Tujina

Nasa izbrala tri zasebnike, ki bodo vozili na ISS

Washington, 04. 08. 2012 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družbe Boeing, SpaceX in Sierra Nevada si bodo razdelile Nasinih 1,1 milijarde dolarjev za izdelavo majhnih vesoljskih plovil, s katerimi bodo na Mednarodno vesoljsko postajo prevažali tovor in astronavte.

Kapsula družbe SpaceX
Kapsula družbe SpaceX FOTO: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v petek izbrala tri zasebna podjetja za izdelavo majhnih vesoljskih plovil, s katerimi bo v prihodnosti oskrbovala Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) tudi z astronavti. Po lanskoletni upokojitvi ameriških raketoplanov astronavte za zdaj na ISS vozijo Rusi za ceno 63 milijonov dolarjev na astronavta.

Nasa je izbrala podjetja Boeing, SpaceX in Sierra Nevada, ki si bodo razdelila 1,1 milijarde dolarjev. Vsa tri podjetja obljubljajo, da bodo za vsakega astronavta zaračunavala veliko manj kot Rusi. Doslej je sicer le SpaceX objavil ceno – 20 milijonov dolarjev.

Boeing iz Houstona bo dobil 460 milijonov za svojo vesoljsko kapsulo CST-100, ki jo bo raketa Atlas ponesla v orbito skupaj s sedmimi astronavti. Prvi poskusni polet je napovedan za leto 2016.

Podjetje SpaceX iz Kalifornije je letos že izvedlo prvi uspešen oskrbovalni polet proti ISS, vendar brez posadke. Od Nase bo podjetje dobilo 440 milijonov dolarjev za razvoj vesoljske kapsule za prav tako sedem članov posadke. Prvi poskusni polet s človeško posadko naj bi bil opravljen že leta 2015.

Sierra Nevada iz Kolorada, ki že 25 let sodeluje z Naso, za oskrbovanje ISS pripravlja plovilo podobno raketoplanom, ki bo imelo sedem potnikov vendar brez pilota. Nasa je podjetju namenila 212,5 milijona dolarjev.

Nasa je imela uvodoma na izbiro sedem podjetij. Zmagala so tri, vendar pa lahko tudi preostala štiri podjetja še vedno razvijajo plovila za lasten denar in Nasa jih lahko v prihodnosti še vedno najame za prevoze astronavtov.

Vsa podjetja, tudi izbrana, lahko s svojimi plovili služijo denar tudi z vesoljskim turizmom. Trije izbranci naj bi plovila razvili do uporabnosti v naslednjih petih letih. Nasa se bo medtem lažje osredotočila na druge naloge, med njimi na pot človeka na asteroid in na planet Mars.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
04. 08. 2012 22.13
-3
luckys zanimivo je to vprašanje ! lej takole čist po logiki ko človek rine recimo na mars , pa na luno ne more ! le zakaj?? resnično je to zanimivo in verjetno so človečki dobili resen opomin al pa lekcijo da ne rinejo gor , ker trdit da se ne da danes je finta za 6 mesečne otročke ! vsak raketoplan bi lahko poletel do tja in nazaj ker z gorivom ni problem , se ga da dostavit za tako furo in tudi ostale življenske podpore so rešljive kot keks ! so pa jih ameri verjetno gor seveda če so bli dobil po grbi in majo strah ! temna stran lune je uganka in že svetla pokaže marsikaj kar najraje nebi pokazali ameri pa rusi verjetno tudi vendar mam vanje več zaupanja ustalemu svetu ! bo pa vse enkrat prišlo na dan !
gozdar1
05. 08. 2012 08.23
+5
Ne drži raketoplani so bili načrtovani za nizko zemljino orbito, večino goriva za glavne motorje pa se nahaja (se je nahajalo) v zunanjem rezervoarju , ki se ga tik pred vstopom v orbito odvrže. Preostalo gorivo zadostuje samo za par manevrov + povratek, poleg tega je gorivo ,ki ga uporabljajo v te namene drugačno,kot pri glavnih motorjih(utekočinjeni vodik/kisik sta nepraktična za dolgotrajno shranjevanje)... Tudi če rešiš omenjene probleme raketoplan ni opremljen za pristanek na luni, ker potrebuje za povatek atmosfero (je v bistvu hitro jadralno letalo)....
sdat
05. 08. 2012 11.37
+0
waco sem bral v tem ja. je dosti stvari napisanih na to temo. vendar o tem kaj je res tam gor vrjetno ne bomo zvedeli nikoli.
luckyss
04. 08. 2012 17.31
+2
Kmalu bomo lahko odšli na dopust namesto v Savudrijo - v orbito...na Luno pač ne ! Prepovedano območje, tik pred nosom, pa tam še nimamo stalne baze..:))) Le zakaj, le zakaj ne moremo nazaj...?
nik500
04. 08. 2012 18.56
+1
melly261
05. 08. 2012 00.08
+3
nik500 - zakaj bi zbirala denar, če ga lahko sproti tiska?
sejvam
04. 08. 2012 09.59
+1
Isto kot je Dick Cheney fajn zaslužu z Halliburtonom (pogodba z US Army) Vse za dobre provizije :)
pika poka ježek
04. 08. 2012 09.44
+6
Jaz bi tudi kdajpakdaj kakšno furo gor prevzel. HEH A plačajo v roku 90 dni?