Tujina

Prvi poskus izstrelitve nove Nasine kapsule ni uspel

Miami/Cape Canaveral, 04. 12. 2014 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izstrelitev vesoljske kapsule Orion, s katero bi lahko po letu 2030 morda odpotovali na Mars, zaradi močnega vetra in tehničnih težav ni uspela. Nasini strokovnjaki so si vzeli 24 ur časa za odpravo napak.

Nasi prvi poskus izstrelitve rakete Delta IV Heavy z novo kapsulo Orion ni uspel. Jim bo uspelo jutri?
Nasi prvi poskus izstrelitve rakete Delta IV Heavy z novo kapsulo Orion ni uspel. Jim bo uspelo jutri? FOTO: NASA

Izstrelitev vesoljske kapsule Orion danes ni uspela. Prvi poskus je bil predviden ob 13:05, a jih je presenetil čoln, ki se je pojavil v bližini izstrelišča. Čas izstrelitve so prestavili za 12 minut. Nato so med preverjenjem stanja pripravljenosti zaznali močnejši veter pri tleh, ki je pomenil novo tveganje, zato so postopke znova prekinili. Kasneje so se pojavile še tehnične napake, ki pa jih niso uspeli odpraviti, zato so morali izstrelitev prestaviti na jutrišnji dan. Z novim poskusom bodo začeli pet minut čez 13. uro.

Orion bo v vesolje ponesla trenutno največja Nasina raketa Delta IV Heavy.
Orion bo v vesolje ponesla trenutno največja Nasina raketa Delta IV Heavy. FOTO: NASA/Kim Shiflett

Orion, kot so poimenovali kapsulo, bo v vesolje ponesla raketa Delta IV Heavy, ki je s svojimi 733 tonami trenutno tudi največja nasina raketa. Kapsula bo tokrat sicer še brez posadke potovala kar 5.800 kilometrov daleč v vesolje, kar je mnogo dlje od tirnice Mednarodne vesoljske postaje, ki se nahaja približno 360 kilometrov od Zemlje. Nato se bo obrnila, z hitrostjo preko 32.000 kilometrov na uro vstopila nazaj v atmosfero in po štirih urah in pol od izstrelitve s padalom pristala v Tihem oceanu.

Gre za test kapsule, v kateri bi človek lahko odpotoval na Mars

Kot pravijo pri Nasi, gre za prvo pravo testiranje kapsule pred bodočimi načrtovanimi podvigi, med katerimi sta tudi k pristanek astronavtov na asteroidu in celo na Marsu. Nekdanji Nasin astronavt Charlie Bolden je za ABC News dejal, da bo 300 milijonov evrov težak testni polet v vesolje, velik korak k uresničitvi potovanja prve človeške posadke na Mars.

Kapsula je opremljena s 1200 senzorji, ki bodo ves čas merili njeno stanje. Med potovanjem bo namreč izpostavljena močnemu sevanju radiacijskih pasov, ob vstopu v atmosfero pa tudi temperaturi okoli 2200 stopinj Celzija. Nasini inženirji bodo s to testno izstrelitvijo preverili, kakšnim vplivom bi bila lahko podvržena človeška posadka.

Kot je razvidno iz Nasine primerjave kapsul Apollo in Orion, je med njima več razlik. V Apollu so lahko potovali le trije astronavti. Veliko lažja kapsula Orion je zgrajena za najmanj štiri astronavte, do Mednarodne vesoljske postaje pa lahko v njej potuje šest oseb.
Kot je razvidno iz Nasine primerjave kapsul Apollo in Orion, je med njima več razlik. V Apollu so lahko potovali le trije astronavti. Veliko lažja kapsula Orion je zgrajena za najmanj štiri astronavte, do Mednarodne vesoljske postaje pa lahko v njej potuje šest oseb. FOTO: NASA

Kelly Smith, eden od sodelujočih Nasinih strokovnjakov, pravi, da se raketoplani, kakršne je Nasa uporabljala v preteklih letih, ne bi mogli vrniti na Zemljo s tako oddaljenih območij v vesolju. "Nikakor ne bi zdržali pritistkom in vročini. Orion pa je bil zgrajen zako, da lahko kljubuje še tako nemogočim pogojem," je pojasnil.

