Tujina

Nasin posnetek razkriva: bližnja masivna črna luknja 'podira kupčke'

Washington, 06. 01. 2016 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasin observatorij je ob velikanski črni luknji v bližnji galaksiji odkril pas plinov in zvezdnega prahu, ki naj bi prihajal prav iz nje. "Očitno lahko po obilnem kosilu kdaj pa kdaj podrejo kupček," pravijo ameriški znanstveniki. Iz izbljuvane snovi bi lahko nastale nove zvezde, pravijo.

Nasini znanstveniki so masivno črno luknjo v bližnji glaksiji zalotili pri "podiranju kupčkov". Kot so ugotovili s pomočjo observatorija Chandra, podatki o galaksiji NGC 5195 kažejo na dva izbruha iz območja tamkajšnje črne luknje. Šlo naj bi za pline in zvezdni prah. Ob odkritju se pojavlja novo vprašanje: So lahko črne luknje tudi tovarne zvezd in ne le ponikalnice?

Znanstveniki sicer pravijo, da so v preteklosti že zaznali to "bljuvanje" črnih lukenj, a da še nikoli nismo imeli priložnosti procesa opazovati s takšne bližine. "To je ena od Zemlji najbližjih supermasivnih črnih lukenj, v kateri se odvijajo ti izbruhi," je NASA navedla v sporočilu za javnost. Omenjejo možnost, da je do izbruha in stvaritve lijaka plinov v smeri črne luknje prišlo zaradi interakcije s sosednjo večjo galaksijo. 

Strokovnjaki z ameriških univerz menijo, da sta dva pasova plinov, ki sta vidna na posnetkih, pravzaprav ostanka dveh večjih eskplozij, v katerih je črna luknja izbruhnila snov v galaksijo. Starost zunanjega pasu plinov sicer ocenjujejo na šest milijonov let, notranjega pa na tri milijone let.

Iz velike črne luknje v bližnji galaksiji (velika svetla točka na sredini desnega okvirčka) so izbruhnili plini in zvezdni prah, pravijo Nasini znanstveniki.
Iz velike črne luknje v bližnji galaksiji (velika svetla točka na sredini desnega okvirčka) so izbruhnili plini in zvezdni prah, pravijo Nasini znanstveniki. FOTO: NASA/CXC/IAA-CSIC/N.Ruiz et al

"Astronomi črne luknje največkrat opisujejo kot nekakšne požiralke zvezd in plinov v vesolju. A očitno lahko po obilnem kosilu kdaj pa kdaj podrejo kupček," je šaljivo dejal Eric Schlegel, vodja študije o črnih luknjeh na teksaški univerzi. V aktualnem primeru bi lahko iz snovi, ki so vidne v zunanjem delu izbruhane vsebine, nastale nove zvezde, še dodajajo v skupini znanstvenikov. "To bi lahko bil dokaz, da imajo črne luknje svojo vlogo tudi pri kreiranju zvezd," pravi še ena od avtoric študije Marie Machacek.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kekekuku
08. 01. 2016 09.37
+0
Potem se čudimo, kako je folk naiven in lahko sperejo možgane na tisoče muslimanskim exstremistom dol v državah kjer je pismenost na nizkem nivoju zaradi vojn,...... Ko pa v Sloveniji, ki se imamo za dokaj razgledane in svobodne na ta način da nisi prisiljen poslušat nekih ideoloških bedarij če sam tega ne želiš. Jaz sem se začudil da kdo v Sloveniji sploh pomisli da je zemlja ravna, a ne toliko komentarjev in toliko plusov danih, da je za bruhat. Sej smo hujši kot oni, oni so vsaj od zibelke naprej prisiljeni poslušat bedarijo, tako da na nek bolan način razumeš zakaj so taki. Ampak mi??????? halo, kaj je z vami folk, Za vse ki toliko iščete dokaz da je zemlja okrogla, raje bodite tiho, ker dokazat da je ravnja, je enostavno kot pasulj, greš do roba, pofotkaš, poveš lokacijo, da lahko še drugi to vidijo in konec. ampak v celem človeštvu in današnji tehnologiji , ni ga junaka ki je to odkril. tako da .... psssssst.....
