Tujina

Napolitano ne bo odstopil

Rim, 30. 03. 2013 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano ne bo odstopil, si pa bo še bolj prizadeval, da voditelji strank dosežejo dogovor o sestavi koalicije. Z odstopom bi sicer lahko italijanski parlament prisilil, da že pred koncem njegovega mandata razpiše nove volitve.

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano FOTO: Reuters

Potem ko je vodja levosredinske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani moral priznati, da trenutno ne more sestaviti koalicije, so v petek zvečer propadli še pogovori voditeljev najmočnejših strank pri predsedniku države Giorgiu Napolitanu. Po srečanjih so z urada predsednika sporočili, da si bo Napolitano zdaj vzel čas za premislek.

Predsednik pa ni dolgo razmišljal. Ker so se pojavile govorice, da razmišlja o odstopu s položaja, je danes sporočil, da ne namerava odstopiti, si pa bo še bolj intenzivno prizadeval, da voditelji strank dosežejo dogovor o sestavi koalicije.

Oznanil je še, da je "dve skupini osebnosti" zaprosil za oblikovanje predlogov za reforme na institucionalnem in gospodarskem področju, ni pa izdal podrobnosti o teh skupinah.

Z odstopom bi sicer Napolitano italijanski parlament prisilil, da že pred koncem njegovega mandata, 15. maja, izvoli naslednika. Ta pa bi lahko nemudoma razpisal predčasne volitve. V skladu z italijansko ustavo šest mesecev pred potekom predsednikovega mandata ni mogoče razpustiti parlamenta, kar pomeni, da Napolitano ne more razpisati novih volitev, dokler je še na položaju predsednika.

Italijanski mediji so dosedanje Napolitanove poskuse, da najde izhod iz političnega pat položaja, ki je nastal po parlamentarnih volitvah brez jasnega zmagovalca, označili za "misijo nemogoče".

Glede na volilni zakon in razporeditev moči je precej verjetno, da bodo predčasne volitve le podaljšale status quo. Najbolj naklonjen jim je sicer nekdanji premier Silvio Berlusconi. Zadnje raziskave javnega mnenja namreč kažejo, da bi Berlusconijevo Ljudstvo svobode (PDL) tokrat prehitelo Bersanijevo PD.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
31. 03. 2013 08.19
belgija je bila brez vlade dve leti, pa se ji ni nič slabše godilo kot bi se ji z vlado!! zakone sprejema parlament, in če se med parlamentarci organizirajo močne poslanske skupine, lahko vse poteka kar v redu!! sicer pa so si italijani to godljo zakuhali sami, oz. kar vitez sam, saj je bil v času njegovega vladanja sprejet nov volilni zakon, ki je bil podlaga za sedanje stanje.