Tujina

NASA poslala vesoljsko ladjo na Jupiter

Texas, 28. 07. 2011 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S preučevanjem Jupitra skuša NASA razvozlati skrivnosti o nastanku našega sončnega sistema. Zaradi visoke stopnje sevanja bo Juno v Jupitrovi atmosferi ostala le eno leto.

Najstarejši in največji planet v našem osončju
Najstarejši in največji planet v našem osončju FOTO: Reuters

Ameriška vladna agencija NASA, odgovorna za vesoljski program, je na pot proti Jupitru poslala vesoljsko ladjo Juno. To je del več kot eno milijardo dolarjev vrednega projekta, ki bo trajal pet let. Glaven cilj misije na Jupiter je odgovoriti na temeljna vprašanja o nastanku sončnega sistema. Raziskovanje največjega in najstarejšega planeta v našem sončnem sistemu je namreč za znanstvenike še posebej zanimivo, saj je Jupiter nastal takoj za tem, ko se je formiralo sonce. ''Potovanje vesoljske ladje Juno na Jupiter nam bo omogočilo vrnitev nazaj v čas. Ta pot bo pojasnila, od kod prihajamo in kako so nastali planeti našega osončja.“ je povedal Scott Bolton, eden od NASINIH znanstvenikov.

Raziskovanje vesolja
Raziskovanje vesolja FOTO: NASA

V sklopu te misije bodo znanstveniki skušali ugotoviti, kakšna je količina vode v Jupitrovi atmosferi. To predstavlja ključen element v teorijah o nastanku našega sončnega sistema. Pridobivali bodo tudi podatke o sestavinah, temperaturah in gibanju oblakov globoko v atmosferi Jupitra. Poskusili pa bodo še določiti gravitacijsko in magnetno polje tega planeta, s čimer bi odgovorili na vprašanje, ali ima Jupiter trdno jedro.