Izstrelitev kapsule Orion
Izstrelitev kapsule Orion FOTO: NASA/Bill Ingalls

Prvi astronavti bi lahko v Orion sedli leta 2021

Kot namreč pravijo pri Nasi, naj bi predvidoma leta 2017 brez posadke obleteli Luno. Leta 2019 nameravajo ujeti majhen asteroid in ga pripeljati v Lunino orbito. Če bo vse to uspelo, naj bi prvi astronavti v kapsuli Orion v vesolje odpotovali leta 2021. V naslednjih letih naj bi stopili na omenjeni asteroid, po letu 2030 pa naj bi človeška posadka v kapsuli prispela celo na Mars. Tam naj bi poskusili proizvajati kisik in izvajali nadaljne raziskave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
05. 12. 2014 08.02
+0
Kitajci so sedaj prehiteli ZDA in postali največje gospodarstvo na svetu.
Misija1
05. 12. 2014 10.50
+2
Ko drzavni prihodek bazira samo na stevilu prebivalcev, je nekaj hudo narobe in slabo za drzavo. Amerika s 350 milijoni prebivalcev ustvari se vedno več kot pa Kitajska z 1,5 milijarde prebivalcev. Ti je torej jasno, da je povprecen american vsaj 5 krat bogatejsi od kitajca, ter da ima povprecen american vsaj 5 krat visjo placo. Dejstva! Tudi Indija bo pocasi prehitela Kitajsko, saj Kitajska zmanjsuje prebivalstvo nacrtno, Indija tega se ni uvedla. Samo vprasanje sledecih let je, kdaj bo Indija po stevilu prebivalcev prehitela Kitajsko in glede na vlaganja v Indiji, tudi po gospodarstvu. EU kot skupek drzav recimo z 550 miljoni se vedno predstvlja najvecje gospodarstvo, smo na prvem mestu!
Bruhalnica24
04. 12. 2014 23.16
+2
Človek nikoli ne bo zapustil zemlje, ker trenutno ni mogoče...Van allen radiation belt....Zanimivo kako so prišli na Luno...
dreko123
05. 12. 2014 09.39
+2
Vzdevek212
04. 12. 2014 20.41
+3
lepo ampak zakaj uporabljajo še vedno tehnologijo iz časa apolov?: padalo pa padec v morje
Krta?a 21
04. 12. 2014 20.07
+3
Nasa je ratala ko 80 letni ata. Oni bi, volja je, ampak ne morejo...
nik500
04. 12. 2014 18.45
+1
Lahko bi že danes šli en krog okoli Lune .
SU27
04. 12. 2014 18.15
+0
Tkole bom reku,američani namesto,da bi stopili skupaj z europsko in rusko agencijo,kitajsko,indijsko in si pomagali,bi bili sedaj že na drugi zemlji na kakšnem drugem osončju,jaz jim predlagam,naj stopijo skupaj,saj tako in tako bo treba enkrat prenest iz zemlje vse,ker tukaj ne bo več mogoče živeti
cvitko123
04. 12. 2014 19.43
+5
Se ne strinjam, na luno smo prisli takrat, ko je bila huda konkurenca, naj rusi z americani se tekmujejo, kdo bo prvi na marsu
dreko123
04. 12. 2014 21.28
-3
narobe takrat ko je bila bitka in jim nič ni šlo, so tisto luno morali zaglumiti, da so si mal ogled pridobili pred sovjetsko zvezo ki jih je v vesolju prekašala na vseh področjih... zato pa sedaj preiskušajo stvari ki bi jih bi "morali" imeti že v mezincu... še vedno jim največje preglavice delajo prečkanje van alenovih pasov in sončeva/kozmična radiacija, zaradi katere tudi sovjetska zveza ni nikoli poslala človeka na luno, ker so rekli da ne morejo usrezno zaščititi posadke pred sevanjem, na kapsulo ali astronavte pa nekako ne morš naveznik nekaj cm debel svinec... postaja MIR in ISS, sateliti... se nahajajo v naravnem zemeljskem ščitu in pred van alenovimi pasovi, pa še tukaj posadka ni komplet varna pred radiacijo...
asdfaasdfdss
05. 12. 2014 00.18
+0
