Tujina

Tadić bo prijavil Mesića

Beograd, 20. 01. 2010 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesićeva izjava, da bi Hrvaška vojaško posredovala v BiH, če bi Republika srbska razpisala referendum o neodvisnosti, je sprožila val ogorčenja v regiji.

Mesić
Mesić FOTO: Reuters

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je danes za čisto provokacijo označil izjave hrvaškega predsednika Stjepana Mesića, da bi Hrvaška vojaško posredovala v BiH, če bi Republika srbska razpisala referendum o neodvisnosti. Mesić je po Jeremićevem mnenju "človek brez politične ali moralne teže", zato njegove izjave ne bi smele imeti prevelikega pomena. "Mislim, da je treba temu primeru narediti konec. To je očitno še ena provokacija, pravzaprav poskus provokacije Stipeta Mesića," je dejal Jeremić.

Nato pa je še odjeknila novica, da bo srbski predsednik Boris Tadić prijavil Mesića Varnostnemu svetu Združenih narodov, poročajo srbski in hrvaški mediji. Tadić bo na seji VS ZN sodeloval v petek, tako da bo takrat tudi več znanega.

'Mesićeve grožnje'

"Najnovejše izjave še aktualnega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića so vznemirjajoče grožnje človeka, ki je politično kariero začel z vojno, zdaj pa bi jo z vojno tudi končal," se je na Mesićeve izjave včeraj odzval predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik. Dejstvo pa je, da je Dodik v preteklosti že nekajkrat omenil možnost referenduma. Lanskega oktobra je tudi dejal, da Bosne in Hercegovine ne bo mogoče obdržati, take kot je.

Ozadje Daytonskega sporazuma

Dodik
Dodik FOTO: Reuters

Daytonski mirovni sporazum je bil parafiran 21. novembra leta 1995, ko so ga parafirali takratni predsedniki ZRJ, Hrvaške in BiH, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman in Alija Izetbegović. Sporazum so zatem podpisali 14. decembra 1995 v Parizu.

Daytonski sporazum je predvideval enotno BiH znotraj avnojskih meja, vrnitev beguncev na domove, svobodno gibanje po vsej državi in enoletno namestitev 60.000 vojakov pod poveljstvom zveze Nato v okviru mednarodnih sil za uresničitev sporazuma IFOR. IFOR so čez eno leto zamenjali pripadniki mednarodnih stabilizacijskih sil SFOR, v katerih so enote članic zveze Nato in članic Partnerstva za mir.

Tadić ne gre v Zagreb

Medtem so v Beogradu tudi potrdili, da se srbski predsednik Tadić ne bo udeležil zaprisege novoizvoljenega hrvaškega predsednika Iva Josipovića, ki bo položaj od Mesića prevzel 18. februarja. Tadić je obisk Zagreba odpovedal, ker se bo Josipovićeve inavguracije udeležil predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, so sporočili iz Tadićevega urada.

Sejdiu je namreč ravno danes potrdil, da se bo udeležil zaprisege Josipovića v Zagrebu, Tadić pa je že prejšnji teden napovedal, da ga ne bo v Zagreb, če bo tam predsednik Kosova, ki ga ima Srbija še vedno za svojo pokrajino.