Vesoljska ladja Juno bo delovala v izredno težkih razmerah, izpostavljena bo namreč visokemu sevanju elektromagnetnih žarkov. Jupitrovim oblakom se bo približala na razdaljo 5.000 kilometrov. To pa predstavlja območje, kjer je sevanje v našem sončnem sistemu največje. Da bi v takem okolju lahko delovala nemoteno, so vse elektronske mehanizme zaščitili z obokom iz titana. V teh pogojih bo Juno lahko delovala le eno leto, potem pa se bo zrušila v Jupitrovo atmosfero.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
29. 07. 2011 11.40
Jupiter je v večini nosilec H vodika.V bistvu pa nosi akumulirano vrednost mase energije osončja in skupaj z Soncem tvori os (hrbtenjačo osončja) kjer je v asteroidnem pasu osončja ničelna tožka EM vezi osončja. Na njo so vezani ostali planeti Notranji-Mars Zemjla Osrednji Saturn-Uran Zunanji Pluton-Neptun = Enako 4 kromosomskim parom bio celice. Merkur in Venera sta naravna satelita Sonca. Vse razumemo napačno. Planeti imajo orbito plus EM valovnja rotacijo sateliti -minus EM valovanje rotacijo: Lahko gremo še dlje. Na Zemlji predstavljajo vse njene vode H2O njeno akumulirano masno-energetsko vrednost Kopno silikati realizirano- Njuno medsebojno zlivanje je posledica izmenično EM valovanje-rotacija vseh njenih ciklov in vseh njenih vremenskih in vodnih tokov. Zemlja predstavlja nasproti lune realizirano masno energetsko vrednost -dočim je luna nosilka akumulirane masno energetske vrednosti na njuno skupno os.Vzrok posledica bibavica-plima oseka. Zemlja je preko obeh polov ,ki regulirata njeno EM valovanje vezana naprej in nazaj. Vsak pojav ima t.i. Curievo točko.Zemlja ima povprečno temperaturo cca 14C,ko bo njena povprečna temperatura okoli 18C stopinj se bo na Zemlji zgodil t.i. gravitacijski nihaj,ki bo obnovil obe polarni ledeni kapi za nov 28ooo letni zemeljski cikel. Klimatologi in gospa Lučka Kajfež sanjajo,da nekaj vedo v isto skupino lahko daste vse okoljevarstvenike-nevednost.. Klimatske spremembe na Zemlji se dogajajo vsakih 7ooo let- v ciklu 28ooo let. In tako vedno in sedaj.
Civil
29. 07. 2011 11.19
Zanimivo je, da je Jupiter ves šekast od različnih plinov in spojin, rdeča navadno pomeni železo, ki je tudi najbolj stabilen element. Zakaj se potem ne sesede v trdno snov ali kar v zvezdo, ker je tako masiven, ima tudi teža celega sončnega sistema kaj s tem?
krivulja
29. 07. 2011 10.32
V CERNU iščejo Hugyensov bozon-kako snov dobi maso.Že pred dvema letoma so obljubljali rezulate,a ni nič!! Ker znanost-fizika še danes ne razume,da ima vsak delec in vsaka pjavnost znotraj sebe akumulirano in realizirano vrednost mase-energije,ki se navzven izraža enotno. Tako,da je že čas,da se Einstein poslovi.Najbliže zadevam je bil Planck-samozadostnost,samoohranitev -samodelovanje mase-energije. Tako,da bla bla bla.Tam se samo prepirajo kdo bo dobil Nobelovo nagrado. Da o Darwinu in antropologiji ne govorimo.Mi še vesoljnih ciklov ne dojemamo ne da bi razumeli,da obstajajo planetarna in satelitska osončaja.Da je cikel osončja (našega 15 milijard let od samozlitja do samozlitja. Da je osončje elementarna celica galaktičnega telesa.Da galaksija v svojem 150 milijardnem ciklu menja satelitske celice v ciklih 215 milijard z. let. A mi ne menjamo vse celice v 7letnih ciklih če imamo življenjsko dobo 7o let. Ne mi sedaj reči,da človeštvo pozna enotno vesoljno elementarno in življenjsko zakonitost. Povedal sem s to odpravo ne bo nič. Ne bo oprijemljivih rezultato in spoznanj.
Civil
29. 07. 2011 08.12
Komentirati novičke o vesolju, izza samega roba znanega so pri nas taka potrata časa, najboljš napisat samo fajn ali brez veze, izpademo vsaj vsi enaki. Slovenci v vesolju? Zakaj, saj še ni zmanjkalo opic.
bitnabit
29. 07. 2011 07.32
Domoljub2
29. 07. 2011 07.30
Ej, dej kr NASI pošl mail z idejami. Mogoče te zaposlijo
Raztezje
29. 07. 2011 02.23
Me res zanima, kako lahko Jupiter generira tako močno EM polje, gre za fizikalne sile ali morda kemične procese. Tako ogromen magnet v breztežnostnem prostoru je tudi odličen laboratorij za eksperimente, saj o teh "poljih" še zdaleč ne vemo vsega. Lahko bi izdelali sondo po principu elektromagneta in bi potovala po silnicah okoli planeta. Pravi žur pa se bo torej začel šele po enem letu opazovanja, ko bo sonda padla na planet in bodo čakali, če bo priletela kar skozi. Pravzaprav žal ne, ker so pritisk, temperature ter sile tako velike, da jo bo hitro zmečkalo, ampak posnetki bi znali biti naravnost spekrtakularni. Sicer pa, zakaj bi kar padla, balon bi zdržal veliko dlje in bi