Kaj bluziš ti bluzerant en ... tudi sovjetska zveza je preko van allenovih pasov poslala kapsulo Zond, kjer bi lahko bili ljudje. Pa tudi druge kapsule, namenjene prečkanju teh pasov, nobene niso imele več ščita od Apollo kapsul.
dreko123
05. 12. 2014 09.11
-1
asdfaasdfdss.. ne bluzim jaz, potem bluzijo najboljši astrofiziki in ruski inženirji od o folku na jožefu štefanu ki imajo po večini precej več soli v glavi kot zabitki pri nasi... trdijo isto in se apollo misijam samo smejijo! :) to je samo začetek... v tiste posnetke, slike in videe se sploh ne bi začel spuščat ker je itak brezveze... same otroške napake... brezveze... ovčke boste vedno verjele ameriški propagandi... isto kot ovčke verjamejo da sta se wtc-ja sesula sama vase zaradi gorečih letal in da se je wtc7 sesul sam vase zaradi explozije plinske bome al nekaj :D ... propaganda, če prav še tako neumna, nelogična in neverjetna še vedno deluje na šibkih na umu :)
asdfaasdfdss
05. 12. 2014 14.17
+0
Bom kar nehal, verjetno imaš IQ pod 100 in ne bo dosti efekta če se konstruktivno pogovarjamo. Lahko pa za začetek res najdeš enega na IJS, ki se strinja s tvojim natolčevanjem
kat-at
04. 12. 2014 17.59
+2
"Kot namreč pravijo pri Nasi, naj bi predvidoma leta 2017 brez posadke obleteli Luno. Leta 2019 nameravajo ujeti majhen asteroid in ga pripeljati v Lunino orbito. Če bo vse to uspelo, naj bi prvi astronavti v kapsuli Orion v vesolje odpotovali leta 2021. "........................ NAJ PROBAJO S POSADKO. hehe
yokerxdinterfan
04. 12. 2014 17.26
+3
noja če bi zda dali toliko keša nasi kot ga dajejo vojski bi imeli že plovila z svetlobno hitrostjo
Fifi 24
04. 12. 2014 17.19
+4
No ja po 18 letih uporabe kupljenih ruskih raketnih motorjih bi ja že lahko naredili uspešno kopijo ne pa da jim ventili štekajo.... bo zgleda potrebno kitajcem naročit naj skopirajo to rusko čudo
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.26
+4
a svojih nimajo? space shuttle naprimer je vzletel 135krat. brez kakršnekoli napake na motorjih. je še kje kak raketni motor, ki je deloval tako brezhibno?
tali?ni tom
04. 12. 2014 17.45
+3
tisti njihov space shutle , ni bila glih neka poteza glede na dnar ki je koštal za njegovo delovanje! rusi so nardili podobno stvar , BURAN , je enkrat vzletel , samodejno seveda , obkrožol parkrat zemljo ,NATANČNO pristal z avtopilotom in pol so ga vrgli stran! je blo predrago! in rusi še danes obvladujejo vesolje! če nebi bli ameri tako slinasti , bi skup z rusi naredl ladjo ki bi bila že zdavnaj lahko na marsu! glede na to da so iz alufolije nardil leta 69 apollo in bojda v trenirkah odletel na luno,pristali parkrat celo in se vračali , uspeh te združitve bi bil fenomenalen! vendar , ne,bi bili radi prvi! so pa dolgo rabili da so zavrgli pujsasto drag vesoljski taksi in prešli na cenejšo opcijo , oriona kot pravijo oni , da bojo spet lahko v vesolju! s fordi se pač ne da prit!
Fifi 24
04. 12. 2014 17.49
-4
čmrl vidim da se ti ne sanja PRVIČ__ shule deloval brezhibno zato ga še uporabljajo kaj ?? dobro da eden zaradi motorja ni razpadel na mikro delce ...se ne spomniš ? bil v vrtcu ? DRUGIČ pri teh zadevah je poleg delovanja pomembna UČINKOVITOST in tukaj ruski motorji zmagajo zato so jih v času pijanega Jelcina američani pokupili na zalogo
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.51
+3
dejstvo je, da je space shuttle dosti dražji program, kot so mislili, da bo. ampak jaz govorim o motorjih, ne o programu. motorji so delovali popolno, brez napake.
