Tujina

Nasa: Se pritožujete nad meglo? Tista na Marsu bi vam jo šele zagodla

Washington, 03. 11. 2015 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasin rover Spirit je na površju Marsa odkril nenavadno oblikovano skalovje. Kot ugotavljajo strokovnjaki, ga dobesedno razžira megla, ki vsebuje kisline.

Medtem, ko je gosta megla v Veliki Britaniji te dni povzročala precejšen kaos, Nasini strokovnjaki sporočajo, da obstajajo še mnogo bolj nevarne mege. Njihov rover Spirit je na površju Marsa odkril nenavadno oblikovano skalovje, kar je pritegnilo pozornost njihovih strokovnjakov. Po podrobni analizi so spoznali, da skale dobesedno razžira kislina, ki jo s seboj nosi megla.

Mars
Mars FOTO: NASA

Skale so odkrili v tako imenovanem Gusevejem kraterju, na njih pa je opaziti manjše razpoke, luknje in razjede. Znanstveniki verjamejo, da so te posledice procesa, v katerem minerali izgubijo svojo strukturo. Roverjevi inštrumenti so pokazali še na reakcijo železa v skalah in sicer je bila ta odvisna od temperature.

Kamnine v okolici so enake strukture, le da niso poškodovane. "To nam je dalo misliti, da je moralo nekaj vplivati na spremembo," pojasnjuje ameriški znanstvenik Shoshanna Cole. Verjame, da so bile skale pod vplivom megle, ki jo je gradila kisla para, ki je hlapela iz vulkanov. Ko se je dotaknila površja skal, je vplivala na nekatere minerale. Pri tem se je ustvaril nekakšen gel, ki je odvedel vodo, pravi. Najbolj so poškodovana pobočja, katera doseže manj sončnih žarkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abigail
03. 11. 2015 20.48
+1
Mejdun, res imamo srečo, da ne živimo na Marsu, kakšna megla! Kakšni so gor šele politiki in kakšne verske in gospodarske razprtije za energetske vire???