Tujina

'Naše misli in molitve so z vami'

Bruselj/Washington, 27. 02. 2010 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Kljub temu da obseg katastrofe, ki jo v je Čilu povzročil potres, še ni znan, sta Evropska unija in Bela hiša že sporočili, da pozorno spremljata situacijo in sta pripravljeni ponuditi svojo pomoč.

Na potres, ki je močno stresel Čile, so se že odzvale druge države. Prizadeta južnoameriška država sicer ni zaprosila za pomoč, saj je predsednica Michelle Bachelet zagotovila, da "sistem deluje in panika ni potrebna“. Kljub temu pa se je v imenu Evropske unije oglasila visoka zunanja predstavnica Catherine Ashton, pomoč pa je ponudila tudi Bela hiša.

Potres v Čilu
Potres v Čilu FOTO: Reuters

"Pozorno spremljam razmere,“ je zatrdila Ashtonova in dodala, da že ocenjujejo položaj, da bi ugotovili natančen obseg katastrofe.

Evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva pa je pojasnila, da je takoj aktivirala krizno enoto Evropske komisije in strokovnjake za humanitarno pomoč, da ocenijo položaj. "Evropska komisija je pripravljena nuditi takojšnjo podporo in koordinirati evropska prizadevanja, če bo to potrebno," je dodala.

Bela hiša je prav tako zagotovila, da pozorno spremljajo razvoj cunamijev in so pripravljeni pomagati. "Naše misli in molitve so z ljudmi v Čilu in pripravljeni smo jim priskočiti na pomoč,“ je dejal predstavnik Bele hiše Robert Gibbs.

Ameriški predsednik Barack Obama je ob tem Američane pozval, naj upoštevajo opozorila glede morebitnih cunamijev, ki bi lahko prizadeli zahodno obalo in Havaje. "ZDA so pripravljene pomagati pri reševanju in obnovi, imamo pa tudi sredstva za to, če bo čilenska vlada zaprosila za našo pomoč,“ je še dejal Obama.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.