Tujina

'Naši otroci bodo postali tisto, k čemur jim bomo pomagali sami'

Ljubljana, 20. 11. 2016 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Otroci, ki jim bomo pomagali danes, bodo jutri prispevali k napredku svoje družine, družbe in države, ob svetovnem dnevu otroka poudarja Unicef. Po opozorilu iz EU brez spoštovanja pravic vseh otrok ni mogoče doseči miru v svetu. Otroci v Sloveniji pa izpostavljajo pomen svoje participacije.

Če se svet ne bo bolj osredotočil na stisko najbolj prikrajšanih otrok, bo do leta 2030 po opozorilu Sklada ZN za otroke (Unicef) 69 milijonov otrok umrlo zaradi vzrokov, ki jih je večinoma mogoče preprečiti, 167 milijonov otrok bo živelo v revščini, 750 milijonov žensk pa bo poročenih že v času otroštva.

"Naši otroci bodo postali tisto, k čemur jim bomo pomagali sami," so pred svetovnim dnevom izpostavili visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in več evropskih komisarjev.

Otroci - 6
Otroci - 6 FOTO: Thinkstock

V Sloveniji pa je predsednica nacionalnega otroškega parlamenta Kaja Petrovič opozorila, da je pri načrtovanju in odločitvah, ki se nanašajo na otroke in mlade, te treba tudi upoštevati.

Za zagotavljanje lepše prihodnosti otrok treba storiti še veliko. Tako pa Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Ogulinova je ob robu današnjega dogodka v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana opozorila tudi na težave družin, s katerimi se srečujejo skozi humanitarne programe.

"Vsi otroci bi morali imeti pravico do dostojnega in zdravega življenja, žal pa mnogi živijo v razmerah, ki tega ne omogočajo. Prikrajšanost v otroštvu vpliva tudi na prihodnost otrok, ki bodo v odrasli dobi nosili posledice pomanjkanja. Zato so nujne sistemske spremembe, ki jim bodo omogočile spodbudno odraščanje. Le tako bodo lahko ustvarjali prijaznejšo prihodnost za vse nas," je opozorila.

Čačinovič Vogrinčičeva pa je izpostavila pomen zagotavljanja temeljnega občutka lastne vrednosti otrokom. Meni, da je revščina nesprejemljiva in nepotrebna, samo blaženje revščine pa ni dovolj, temveč jo je treba aktivno reševati. Opozorila je na vlogo šole, ki lahko z aktivnim pristopom do socialno šibkih otrok za doseganje uspeha v šoli nadomesti tisto, česar jim dom ne more nuditi. "V socialno šibkih družinah si starši najbolj želijo to, da bi bili otroci v šoli uspešni ter s tem postavili temelje za lepšo prihodnost," je dejala.

V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana je sicer danes, ob svetovnem dnevu otroka več kot 1000 otrok z vse Slovenije skozi informativne in ustvarjalne delavnice spoznalo, kako odgovorno ravnati z okoljem ter kako biti odgovorni do sebe in svoje varnosti v prometu.

Minicity je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki si je ogledal delavnice, na katerih so otroci predstavili različne poklice, on pa se je z njimi pogovarjal o svojem poklicu. Otroci so Pahorju v sproščenem pogovoru predstavili svoja razmišljanja o strpnosti, o tem, da moramo biti drug z drugim potrpežljivi, da moramo znati odpuščati in eden v drugem spodbujati, kar je dobrega. Predsednik se jim je zahvalil, ker nas navdihujejo, sam pa jih je spodbudil, naj sledijo svojim sanjam in bodo pri tem pogumni in vztrajni, so sporočili z urada predsednika republike.

Dogodka so se udeležili tudi otroci, ki so v sklopu Unicefove akcije Otrokom prijazno mesto preživeli vsak en dan z županom svojega mesta. Pahorju so izročili predloge, v katerih so zapisali, v kakšnem mestu in svetu si želijo odraščati. Med predlogi je bilo največ takšnih, ki predvidevajo večjo vključenost in sodelovanje mladih v vseh odločitvah, ki vplivajo na njihovo sedanjost in prihodnost.

Povedali so, da si želijo več obšolskega izobraževanja ter dostopnega in brezplačnega kulturnega in športnega udejstvovanja, da si predvsem želijo sami odločati o svoji prihodnosti, za odrasle pa želijo, da so njihovi glasniki v vseh odločitvah, ki vplivajo na življenje otrok. "Ne pozabite, da smo tudi otroci lahko aktivni občani in državljani, na katere se lahko zanesete, da vam bomo povedali, kaj si želimo, in skupaj z vami snovali življenje v lokalnem okolju", so povedali 'minižupani'.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je otrokom pomagal graditi maketo Ljubljane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novorazodetje
20. 11. 2016 17.13
+5
Naši otroci nam ne bodo odpustili, ker smo dovolili, da so tajkuni pokradli vse, kar se ukrasti da.
Vse stransko
20. 11. 2016 18.31
+2
+++++, Dodajam še pufe, ki so jih ustvarili. Pa dodajam slab šolski sistem. Pa dodajam zdravstvo z doooooooooolgimi čakalnimi vrstami, če ravno ne prideš z A4 format modro kuverto. Pa dodajam....marš.
Ramzess
20. 11. 2016 11.40
+3
Zakaj ima vtis, da naslov nima zveze z vsebino prispevka.
NiVseRes
20. 11. 2016 10.42
+1
Kaj bodo postali..lopovi kot drzavniki
felix59 drugič
20. 11. 2016 10.13
+3
Vsekakor je treba otrokom priznati in spoštovati njihove pravice kot so . pospravljanje sobe in stanovanja , pomivanje posode , učenje , uboganje in navsezadnje skrb za nas ko ostarimo.
AceMcCloud
20. 11. 2016 09.56
+7
Fotografija s fantkom v peskovniku je v Sloveniji praktično le še utrinek iz zgodovine. Danes starši tega ne dovolijo več, ker se bojijo da bo v peskovniku kakšna igla, ali pa mulca že navsezgodaj navajajo na uporabo tabličnega računalnika.
BURGA
20. 11. 2016 10.04
+5
Ne le iglo, temveč tudi kakšen pasji ali mačji drek, da o urinu niti ne govorimo.
akmt
20. 11. 2016 09.50
+1
Po danasnjem enem drugem clanku dajete tudi vodilo: dajte ze najmlajse naucit vse o sexu..... Poden od portala