Tadić je napovedal tudi, da se ne bo udeleževal dogodkov, na katere bodo vabljeni predstavniki Kosova, razen če bo šlo za predstavnike mednarodne misije Unmik. V primeru zaprisege Josipovića v Zagrebu pa gre za "politično manifestacijo", ki pod vprašaj postavlja suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, je še povedal Tadić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrejček
23. 01. 2010 11.37
zelo zanimivi komentari res ste se ga razpisali hehe ja jaz bom sam tak povedo klali ste nas pobijali,posiljevali,proterivali od 1380leta al kokar vidite mi smo še kar živi teško je srbina uništiti so žilavi.Istorija ope se ponavlja
Arsenal2
22. 01. 2010 16.22
Srbenda 21.01.2010, 15:01 4 Ko se je začela agresija na Hrvaško z strani Srbije so bratje Srbi iz Slovenije priskočili pomagati svojim bratom. Po koncu vojne pa jim njihova sveta država ni nudila nobene pomoči in so uživali v revščini so se pa vrnili v Slovenijo kot izbrisani. Dokončno vas bomo izbrisali iz Slovenije... ------------------------------------.... je kot drzava od 2006 dalje. glede agresije si pa malo pomesal stvari,..kaj so poceli nizozemci, amerikanci, argentinci, nemci, ukrajinci, razni narodi zahodnih drzav v vojaskih uniformah z orozjem v rokah pod hrvasko zastavo na Hrvaskem od 91-95 prosim ce mi lahko to poves.! Srbija je drzava z najvec izbeglicami v Evropi, in med prvimi na svetu->Torej kdo je izvrsil genocide in etnicna ciscenja!?? Hvala na odgovoru! ti pa si mal bolan,ne mal velik kakšne izbeglice ma izbeglica si ti,najbl izseljen narod na svetu so irci,hrvati spadajo hrvati so šele 6 na svetu če bi se ćže tako reklo tko da ne bubaj neki v 3 krasne,300.000 izseljenih hrvaov iz bos. posavine ,da os muslimanih ne govorimo,čeprav ne rečm da se srbi tudi niso,samo prosim ne dramatiziraj ker neboš nobenem kle gor naredu dobrega utisa seveda razen svojim,kvečemu si ga boš pokvaru
Pepermint
21. 01. 2010 21.47
Da bomo lažje razumeli vse skupaj: podobno kot se Slovenija deli na pokrajine in se vsi med seboj nekaj delimo, se dogaja tudi med tremi narodi v bosni. Štajerci recimo, non stop govorijo o odcepitvi. Vsaka občina, če ne celo krajevna skupnost v Sloveniji že sanja o odcepitvi od matičnih občin,... tako da niti ni tako čudno, če se želijo srbi sedaj odcepit od muslimanov. Pravzaprav so se pred tem že vsi odcepili od srbov! Ne zastopim od kdaj imajo srbe zdaj vsi tako radi, da želijo živeti z njimi. Srbe imajo Albanci pravzaprav tako radi, da so se množično priseljevali v srbsko pokrajino Kosovo, le da so srbi preveč gostoljubni in so kasneje postali nezaželjen gost v svoji lastni hiši. Bolj ko se oddaljujemo od dogodkov izpred 18 let, bolj se potvarja in izkrivlja slika o tedanjih dogodkih.
hariton
21. 01. 2010 18.21
vidim da ste se razpisali...Duda če vam spremit porciju pa čete da vidite. A ti "srbojeb" ponosni kao, bolje ti je da šutiš. Seti se akcije oko Žepča 93, da nebi Vojske RS, BIH armija bi vas mljack mljack tako da pšššššššt!!!!!!! Reci hvala bogu da je bilo Srba. Pitaj koga od ujaka koji su ti bili na ratištu pseto nevaspitano pa reci Srbima HVALA.
hendikep
21. 01. 2010 17.53
sottozero-upam da so bosanski srbi bolj pametni kot ti in da im je zadosti vojn in in da se nebojo še enkrat pustili kakšnem politiku da ih popelje v propast srčno upam da im je ljubše domače ognište kot izbelištvo upam da ih je traktorijada krajinski srbov izučila ni potrebe niti po vojni niti po novim mejam ker ostali del evrope ki tudi ni popoln ampak je bolj civiliziran med sabo briše meje in skrajni je čas za evropo brez meja.
Srbenda
21. 01. 2010 15.15
sottozero 21.01.2010, 15:08 0 Kot je bila "nenaravna Jugoslavija in je posledično razpadla...ravno tako se bo zgodilo z BIH...pa kakorkoli je to "pošteno" ali "nepošteno"... Ne moreš na silo rint skupaj zakonca...dovolj je, da eden ne želi ostati v zvezi... -------------------- Jugoslavija je nastala krvavo, jos krvavije se raspala. (Jugoslavija je nastala na krvav nacin, tako se je tudi razpadla, na miren nacin ni slo.) Mini Jugoslavija je sedanja Bosna in Hercegovina. upam pa da ne bodo ponovili napake 1991, ko so doloceni ljudje poslusali prevec zahodne politike in zrtvovali MIR za NEODVISNOST, na koncu pa dobili protektorat ki se nobeni strani ne splaca, in se kar naprej traja.