lahko malo raziskal tudi znametnito rdečo pego. Mogoče bi lahko vanjo izstrelili kaj takega, kot uporabljajo lovci na tornade, veliko število manjših sond, katerih signale bi lovili ter iz njih izdelali tridimenzionalno sliko. Jedro satelita bi lahko naredili iz več plasti, da bi zdržal čim dlje in mogoče tudi izstrelil sondo s podatki nazaj v vesolje, morebitni posnetki trdne površine planeta bi bili naravnost izjemen dosežek, čeprav bi bila slika le računalniško generirana iz podatkov. Ob tem mi je palo na pamet, da bi lahko v orbito namestili kar stalni satelit, ki bi deloval po principu indukcije in ves čas pošiljal posnetke na zemljo. Itak je škoda pošiljati tako daleč le eno sondo, nujno bi se morala razstaviti na več njih, ki bi opravljale različne funkcije. Pri filmih o transformerjih jim ne zmanjka domišljije, ko gre zares, se pa ne znajejo najbolje. Skrajni čas bi že bil, da tudi Slovenci začnemo odkrivati vesolje, preden nam oligarhija vse pokrade, pri taki investiciji bi lahko malo zavlekli projekt in bi mu v orbiti okoli zemlje priključili še več satelitov, iz raznih držav, med katerimi bi bilo lahko tudi naše skropucalo, ki bi ga zbil skupaj kak Grunf, saj sodelujemo z Evropsko vesoljsko agencijo, čeprav le simbolično. Lahko bi recimo v orbito postavili mrežo opazovalnih satelitov z visokoločljivostnimi kamerami in GPSom, kot jih uporablja Google earth za slikanje površja. zanima me, kako se tam obnese relativnostna teorija in kake zamike bi morali preračunati, da bi natančno določili položaj objektov na zgornji plasti planeta. Če drugačne, adijo Einstainova definicija prostor časa, skupaj z Newtonovo. Vse to jih ne bi bistveno več stalo, vesoljska ladja ima itak dovolj močne motorje, da se bo počasi pricjazil do Jupitra, čeprav bi trajalo nekoliko dlje, tam pa bi bili veseli vsake nove tehnologije, s katero bi znali raziskati kaj pametnega ter podatke poslati nazaj na zemljo. Prav zato ker pot tako dolgo traja, bi se lahko bolj potrudili s stalnimi opazovalnimi postajami, namesto da ves čas streljajo le nove satelite, ki se včasih tudi pokvarijo in nimamo na koncu nič od tega. Upam, da bodo končno našli kaka živa bitja, saj v ogromni atmosferi planeta ali na njegovih zanimivih lunah, šele to bi res dvignilo zanimanje javnosti ter pospešilo raziskave.
JezusKrishna
29. 07. 2011 01.54
Lah bi vsaj avtentično na luni pristali. Se komu zdi čudno, da že 40 let niso šli na luno? Mogoče zato, ker se zdaj denajsko DA opazovat.. haha american government makes me laugh.
Eziderped.
29. 07. 2011 01.44
kere mate 24ur, hocem videti ladijo.
Himself
29. 07. 2011 01.15
fracola 28.07.2011, 21:03 Človek si je izmislil boga, da ne bi bil osamljen. Ter, da se ne bi počutu izgubljenega v tem ogromnem prostoru. Poleg tega, če ti vsak človek teži vsak dan, da hoče tvojo pomoč ti gre s časom že na žiuce. Tako se počuti Bog, ko mu verniki iz dneva v dan hodijo jokat. Samo pa ne bi nič naredili. Za konec pa še to misliš, da je Kristus vesel ker imajo verniki križ okol vratu in za simbol Krščanstva. Mislim, da nihče ne bi želel več vidit križa. Pa, da ne začnemo o dinozavrih, ki so v Krščanstvu nepojanjeno obdobje .... če bi človek izbral znanost bi kmalu dojel, da je treba za nek določen cilj močno delat in bi bolj cenil sebe.
Himself
29. 07. 2011 01.03
NASA je res ena ustanova, ki je spoštovanja vredna. Tam pa je res kupica majstrov na kupu, ki ve kaj dela.
DPadio
29. 07. 2011 00.03
a lohk že kdo blokera tega fabjana, mal preveč je pogumen btw, a niso nase ukinl/zaprl al karkoli?? :O
Boris Plantan
28. 07. 2011 22.38
Ja seveda, jest sm bil pa prejšn vikend v hotelu naVeneri
rossi66
28. 07. 2011 22.38
Eden od odgovorov na vprasanje: Je ob koncu vesoljske tekme Amerika poraženka? Ostali bodo se prisli... Nic bat.
suckers
28. 07. 2011 22.31
pri nas bodo pa poslal strankarska krdela v javna podjetja pokrast. matr smo napredni. še letalo ne znamo narest.
zikec
28. 07. 2011 21.31
Pa kaj pošiljajo neke miljonske, če še doma ne znajo pošlihtat.
noone00
28. 07. 2011 21.20
krivulja lahko se samo smejiš tem kvazi znanstvenikom,ki hočejo raziskovati samega sebe. sam kaj ko se lotili v napačno smer pa jih bo ja pamet srečala
krivulja
28. 07. 2011 21.10
Kar iztopa je potrebno takoj zatreti. Se strinjam!
krivulja
28. 07. 2011 21.06
Saj vas razumem! Slovenci imamo še iz Karantanije ven občutek za enakost.Zato vse kar ni v teh okvirjih obsojamo,pa tudi če je resnica pod vprašanjem!
fracola
28. 07. 2011 21.03
Preberite......Knjiga ki govori resnico ali resnična podoba boga.