siupamoizvedetiresnico
07. 01. 2016 11.12
+1
Kdo je že rekel, da je resnica bolj neverjetna od fikcije?..... Sam ne trdim, da je zemlja okrogla ali ravna ali votla, ker tega pač ne vem, je nisem videl na lastne oči. Verjetno je dejansko stanje zemlje, osončja, galaksije in na koncu vesolja precej drugačno kot ga zaznavamo mi, ki imamo omejene čute. Komu naj verjamem, verskim pridigarjem, ne vem, nekako me ne prepričajo, preveč pravljičnih zgodbic, mogoče znanstvenikom, še na zemlji ne znajo razložiti vseh pojavov, kakšna je potem njihova kredibilnost glede vesolja ali obstoja nasploh.... Kako pa lahko kdo ve, da nismo le nek skupek materije ter tako del nečesa kar ne razumemo....Nikoli nisem apriori proti nečemu, samo zato ker tega ne razumem. V tej naši realnosti je vse preveč vsiljevanja in posledično seveda burnih reakcij, smo kot otroci, ki se učijo voziti kolo, vleče nas na eno ali drugo stran vendar nas bo do cilja pripeljalo le ravnotežje.
Apostol1
07. 01. 2016 09.14
+12
Izbljuvana smov , to si lahko razlagaš da smo mi nastali iz kozlanja ,ker se mnogokrat tudi obnašamo za kozlat.
JosipBrozDrugi
07. 01. 2016 12.15
-6
saannya
06. 01. 2016 21.05
-12
Zemlja ravna?? Pa dobro če izzvzamem horizont(katerega boste crkvene ovce demantirale z tem da je to optična prevara) Izvzamem da se celi svet trudi, da laže, mi prosim pojasnite tudi kako to da jaz iz letala vidim zaobljeno zemljo pod sabo, ali pa tisti ki skačejo z padala, a mislite da oni tudi(ki hočejo to samo posnet v živo) tudi prirejajo posnetke, tudi tiste ki so v živo?? Kako pa je potem dan in noč(dejansko me zanima). Kaj nam kdo luč ugaša?? Ni satelitov aha kako pa potem prihaja signal, da se vi vsevedneži pogovarjate po telefonih?? Kaj je luna tudi ravna??Optična prevara mogoče?? Ali je naslikana :D?? Ok res marsikaj ne vrjamem , ampak to da je pa zemlja ravna plošča pa sploh ne.... Ni problem samo v tej trditvi, problem je tudi v tem da je k tej trditvi potrebno potem dodat še 1000 ostalih, da bi kdo to dejansko vrjel....
saannya
07. 01. 2016 08.09
-5
Kako bo pa plaval Martin Strel, okrog sveta, hitro mu vsi ki ste mi dali minuse pošljite opozorilo, da nebo kje preko roba padel :D Aha pa prosim če mi nekdo pove zakaj je svet raven(tisti z minusi)? Da mi j. vse jaz bom zdaj tudi začel ljudi prepričevat, da je trava vijolična :D Pa nevem če nebom našel več razlogov kot pa da je zemlja ravna. Ali pa da božiček obstaja, saj pa je po tv, pa z sankami se vozi, pa darila so tud vsak božič pod smrekco, pa jeleni dejansko obstajajo, država od kod je tudi obstaja, pa tu je še miljon razlogov, da vrjamete.
saannya
07. 01. 2016 08.11
-4
Jaz se še danes smejim pa ne morem vrjet da obstaja folk ki vrjame da je zemlja ravna.... Pa kaj si ti nor..... Pol pa tak ni čudno, da je svet taki kot je....