Fifi 24
04. 12. 2014 17.55
-4
Čmrl se oproščam ne beri mojih komentarjev nima smisla vidim da si bol zabit kot sem mislil...Hint: googlaj Shuttle Challenger besedo izkoristek pa raje pozabi
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.55
+2
fifa, space shuttle je predrag in ni sposoben leteti daleč od zemlje. in ne, ni razpadel zaradi motorja. razpadel je zaradi napake na tesnilu na "boosterju". booster ni motor. in še enkrat, ne govorimo o space shuttlu ampak o motorjih RS-25, ki so delovali popolno.
Fifi 24
04. 12. 2014 17.57
-3
Aha a booster ni motor je pralni stroj ?? haha ajde uživaj nimam več časa
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.58
+3
a tiste rakete, ki jih pošiljaš za novo leto v zrak imajo motorje?
sLoVeNeC123123
04. 12. 2014 18.53
+0
čmrlj komora ki ima na eni strani šobo in je napolnjena z gorivom, ni važno al tekočim al trdnim, (o sestavi goriva ne bom razglabljal ker je na tem portalu preveč "bolahih" ljudi) se imenuje raketni motor in da tut rakete za nov let imajo raketni motor. face it
Vzdevek212
04. 12. 2014 20.47
+0
ruski buran je lahko z razliko od shuttle poletel (seveda ne v vesolje) samostojno
dreko123
04. 12. 2014 21.33
-1
buran je imel tako sofisticiran sistem avtopilota že takrat, kakršnega še sedaj ne premore nobeno letalo... tudi pristajalni postopek je bil čisto avtomatiziran brez človeške pomoči... celo tako da je zaradi vetra izvedel ponovni manever pristajanja in v drugo pristal na pristajalni stezi v nulo... še dan danes avtopiloti delajo probleme in pri pristajanju vedno pomaga človeški faktor
tali?ni tom
05. 12. 2014 00.27
+0
mimogede , izlet v večna lovišča chalengerja , če sem prav napisal sem gledal v neposrednem prenosu! iz prve roke , NI JIM RATALO! isto columbia! klavrno! skratka , za druge ne vemo ampak cenovno , samo ti dve nesreči sta koštali več kot ves ruski vesoljsi program ki je mel probleme!
json
05. 12. 2014 08.13
+1
Kaj ne razumete pri tem kar piše Čmrlj ? Glavni motorji shuttla so vedno delovali brezhibno in o tem je govora. Ti motorji so imeli tudi spremeljiv kot, tako da so bili kar kompleksni, pa z njimi ni bilo nobebega problema.
VolkBrenin
04. 12. 2014 17.17
-1
Logično. ..ni Rusov poleg ...
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.22
+1
ti verjetno pojma nimaš, kolikokrat so ruske rakete dol padale, ane? ;)
asdfaasdfdss
04. 12. 2014 17.26
+4
Pa ta sploh padla ni nikamor. Samo prestavili so izstrelitev. Kar se dogaja v velikem odstotku primerov. Samo vrli Slovenceljni niso dosti pametni, da bi jim kaj takega bilo jasno.
VolkBrenin
04. 12. 2014 17.27
-3
Sej čmrl tud po nam znanih fizikalnih zakonih ne more letet - razmerje trup krila ...ampak čmrlj tega ne ve ...in leti ...a ti kaj letaš drgač? ??
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.28
+1
in ko nekdo vidi, da blefiraš brez kakršnihkoli dejstev, se spraviš na osebni nivo. daj no, si lahko manj predvidljiv?
VolkBrenin
04. 12. 2014 17.31
-1
Čmrlj. ..preberi si še enkrat svoj komentar in potem razpredaj o osebnem nivoju ...sam da nouš poletu. ...
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.48
+3
eh.. samo v vednost, to, da čmrlji ne morejo leteti, je urbana legenda, ki primerja čmrlje z letali s fiksnimi kril in ne vzame v zakup, da čmrlji pri letanju premikajo krila. še enkrat. preveri dejstva preden jih trosiš naprej.
