kot pa enotnim narodom...
david21
23. 05. 2012 22.08
+1
Infadel IN TI PAMETNI VES KDO SO ZLATA ZORA? NEVES NIMAS POJMA SO NAJVECIJI NACISTI V EVROPI! SO V PRVI VRSTVI ZA ODSTREL!