Tujina

Napovedi znanstvenikov se uresničujejo

Ženeva, 13. 08. 2010 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V večini Evrope in na vzhodu ZDA je bil letošnji julij precej toplejši kot običajno. Letošnje leto bi lahko bilo glede na dosedanje vreme najtoplejše, odkar je Nasa leta 1951 začela meriti temperature.

Po Zemlji v zadnjih tednih pustošijo naravne katastrofe, ki ustrezajo vzorcem podnebnih sprememb, ki so jih že pred časom napovedali znanstveniki, je v sredo sporočila Svetovna meteorološka organizacija s sedežem v Ženevi.

Požari v Rusiji in poplave v Pakistanu so dokaz, da so podnebne spremembe že v teku.

Spomnimo samo na hud vročinski val v Rusiji in številne požare, ki so posledica tako visokih temperatur, kot jih v Rusijo ne pomnijo že več kot 80 let, ter ene najhujših poplav v Pakistanu v zadnjih 100 letih.

Poplave v Pakistanu
Poplave v Pakistanu FOTO: Reuters

Strokovnjaki tudi zato zdaj izpostavljajo, da je treba nujno najti boljše načine za napovedovanje ekstremnih vremenskih pojavov. O tem naj bi znanstveniki razpravljali na srečanjih v Evropi in ZDA, ki bodo ta in prihodnji mesec potekala pod okriljem ZDA, Združenih narodov in Velike Britanije.

Ne smemo izgubljati časa, saj morajo biti družbe pripravljene na ukrepanje ob globalnem segrevanju ozračja. Vodilni klimatolog britanske vlade Peter Scott

Strokovnjaki medvladne skupine ZN o podnebnih spremembah (IPCC) so že v svojem poročilu leta 2007 opozorili, da je dvig povprečne globalne temperature razlog za pogostejše ekstremne vremenske pojave, kot so številnejši in bolj intenzivni vročinski valovi ter obilnejše deževje. Ugotovili so tudi, da dvig globalne temperature obenem vpliva na druge spremembe, kot so dvig morske gladine, taljenje ledenikov in podobno.

Ameriška vesoljska agencija Nasa pa je sporočila, da je bil v večini Evrope in na vzhodu ZDA letošnji julij precej toplejši kot običajno. Letošnje leto bi lahko bilo glede na dosedanje vreme najtoplejše, odkar je Nasa leta 1951 začela meriti temperature.

