Tujina

Narasla voda odnesla avtomobil, voznica umrla

Brisbane, 05. 02. 2012 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti so v Queensladnu odredile množično evakuacijo, saj obsežne poplave ogrožajo prebivalce. Gladina vode že dosega rekordne vrednosti, narasle vode so že terjale eno smrtno žrtev.

Več tisoč ljudi v Queenslandu na severovzhodu Avstralije je moralo zapustiti domove zaradi obsežnih poplav, ki po dobrem letu dni znova pustošijo po območju. Gladina vode že dosega rekordne vrednosti, lokalne oblasti pa so razglasile izredno stanje. Doslej so narasle vode že terjale eno smrtno žrtev.

Policija je ukazala izpraznitev celotnega mesta St. George s približno 3800 prebivalci. Za zdaj imajo za umik na voljo le še eno cesto, pa še ta je močno ogrožena in jo bodo morali zapreti. Prebivalce tega kraja odvažajo tudi s helikopterji.

Lanske poplave so v Queenslandu terjale 35 smrtnih žrtev.
Lanske poplave so v Queenslandu terjale 35 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters

Voda odnesla avtomobil, voznica umrla

Prvo žrtev so poplave zahtevale v kraju Ruma, kjer so narasle vode odnesle avtomobil, v njem pa je umrla voznica. Reševalci so jo našli danes, dva dni, odkar so jo prvič pogrešili.

Reka Balonne je bregove prestopila že tretjič v zadnjih dveh letih. Po pričakovanjih naj bi njena gladina najvišji nivo dosegla v torek, ko naj bi narasla kar na 15 metrov. Doslej so najvišjo gladino izmerili marca 2010 – 13,4 metra.

"Gre za zelo resno situacijo in pozivam ljudi, naj sodelujejo," je pozvala predsednica vlade zvezne države Queensland Anna Bligh. Avstralska premierka Julia Gillard pa je na pomoč na območje poslala tudi vojsko.

Mesto St. George je bilo sicer v središču poplav že marca 2010 in lani ob novem letu. Predvsem lanske poplave so bile katastrofalne, saj so v Queenslandu terjale kar 35 smrtnih žrtev in povzročile ogromno gmotno škodo na stavbah in kmetijskih površinah.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
05. 02. 2012 20.17
.......................,........................,.....................
Kimberley-Echo
05. 02. 2012 14.19
+4
Mesto Roma (6000 preb.) ni več poplavljeno in se prebivalci vračajo domov. Mitchell je zelo prizadet, St. George je odrezan od sveta, vendar so prebivalce izselili, Hercules C-130 pa je odpeljal vse bolnike in osebje iz lokalne bolnice. V mestu so ostali samo policisti in županja. Vlada QLD je takoj namenila vsakemu posamezniku 1765$ in družinam 5300$ v najbolj prizadetih mestih. Glede tiste ženske, ki je umrla je pa takole. Največ ponavadi umre neprevidnih voznikov, ki zapeljejo v vodo ne da bi prej preverili kako je globoka in kakšen je tok. To se je zgodilo tudi njej, sinčka so rešili, njo pa je tok odnesel z avtomobilom vred.
fifi11
05. 02. 2012 13.28
+3
24 ur. Ko je pred meseci odnesla reka Soča avtomobilista niste nič pisali. Sedaj,ko je zaradi malomarnosti cestnih delavcev pri sprožitvi eksploziva bo severna Primorska ostala več dni brez povezave spet nič ne poročate. Važno, da nam trosite nepopolne prevode o Avstraliji ...... itd. Skratka 24.ur vi ste šelebajserji.
JezekModaFoka
05. 02. 2012 12.38
+9
Kaj pa kej v Bangladešu ... tam jih 1x na teden 500 naenkrat odnese pa nič ne pišete ...