sottozero
21. 01. 2010 15.10
Sicer pa je še pogled na Teheran manj omejen oz. limitiran, kot pogled na Sarajevo...raketa do rakete...in to sredi Evrope?
sottozero
21. 01. 2010 15.08
Kot je bila "nenaravna Jugoslavija in je posledično razpadla...ravno tako se bo zgodilo z BIH...pa kakorkoli je to "pošteno" ali "nepošteno"... Ne moreš na silo rint skupaj zakonca...dovolj je, da eden ne želi ostati v zvezi...
Srbenda
21. 01. 2010 15.01
Ko se je začela agresija na Hrvaško z strani Srbije so bratje Srbi iz Slovenije priskočili pomagati svojim bratom. Po koncu vojne pa jim njihova sveta država ni nudila nobene pomoči in so uživali v revščini so se pa vrnili v Slovenijo kot izbrisani. Dokončno vas bomo izbrisali iz Slovenije... ------------------------------------... je kot drzava od 2006 dalje. glede agresije si pa malo pomesal stvari,..kaj so poceli nizozemci, amerikanci, argentinci, nemci, ukrajinci, razni narodi zahodnih drzav v vojaskih uniformah z orozjem v rokah pod hrvasko zastavo na Hrvaskem od 91-95 prosim ce mi lahko to poves.! Srbija je drzava z najvec izbeglicami v Evropi, in med prvimi na svetu->Torej kdo je izvrsil genocide in etnicna ciscenja!?? Hvala na odgovoru!
aidas
21. 01. 2010 14.56
sottozero21.01.2010, 14:44-2 Republika Srpska bo samostojna...ker če ne bo samostojnosti ne bo soglasja Srpskega dela Bih za vstop v EU...to pa je za varno prihodnjost BiH ključnega pomena... PROSIM VAS, HEHE, S TEM BOSTE SPODBIJALI? IN VI SI ŽELITE BOLJŠO PRILOŽNOST.. LAHKO POVEM SAMO TO, ČE SO V VLADI RS TAKO PAMETNI KOT VI IN ČE TUDI TAKO RAZMIŠLJAJO, DA BODO SPODBIJALI EU, POTEM BOSTE RES DALEČ PRIŠLI.... haloo??
Srbenda
21. 01. 2010 14.55
Srbojeb 21.01.2010, 14:47 0 V zelo kratkem času ne bo ne Republike Srpske ne Srbov v Bosni. Če bodo imeli srečo jih bo majka Srbija vzela k sebi. ---------- v zelo kratkem casu, ne bo marsicesa,. velike imperije, carstva so se zlomila na Srbiji! i lomice se i dalje.
aidas
21. 01. 2010 14.54
Srbojeb21.01.2010, 14:471 Ja lej, mislim da vam Bosna želi srečno pot... vzamete lahko vse kar je mobilno... pa srečno!!
Srbenda
21. 01. 2010 14.54
Ko se je začela agresija na Hrvaško z strani Srbije so bratje Srbi iz Slovenije priskočili pomagati svojim bratom. Po koncu vojne pa jim njihova sveta država ni nudila nobene pomoči in so uživali v revščini so se pa vrnili v Slovenijo kot izbrisani. Dokončno vas bomo izbrisali iz Slovenije... ti "izbrisani" so bili nastanjeni v R. Sloveniji veliko prej Vojne! prasej ocka, ti bo povedal., ker najbrz si premali da bi kaj vedel.;)
trnova
21. 01. 2010 14.47
V zelo kratkem času ne bo ne Republike Srpske ne Srbov v Bosni. Če bodo imeli srečo jih bo majka Srbija vzela k sebi.
sottozero
21. 01. 2010 14.44
Republika Srpska bo samostojna...ker če ne bo samostojnosti ne bo soglasja Srpskega dela Bih za vstop v EU...to pa je za varno prihodnjost BiH ključnega pomena... Prej ali slej bo samostojna tudi Herceg Bosna, ki pa bo priključena Republiki Hrvaški...kar je tudi najbolj naravno... Je pa zelo verjetna konfederacija med Republiko Srpsko in Srbijo...popolna združitev pa ne, saj je nesprejemljiva za zahod.
trnova
21. 01. 2010 14.37
Očitno komuniciras..... Ni žaljivka, to je ponos
sottozero
21. 01. 2010 14.36
S takšnim mikrobom, ki je tako zaostal kot si sam...in si v NICK postavi žaljivko...pa naj si bo namenjena komurkoli...sploh nimam namena komunicirati...
trnova
21. 01. 2010 14.35
Sottozero Mislim da še ne boš prenehal uporabljati plenic...
sottozero
21. 01. 2010 14.34
Srbojeb 21.01.2010, 14:32 Pa ne pametuj mali...
sottozero
21. 01. 2010 14.33
Srbojeb 21.01.2010, 14:32 Kar prični piškotek mali !