Moskva v plamenih
Moskva v plamenih FOTO: Reuters

V Vzhodni Evropi, delu Vzhodne Azije in na vzhodu ZDA je bil letošnji julij kar pet stopinj nad dolgoletnim povprečjem. Po drugi strani je bilo v Srednji Aziji in Južni Ameriki prejšnji mesec hladneje kot običajno, tako da je bila globalna temperatura letos le 0,55 stopinje Celzija nad povprečjem, še ugotavlja Nasa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pa3(:
14. 08. 2010 13.47
VOJNE,KATASTROFE IN LAKOTA treznijo ljudi in še vedno je premalo vsega tega , da bi se tega zaveda in se SPREMENILI.
Kimberley-Echo
14. 08. 2010 13.32
Illiillliiili, ti si isti kot Gojčič, nakladanju ni videti konca in kraja. Ampak Igor je zadnjič povedal, da je v mladosti padel iz I.nadstropja, zato se mu pol oprosti.
kranchan
14. 08. 2010 12.46
kaj je pa z zgornjo sliko?!?!?!?
skydreamer
14. 08. 2010 11.35
če ste vsi tolko pametni pa dejte rešit ta ekološki problem..
M-teorija
14. 08. 2010 10.19
gospakatja14.08.2010, 08:21 Ko in če bodo kaki kemični učinki izveneli in če potem še vedno tako misli in razmišlja, bi bilo dobro, da poleg kakšne kozmične literature v kakšnih Misterijih, ki sicer niso slabe, tudi sam sem jih nekaj prebral, poskusi prebrati kake osnove fotosinteze, dihanja, razkrijevanja le te od sonca akumulirane energije,ki prehaja iz ene oblike v drugo. Seveda v povezavi kroženja snovi, saj že od Einsteina vemo, da je povezava med njima z znamenito formulo E= M. Cna 2. Primerna knjiga je na primer Kazimir Tarman "Osnove ekologije in ekologija živali", Zasebno "Življenje rastlin" ATTENBOROUGH-a, Lovelosckovo . "Geia" Potem se bodo kamni malo manj pogovarjali med sabo in bo več govora o prehajanju energije, kroženju snovi, ki je posledica delovanja nekega ekosistema ali bolje sistema planeta zemlja. Sistema v katerega del smo tudi mi, sistema kjer je prepletenost nas vseh in naš vpliv na spremembe in odzive tega istega sistema posledica občutljivih receptorjev narave, ki te vplive zaznavajo in za uravnavanje in ohranjanje dinamičnega ravnovesja reagirajo racionalno in preverjeno učinkovito sa se j je skozi dolgo obdobje evolucijsko izpopolnjeval. Vendar ne verjamem, da tako bi v vsakem primeru upošteval človeka, ker če bo v tem človek postal breme tega sistema, ga bo narava enostavno izključila in nadaljevala brez njega.
gospakatja
14. 08. 2010 08.21
illiillliiili, na čem pa si?
MrRudi333
14. 08. 2010 08.17
Zdaj viditr-Uredništvo,kaj je Ego!Zaradi tega je propadlo 50 000 000 bolj razvitih civilizacij v tem Vesolju.Navkljub opozorilom in gorečnosti tistih ki vedo in dobrim namenom.Hudič zares obstaja.Vsi ste v krempljih njegovih.Samo nepodučeni,kako mu to uspe.Jaz vem.Ne dovolim več da ima olast nad mano.Nekoč bo tudi vam uspelo.Vsak bo nekoč šel v Luč,zagotovo.Do takrat kraljuje v vaših Dušah Tema. Ljubezen in Sočutje vsem želim!Luč naj nas vodi......
MrRudi333
14. 08. 2010 07.41
Zdaj je prašanje časa in stiske da bi začeli razmišljati v tej smeri.Kdo želi prispevati k ohladitvi Doma-Zemlje,rabi samo ubrati ljubeče-sočutno življenje ,kar pomeni ne ubi I !!!Tako teško?
MrRudi333
14. 08. 2010 07.36
Podnebne spremembe so 51% krive za podnebne spremembe-to pravijo kapitalisti živinorejci v ZDA poslovniku ,,World Wotch,,-November/December-ali pojdite na -*!
Homosapijens
14. 08. 2010 07.03
@illiillliiili kaj si ti faking vseved ali kaj?! Pa je govora o politiki,rojevanju,vremenu,zdravstvu,logiki(aja ta ti ni poznana) vseposod se razpišeš na veliko in široko!! Koga briga tvoje fakin mnenje,javkanje in še kaj bi lahko napisal,samo v tem primeru bi bil tebi podoben :D
bbb.chris
14. 08. 2010 02.52
MIjo Dijo! Eni pa res majo dobre živce k si ipajo napisat cele romane tle na tej temi :)..
frako
14. 08. 2010 02.25
hud-k-pajk14.08.2010, 00:102 poglejte si mal o sončevih ciklih. poznali so jih že mayi, sumerci. naši moderni teoretični čoleki pa itak leseno kuhlo odkrivajo. misliš solus maxsimus pa solus minimus na 11 let, dj nehite s tem soncem ste usi poslušal unga kvazi znanstvenika ki je uporabljal 40 let stare podatke pa samo tiste ki so pašal v njegovo teorijo. ostali pa k mislte da se to gre za vročinske vale se motite gre se za povprečno temperaturo planeta bol ko pa je vroč planet več energije imajo vremenski pojavi. recimo najhujši hurikani ki so bli ponavad na 100 let se pojavljajo na desetletje, povprečje zapiranja zapor pred londomom ki varujejo mesto pred morjem(neurji ki ga rinejo v mesto) je blo 2 na leti zadnjih 10 let pa 4x na leto. tko da vrjemite vreme se spremija kdo je kriu človek kaj se bo naredlo nič ker košta preveč pa preveč se služi na osnaževanju, in nobedn od nas se noče odpovedati našim ugodnostim na račun planeta.
Andrej Jari?
14. 08. 2010 02.15
nakladanje v prazno
WikiX
14. 08. 2010 01.29
P.S. Danes je še en fantastičen dan, zato vam naše X društvo podarja še eno nadmočno teoretično orožje, za raziskovanje vesolja. Ko boste na podlagi vaših ali mojih idej razvili močnejše teleskope ter opazovali naše in tuje planete, je treba biti pozoren na vremenske vzorce, ki jih vidimo v atmosferi. Če so ti stabilni in se ciklično spreminjajo s prehodi mimo sonca, gledate v postano župo. Kadar pa se vzorec nenehno spreminja, ukrivlja in menjava barve, je zagotovo živ planet X)