Svalbard
07. 01. 2016 11.03
+12
Iz letala je horizont raven, če ti vidiš zaobljeno zemljo ti priporočam pregled pri okolistu. Edini posnetki ZEMJE s strani NASE so narejeni z fisheye lečami, ker je slikano iz relativno nizke višine (iz letala in ne vesolja), da dobijo “celo” zemljo notr. No to je optični nateg, GoPromanija kot prvo. Kot drugo, si se kdaj res uprašala od kje nam sferična zemla? Verjamem, da se 99% tistih, ki se takoj razpočte, ko slišite take stvari NI nikoli. Je treba mal bolj obširno gledat zgodovino ne po osnovnošolsko. Kopernik, Kepler in vsi, ki so sledili sferičnemu modelu GA NISO NIKOLI DOKAZALI!!! Tako danes ljudje misljo v večini, da živimo na žogi. Zadnje čase celo na hruški, če povzamem novodobnega lažnivca z diplomo Neil deGrasse Tyson. Najprej so kazal slike okrogle zemlje, potem so rekl, da je malček jajčasta in zdaj je hruška. Kaj so potem vse slike prikazane do sedaj iz strani NASE?! Vsak amater brez obveznosti do elite, ki je poslal balon s kamero v višave lahko to preveri. Vsi smo šli čez pralnico mozga, ki se ji reće šolski sistem. Spodaj je junak @NightStalker, ki se kiti z izobrazbo in nazivi. Sedaj, ko se mu je pa svet podrl v sekundi je pa treba laž doooooolgo vlečt in iztržit, saj je po narejenem doktoratu in citiram “po desetih ali več letih vloženega truda in tudi denarja” to edina “zdrava” odločitev, a ne!? Nekateri se temu že leta lahko samo nasmehnemo, saj nismo obremenjeni s takimi bremeni in lahko te stvari “prežvečmo” veliko lažje in hitreje. Dokazov o ravni zemlji je na stotine. Npr. Bedford kanal, ki je poligon za merjenje okrivljenosti zemlje, veliko slano jezero v ZDA, Teksas je, lajko rečemo, dobesedno bolj raven kot palačinka (če primerjamo po velikosti, ne dobesedno, da se razumemo). Za kej več pa si preberi o OPERACIJI FISHBOWL in velikosti in oddaljenosti sonca. Nisem noben vernik, pa kljub temu velja prebrati različne knjige od Biblije do Korana. Že Babilonci so rekl, da je zemlja ravna. Če ne druzga greš sam naredit experiment in si takoj dokažeš, da nekaj ne štima z okrogko zemjo. Sateliti so pravljica in davek za vse , ki jih plačujejo. Vedno več je oddajnikov je na zemlji, boljši imamo GPS ;) Zvezde in planeti skozi močne povečave so videti prosojno oz. kot projekcija. Ne mislim te učiti, rad pa bi, da bi ljudje, preden se razpočjo, prej kaj pogledajo oz. poizkusijo v naravi. Mimogrede Gravitacije do dons še noben ne zna razložit. Mark Twain je repo zapisal.. "lažje je preslepiti ljudi, kot jim dopovedati, da so bili preslepljeni."
JosipBrozDrugi
07. 01. 2016 12.17
-10
Puppupapa
06. 01. 2016 20.35
-16
upam da ste vsi sam sarkastični.... neki ni v redu....
Robert Schimitz
06. 01. 2016 19.56
+24
pa globus v učilnici ne šteje
provocateur
06. 01. 2016 18.00
+26
Zakaj se sploh pogovarjamo o črnih luknjah, ko nam dnevno lažejo, da je Zemlje okrogla? Poglejte si na internetu vse dokaze proti NASI in njihovih lažeh. Zemlja je ravna! Kot krožnik! Sploh ni kugla! Halooo!
Hajni
06. 01. 2016 18.25
-13
A danes ne kurite in okrog ognja skačete? :)
User112003
06. 01. 2016 18.35
-15
User112003
06. 01. 2016 18.38
-14
s-even
06. 01. 2016 19.29
+21
Se strinjam s provocateur, dokazov o ploščati Z. je dovolj in kolikor se čuje bedasto je resnica, preverite sami.. dokazov in načinov za to ne manjka!
Robert Schimitz
06. 01. 2016 19.56
+15
JohnSmith000001
06. 01. 2016 19.57
-5
ni res okrogla je, samo notri je pa votla in notri živi napredna civilizacija in v notranjosti je še eno sonce, ne res no!