VolkBrenin
04. 12. 2014 18.05
-3
Čmrlj ...a si tečen ...Kot Muha....razmerje trupa in njegova velikost proti velikosti kril - čmrlju po znanih fizikalnih zakonih ne omogoča letenja pa če še tolk maha-š tuki. ...dej ti mal prever najprej ...
Cmrlj3
04. 12. 2014 18.08
+1
glede na to, da sem na fakulteti preštudiral ogromno fizike, bi že iz tega lahko sklepali, da vem, o čem govorim. ampak ni treba verjeti meni. išči svoje podatke na internetu. tiste, preverjene. ;)
tedoDANB3medo
04. 12. 2014 17.01
-4
Vse to je samo zaigrana predstava, da bi se zlagano pokazalo, kako so napredni in da bi tako Nasa dobila čim več denarja od oblasti. Zagotovo pa še dolgo ne bodo šli na Mars, saj pri trenutni tehnologiji, ki ni dosti drugačna, kot tista, ko so šli na Luno, rabijo vsaj 3 leta za potovanje od Zemlje do Marsa.
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.05
+1
Nasa je državna agencija. torej, "oblast" ima kontrolo nad njo. in misliš, da so vsi v "oblasti" tako neumni in niso sposobni kontrolirati projektov, da bi se jih dalo okol prinest? ne bluzi. in mimogrede, do Marsa je okoli pol leta. ;)
tedoDANB3medo
04. 12. 2014 17.08
-1
Tudi naše državne ustanove in podjetja lahko nategujejo vlado, da jim da še več denarja.
Cmrlj3
04. 12. 2014 17.10
+3
in... NASA ti deluje kot slovenska agencija? in ameriška vlada ti deluje tako nesposobna kot naša? resno?
Kwaj
04. 12. 2014 16.49
+0
blabla33
04. 12. 2014 16.42
-6
ameri nimajo pojma
Cmrlj3
04. 12. 2014 16.34
+7
"Naj sosedu krava crkne!" ane, Slovenceljni dragi? pa kaki ameriški in ruski motorji, itd? ma vi sploh veste, kako raketni motor deluje? me je ob branju teh komentarjev osebkov z osnovno šolo res sram, da sem Slovenec.
asdfaasdfdss
04. 12. 2014 16.41
+7
Slovenski narodni športi: 1) fovšarija 2) pametovanje o stvareh, o katerih se jim še sanja ne 3) ritolizništvo namišljenim slovanskim zaveznikom (ta hip Rusi, včasih Srbi itd.)
asdfaasdfdss
04. 12. 2014 16.51
+5
Mene ne bi bilo sram, če bi to res bili osebki iz osnovne šole. Ampak kaj, ko so povečini odrasli ljudje, ki prakticirajo vse zgoraj omenjene športe.
StopTTIP
04. 12. 2014 16.17
-7
hahahahaha Ameriška kvaliteta..... Prazna lupina ne more poleteti... vse te miliarde, ki naj bi bile v "motorjih" pa so na varnem.... na računih banksterjev in "znanstvenikov" :-) Vsaka podobnost s "space one" al kaj je že bila tista "privatna raketa"..... je povsem nenaključna......
asdfaasdfdss
04. 12. 2014 16.42
+5
Ne vem zakaj se tako smeješ, ker očitno niti pisati ne znaš.
francl12
04. 12. 2014 16.15
+3
kurbl ni zasukal pa ni vžgalo.
nsiirhilnil
04. 12. 2014 16.07
+0
neuradno poiskus istrelitve zamrzjen... naslednja iztrelitev bo 21.12.2018
japk
04. 12. 2014 15.47
+7
Rusi jim niso dali ruskih motorjev ... tale ameriska jajca bo pa bolj tezko v zrak spravit ... :) ...
asdfaasdfdss
04. 12. 2014 16.30
+8
Ruska Angara je imela pred meseci iste težave. Kot jih imajo vse rakete. In te težave nimajo kaj dosti veze z motorji, ki takrat sploh užgani niso. A kaj boli, če si neumen?
n?prouprns
04. 12. 2014 15.47
+1
so poklixal vodoinštalaterje da ventil zamenjajo :D
Našvasan_zob
04. 12. 2014 15.44
+1
Konc.. zmankal časa.. En kup šrota jim dela probleme.. za polovico sploh ne vejo kaj je kej...