WikiX
14. 08. 2010 01.13
Torej bo sonce skurilo zemljo, talijo se ogromne ledene kocke, pokajo tektonske plošče, na nebu nastajajo luknje, skozi katere vidiš v samo vesolje, po tleh pa se vijejo mrzle in vroče kače, zaradi katerih odnaša strehe, drevesa, otoke in obale kontinentov. Ja, pa kaj še, baba jaga na metli, angeli s trobentami in demonska zalega, ki želi zavladati svetu. Brani nas le še Chuck Norris, ki z vsemi štirimi desnimi rokami drži tektonske plošče skupaj, brca riti in žveči čigumi, kot ponavadi. Lahko bi se zamislili in vprašali, če ni sučajno nekaj narobe z našimi predstavami. Ta svet ni le takšen, kot je opisan v enciklopedijah in naj bi se lahko o tem tudi sami prepričali, ta svet je zrasel skupaj z nami in vsemi ostalimi bitji. A niste opazili, da je točno tak, kot ga vidimo in smo si želeli? Tako je ustvarjen, da se odziva na vsako našo misel, ukrivlja se prostor in svet se spremeni. Če zavestno zaznamo informacijo ali pa ne, naše telo pretvori energijo v neko novo obliko, vendar ker smo živi, ta oblikuje in se nadaljuje v živ prostor, s katerim smo neločljivo povezani. Če na zemlji ne bi bilo življenja, bi se le mehanske sile igrale s soncem in oblikovale to, čemur pravimo vreme, po fizikalnem matematičnem zaporedju, kot bi se mehansko gibala skozi prostor. Ker pa je ta planet živ, se drobne, a v celoti ogromne količine energije pretakajo še po povsem drugačnih zakonih in zaporedju. Poleg "fizikalnih" sil, deluje zavest, ta vodi živa bitja in treba se je enkrat vprašati, kje je razlika, kako se vreme odraža v drugačnosti med živim in mrtvim.Žal nisem pravi avatar, da bi to razodel v pristnem šamansko znanstvenem jeziku, ta je do daljnjega prepovedan, a nekaj že lahko razmislimo. Energija se ves čas pretaka med objekti, ki ves čas sevajo in kadar nek val energije ali svetloba zadene kamen, se ne odbije ista količina energije, temveč le tisti njen del, ki ustreza sestavi kamna. Zato ni črno telo, ampak ima barve in obliko. In enako se nadaljuje od kamna do kamna, skozi čas naprej, se kamenje pogovarja med sabo in pri tem izmenjuje energijo. Tukaj so po moje Planck in ostali storili katastrofalno napako, ampak o tem drugič. Tudi človek tako prejema in oddaja energijo, vendar vedno vidi svet le nazaj od trenutka, ko kaj opazi. Temu pravi misel. Ko zavest pomisli na nekaj, se prav tako splete energija, vendar se ne odbije le z nadmočno svetlobno hitrostjo, temveč se v trenutku splete z vsemi ostalimi mislimi na svetu. Misel je namreč najhitrejša stvar v znanem vesolju in to je kar veliko. Skupaj pomislimo na žitno polje in energija se spremeni tako, da v sodelovanju z nami, raznimi živalicami, rastlinami ter žitnimi semeni in naravo, zraste žito. Pomislimo na vas in izgine gozd, kamen se pomeša z zemljino krvjo, prekrije travo in se spremeni v cesto, ruda se spremeni v oblak dima in elektriko, celi hribi se spremenijo v ogromna mesta, reke v tanke kapilare, iz tal poganjajo mozolji, v atmosferi nastajajo temne pege, cel planet se sveti in dobiva vijoličasti sij, sopiha od silnega napora, ko se mora naenkrat premakniti vsa ta energija. Ne le naše prepletene misli, od vseh živih bitij enako, prav vsi se držijo za glavo in se trudijo prejemati ter oddajati nihanja energije. Bolj kot se trudimo, bolj je vroče. Tako silna je moč naših misli, da se dobesedno trese prostor vsakič, ko odpremo oči. Energija se vije s sonca in staplja z njim, ko na nekaj pomislimo, tam ustvarimo potencial, ki se preplete s podobnimi ter neločljivo povezanimi, v človeški zavesti, odrazi pa v dejanjih, s katerimi spreminjamo okolico. Svet in živa bitja v njem se prilagodijo in ustvarimo vreme, vendar je to le začetek zgodbe. Skratka, vse je natančno tako, kot mora biti, kar razodene šele globlji pomen vsega tega dogajanja.
Shark87
14. 08. 2010 00.55
Letošnje leto najtoplejše? Kaka natolcevanja. Letošnja zima je bila zlo dolga z niskimi temperaturami, edino jilij je bil vroč kar pa ni nič nenavadnega - kakih 10 let nazaj so ble letno zaporedoma suše skozi poletje (če se še spomnite) z zelo visokimi temperaturami- Tole strašenje je popolnoma odveč, ker je stanje na zemlji le posledica delovanja aktivnosti sonca in se je spreminjalo in se vedno bo.
hud-k-pajk
14. 08. 2010 00.10
poglejte si mal o sončevih ciklih. poznali so jih že mayi, sumerci. naši moderni teoretični čoleki pa itak leseno kuhlo odkrivajo.
WikiX
14. 08. 2010 00.04
Aha, potem je pomembno, da so se stopili MILIJONE LET STARI ledeniki. Le kdo bi si mislil, ko znanstvena skupnost zagotavlja, da je vse normalno in naj se razidemo, ker nimamo kaj videti :(
veselo-na-delo
13. 08. 2010 23.59
Vr..ag pa to spreminjanje podnebja pa že vsaki pa to čisto vsaki dan gledam in poslušam kako je tu in kako je tam pa tu poplave pa tam požari na drugem koncu potresi, tolk da mi je že vse višje, najraje bi vse aparate tv,radio,računalnik, odklopil in prodal in vzel v roke novice in zadel nagrado terna,samo da nebi več gledal in poslušal o tem podnebju.
spartanec_90
13. 08. 2010 23.50