Tujina

Nasa raziskuje z robotskim reaktivnim letalom

Ljubljana, 18. 04. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predelan Global Hawk, vohunsko letalo brez posadke, bo za Naso opravil več misij, ki bodo v povezavi z A-train sateliti dale boljši vpogled v zemeljsko atmosfero.

Global Hawk, priprava na misijo
Global Hawk, priprava na misijo FOTO: arhiv proizvajalca

Nasa je opravila prvi raziskovalno-testni polet z robotskim reaktivnim letalom Global Hawk. Gre za vohunsko letalo brez posadke, ki stane 26 milijonov dolarjev in je trenutno eno najbolj tehnološko dovršenih robotskih letal na svetu.
Nasin znanstvenik Paul Newman je dejal, da je Global Hawk izjemno učinkovit hibrid med satelitom in letalom, in ker doseže izjemne višine, je idealen za preučevanje ozonske plasti v stratosferi.

Operaterji letala vnesejo koordinate poti in letalo je sposobno vzleteti, opraviti misijo in pristati brez pomoči kontrolorjev, čeprav ti lahko spreminjajo njegovo pot med letom. Pri Nasi so že v začetku devetdesetih uporabljali letala brez posadke, šlo pa je za vohunsko letalo Air Force SR-71 Blackbird, ki se je prav tako kot Global Hawk izkazalo za zelo uporabno pri misijah na velikih višinah. Tudi druge vesoljske agencije uporabljajo letala brez posadke za raziskave, kot so U-2 in Predator B.

Preberite podrobnejše specifikacije Global Hawka in več o misijah, na katere ga bo v prihodnosti poslala Nasa!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
18. 04. 2010 20.45
Nasa naj raje nahrani svoje lačne brezdomce ki se valajo po ameriki
Kimberley-Echo
18. 04. 2010 12.09
Igor, moral sem ti dati eno točko. Ne zato, ker si napisal kar si napisal, ampak ker vsaj enkrat nisi omenjal konec sveta na tak ali drugačen način. Vidiš, saj gre, če hočeš.
Ramzess
18. 04. 2010 11.45
"Predelan Global Hawk, vohunsko letalo brez posadke, bo za Naso opravil več misij, ki bodo v povezavi z A-train sateliti dale boljši vpogled v zemeljsko atmosfero. Hočete reči na zemeljska tla, ni se treba, ne se be, ne nas tako zavajati, sicer vemo kam ciljajo, veliko se govori o nadzoru meja ZDA. Sicer pa pojem vohunje in preučevanje atmosfere, odnosno ozonske plasti v stratosferi, nikakor ne gredo skupaj, in za čim bodo fohunili, za ozosnkimi luknjami, ki ne obsjajao, ker so izmišljotina korporacij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hladilnih sredstev in naprav. Preko propagande z o ozonskimi luknjami, so lahko uvedli nova hladilna sredstva, v svetovnem merilu, in seveda ogromno zaslužili. O vsem tem, se tudi da kje kaj prebrati. Saj ne da bi ne verjeli, da jih ne bodo rabili za raziskave atmosfere, vremena, in drugih naravnih pojavov, ampak tako, kot pri satelitih, se tudi tu preveč vrtijo okoli atmosfere in vremena, kot nek izgovor. Tudi pri satelitih vemo, da vsa ta množica ni namenjena zgolj spremljanju in raziskavam, če odštejemo komunikacijske satelite, vremena, ipd. Čemu neki je potrebno tolikšno število satelitev za vreme oz. klimatske zadeve. Ljudje ne padamo več na take fore.
fafajonka
18. 04. 2010 11.37
U-2 ni bil izstreljen iz zraka. Sam je poletel do višine 20000m, pilotiral Powers, prvo letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak, blizu Urala. Če se motim me popravite.
loonateek
18. 04. 2010 10.01
Pa kaj novinarji 24 ur ste res tako omejeni, da ne morete vsaj v wikipediji preverit kaj pišete? SR-71 in U-2 nikoli nista bila letala brez posadke. U-2 je bil celo izstreljen iz zraka in pilot je bil v ujetništvu...
ytso
18. 04. 2010 09.44
SR-71 ni bil brez posadke in je letel od l.64-98! ..od leta 1976 še kar drži uradni hitrostni rekord za letala s posadko in lastno atmosfero! ..use gugle please!
0
18. 04. 2010 09.37
Seveda je Obbaamaa zapru pipico NASA-i zato je pa odpru pipico takšnim projektom, da bodo za 45 min bombardirali IRAN, s tem hibridom..... FAKE