Robert Schimitz
06. 01. 2016 20.02
+0
superfly7
06. 01. 2016 20.46
-16
s-even - Vi lahko mate kolikor želite dokazov o ploščati zemlji. Če bi bilo to res, bi lahko iz Portoroža videl Triglav, kar pa ga nemoreš, tako da je en dokaz čist dovolj da teorija o ploščati zemlji ne drži.
appollyon
06. 01. 2016 21.45
-13
Raje pjt u šolo! Al pa na plažo kdaj pa kdaj, da si mal razjasnš pojme!
User112003
07. 01. 2016 12.00
-5
Hahahah kr ploščata kaj nardi potem ladja k pride do konca? Se obrne in potuje na glavo? Ali pade čez rob?
eiffel
06. 01. 2016 17.09
-12
Mislim kakšni komentarji... Črne luknje v osnovnošolskem znanju...
Nikola Trajkov
06. 01. 2016 16.33
-3
To so korejci novo bombo testirali hahaha
Uporabnik479666
06. 01. 2016 16.18
+22
Jz sm par dni nazaj gledu film The martian, tko da tud Matt Damon je biu ze na marsu in to ful dolg casa....pa on je od Nase, tko da ne nabijite da ni res
Robert Schimitz
06. 01. 2016 16.08
+10
NOOO KO BOSTE TO POGLEDALI SI OGLEJTE JERANISM
Robert Schimitz
06. 01. 2016 16.07
+9
za pokušino si oglejte something funny happened on the way to the moon ZEELOO ZANIMIVO ZA TISTE KI VRJAMETE NASI
g.noj
06. 01. 2016 17.28
-16
to imaš na jutubu? to je pa res kredibilni vir podatkov.
Robert Schimitz
06. 01. 2016 19.52
+18
Robert Schimitz
06. 01. 2016 19.54
+7
če ne druzga se morava oba strinjat glede van alnovih pasov in da preko njih potovanje s človeško posadko ni mogoče
superfly7
06. 01. 2016 20.58
-13
Prosim vas no. Van Allenovi pasovi so res pasovi radiacije. Ampak zakaj za vraga so imeli pol Astronavti tudi z zlatom prevlečene vesoljske obleke, zakaj je Mednarodna vesoljska postaja obdana z zlatimi ploščami? Ja zato ker skozi zlato radiacija ne gre. Plus to da zlato še odbija toploto in je zlat papir sestavni del vizirja obleke, toliko tanek da se vidi skoz a dovolj da odbije velik procent toplote. To kaj vi govorite, to je sramota za ljudi da je lahko nekdo tako neizobražen, v času ko je visoka stopnja izobrazbe praktično zastonj.
siupamoizvedetiresnico
07. 01. 2016 11.17
+0
g.noj, na podlagi česa lahko trdiš, da je CNN kredibilen vir podatkov?
siupamoizvedetiresnico
07. 01. 2016 11.19
+10
superfly7 kaj je zate izobraženost, to da znaš računat integrale ali to da znaš živet?
User112003
06. 01. 2016 15.56
-14
folk kr ne vrjame?
User112003
06. 01. 2016 15.59
-14
valda bomo vrjel znanstevnikom pa genijom? Konc koncev lej kašno tehnoligjo so vam že dali (TV,mobitel,avti,letala, da ne omenim kaj vse ma vojska itd itd) Kolk naprav maš v bolnicah(še posebej tujih heheh)?
User112003
06. 01. 2016 16.00
-14
Bolj da mi znanstvenik reče ne znamo razložit zakaj to je sam pač je, kot da mi nekdo prodaja buče je to naredu Bog, alah kaj jst vem kdo use
g.noj
06. 01. 2016 17.27
-13
sej kakšen pameten komentar pa celo obstaja. ++++
Robert Schimitz
06. 01. 2016 15.55
+16
ochi
06. 01. 2016 15.13
+18
1xy
06. 01. 2016 13.41
+50
to je ziher slovenski proračun.......golta in golta, vsake toliko časa izbruhne nove lopovščine, potem pa spet prične goltat in goltat........
nemojte
06. 01. 2016 19.19
-1
Novorazodetje
06. 01. 2016 13.35
+2
Župniki pravijo ovčicam, da je vse to ustvaril bog.
