Tujina

Narod več ne želi biti razdeljen

Gaza/Ramala, 16. 03. 2011 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski aktivisti pozivajo Hamas in Fatah, naj zgladita nasprotja v prizadevanjih za rešitev palestinskega vprašanja. Protestniki so se zbrali na ulicah tako Gaze kot Zahodnega brega. Brez spopadov ni šlo.

Palestinski aktivisti prek družbenih omrežij pozivajo na spravo med Hamasom in Fatahom. Omenjeni palestinski gibanji sta v sporu že od 90. let prejšnjega stoletja, vrhunec pa se je zgodil leta 2007, in sicer leto po zmagi Hamasa na parlamentarnih volitvah. Takrat je Hamas prevzel nadzor nad območjem Gaze, gibanje Fatah pa so po tednu spopadov potisnili na Zahodni breg.

Hamas v Gazi, Fatah na Zahodnem bregu

Mesto Ramala (Zahodni breg)
Mesto Ramala (Zahodni breg) FOTO: Reuters

Včeraj se je na Zahodnem bregu zbralo okoli 7000 protestnikov. Protesti so potekali v Ramali, Nablusu in Hebronu. Še več se jih je zbralo območju Gaze. Na obeh območjih pa je bilo sporočilo isto: Hamas in Fatah naj zgladita nasprotja v prizadevanjih za rešitev palestinskega vprašanja. "Ne razlikam" in "Revolucija, revolucija, dokler ne premostimo razlik", so zahtevali protestniki.

Čeprav so pozivali k enotnosti naroda, pa so v Gazi izbruhnili spopadi med privrženci Hamasa in protestniki. Ranjene so bile tri osebe. Tudi v Ramali (Zahodni breg) je prišlo do obračunavanj med privrženci različnih političnih skupin, s čimer so preprečili izvedbo shoda.

Za narodni dialog in spravo

Mesto Gaza (območje Gaze)
Mesto Gaza (območje Gaze) FOTO: Reuters

Vodja Hamasa Ismail Hanija je palestinskega predsednika iz gibanja Fatah Mahmuda Abasa pozval k takojšnjim pogovorom o enotnosti. "Predsednika, brata Abu Mazna (Abasa) in gibanje Fatah pozivam k takojšnjemu srečanju tu v Gazi ... da začnemo narodni dialog in dosežemo spravo," je po izrednem zasedanju vlade dejal Hanija, ki vodi Hamasovo vlado na območju Gaze. Abas je medtem v Ramali predlagal izvedbo "čimprejšnjih volitev", s pomočjo katerih bi premostili medsebojne razlike.

Ne le razdeljenost, težave so tudi izraelski napadi

Izraelski napad na Gazo
Izraelski napad na Gazo FOTO: Reuters

Sicer pa se v Gazi znova soočajo z izraelskimi zračnimi napadi, poročajo tuje tiskovne agencije. Obstreljevali so vadbišče palestinskega gibanja Hamas v bližini mesta Gaza, umrla pa naj bi dva pripadnika Hamasa, več pa je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je napad potrdila in pojasnila, da je bila tarča napada neka tovarna, povod zanj pa vnovično raketiranje juga Izraela iz Gaze, ki pa ni povzročilo nobene gmotne škode in tudi ranjenih ni bilo.

Do napada je prišlo dan po tem, ko je izraelska mornarica v torek zajela tovorno ladjo z veliko pošiljko orožja, namenjeno iz Irana v Gazo. Izrael je sicer že pred tem trdil, da Iran na skrivaj oborožuje in financira njegove sovražnike, kot je Hamas.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
17. 03. 2011 08.20
Židom ni všeč tudi rekatiranje njihovih območij! Kjer se kregata dva, tretji dobiček ima!
HLAPCI.HLAPCI
17. 03. 2011 01.27
dokler boiluzijja levih i n desnih - bo folk razdvojen
porka.malorka
16. 03. 2011 16.47
Tolele pa ne bo ušeč židom Njim bolj paše da so skregani med sabo