Svalbard
06. 01. 2016 14.30
+16
To je ustvaril človek s pomočjo računalnika in žlico laži.
siupamoizvedetiresnico
06. 01. 2016 14.46
+3
Znanstveniki pravijo ovčicam, da je vse to naključje.
glava1985
06. 01. 2016 13.33
+1
Nekaterim jih pa nemorejo ker jih nimate
siupamoizvedetiresnico
06. 01. 2016 12.26
+7
Kako vemo, da so prikazane slike odraz dejanskega stanja? Zato ker je NASA to objavila?
Iluzionist
06. 01. 2016 12.52
+7
pojdi študirat teoretično fiziko ali astronomijo, potem doktoriraj in po desetih ali več letih vloženega truda in tudi denarja, ker ti nihče ne bo dal zastonj študija, ti bo jasno ali lahko verjameš ali ne.. drugače pa s takimi svojimi komentarji samo dokazuješ svoje pomanjkanje pameti
Fr33dom
06. 01. 2016 12.53
+6
NightStalekr ovca ti kar idi študirat........ enim pa nemorejo prati možganov in vejo kakšno je realno stanje.....
Anton001
06. 01. 2016 13.18
-12
torej imaš umazane možgane - sam vprašam
siupamoizvedetiresnico
06. 01. 2016 13.44
+5
Zalezovalec, ker prvič vprašanje očitno ni bilo dovolj enostavno dajva ponovit, na podlagi česa ti Veš, da so slike, ki jih objavlja NASA resnične? Aja, ti si študiral teoretično fiziko (kakorkoli se obrneš je še zmeraj teoretična in ne praktična) in astronomijo, opravil si celo doktorat, ter po 10 letih ali več še vedno verjameš slepo nečemu česar nisi videl ali doživel z lastno izkušnjo. Hmmm, lahko bi rekel, da si duhovnik, ista stvar.
Fr33dom
06. 01. 2016 15.31
+17
v 21 stoletju smo tehnologija na višku... pa nobene realne slike iz vesolja..... same neke animacije ter cgi slike ter videa.....kot slike ANTARKTIKE IZ ZRAKA JE NI LE ZAKAJ ...( PA SLIKE OD GOOGLEMAP NE STEJEMO ......
Robert Schimitz
06. 01. 2016 16.00
+8
ta isti fizik je pred kamero naredil vse izračune in ugotovil da zemlja ni okrogla
Robert Schimitz
06. 01. 2016 16.02
+17
ležje je človeka nategnit kot mu dopovedat da je bil nategnjen jaz sicer tem ljudem pravim verniki
Robert Schimitz
06. 01. 2016 17.16
+14
jp to je to verjamejo ker so jim v osnovni šoli rekli da je to to
g.noj
06. 01. 2016 17.25
-10
ojoj, koliko je opranih ovc... to leti na tiste, ki po defoltu ne verjamejo znanosti, verjamejo pa v preganjanje oblakov z orgonskimi topovi in podobne pravljice
hoilongmai
06. 01. 2016 18.30
+0
appollyon
06. 01. 2016 21.49
-11
zakaj je potem na severu in jugu led če je pa oddaljenost od in kot odboja sonca povsod enaka?!? Ne mi rečt, odspod majo radiatorje.
appollyon
07. 01. 2016 10.29
-7
siupamoizvedetiresnico zaradi tega ker je tudi ruska vesoljska agencija podala popolnoma enake slike zemlje, in tudi oni jo pričakazujejo kot okroglo! Sedaj boš verjel da je okrogla?!?
siupamoizvedetiresnico
07. 01. 2016 12.01
+5
appollyon, tudi v Sloveniji mi tako Janša kot Cerar pravita, da sta največja poštenjaka pa ne verjamem ne enemu ne drugemu, kdo pravi, da moram v življenju sploh ko mu verjet karkoli razen samemu sebi?
NiMiLahko
06. 01. 2016 12.11
+7