Tujina

Napetosti v koaliciji vodijo v predčasne volitve

Beograd, 26. 01. 2014 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbi bodo marca najverjetneje imeli predčasne volitve. Po tem ko je odstopil gospodarski minister, je bila razklanost med glavnima akterjema koalicije Dačićem in Vučićem več kot očitna. Zato bo Dačić predlagal razpustitev parlamenta.

Ivica Dačić
Ivica Dačić FOTO: Reuters

Srbski premier Ivica Dačić je napovedal, da bo prihodnji teden predlagal razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev. Te naj bi potekale 16. marca. Dačićeva poteza je posledica vse večjih nesoglasij znotraj koalicije.

Včeraj je s svojega položaja odstopil minister za gospodarstvo Saša Radulović, ki je funkcijo prevzel pred komaj petimi meseci. Odstopil je, ker ni bilo politične volje za reforme, za katere se je Radulović zavzemal. Radulovića je v vlado pripeljal podpredsednik vlade in predsednik vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, ki je po njegovem odstopu dejal, da je čas za predčasne parlamentarne volitve. Z volitvami naj bi namreč želel povečati svojo moč in pospešiti reforme.

Dačić, ki je predsednik socialistične stranke (SPS), je torej sledil Vučićevemu predlogu. Ko bo Dačić razpustitev parlamenta in predčasne volitve napovedal na naslednji seji vlade, bo na vrsti predsednik države Tomislav Nikolić, ki naj bi že v sredo sporočil odločitev, ali bodo volitve res potekale 16. marca.

Vučić se zaveda, da priljubljenost njegove stranke raste, Dačićevim socialistom pa je že večkrat očital, za zavirajo potrebne reforme. SNS, ki je že zdaj največja stranka v parlamentu, bi na volitvah tako lahko položaj še okrepila, Vučić pa bi postal premier. "Prišel je čas, da preverimo podporo temu, kar smo storili," je dejal Vučić.

Vprašanje pa je, kaj bodo po volitvah storili Dačićevi socialisti in ali so še pripravljeni sodelovati s SNS v morebitni novi vladi. Poleg tega jim tudi vztrajno pada podpora, potem ko so se pojavili številni očitki o vpletenosti več članov stranke v povezave s sumljivimi poslovneži, ki naj bi bogateli s kriminalnimi posli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
26. 01. 2014 21.22
+1
Povsod so vse bolj siti socialistov in njihovega večnega lapanja in nič narejenega.
mijavci
26. 01. 2014 15.07
+4
Srbi imajo jajca kako lepo konkretno je povedal, pa to v Sloveniji misija nemogoče, a si predstavljate da bi naprimer Moderendorfer rekel da tko ne gre da naj odloči ljudstvo, ker če ga Jankovič ne bi k sebi poklical bi še kahle v bolnici menjal, saj ne loči niti izobrazbe 6 stopnje od tečaja 6 stopnje.
korintos1
26. 01. 2014 15.22
+1
nonac
26. 01. 2014 14.56
+1
Sem se že razveselil, da je domača novica! Žal ni, ker nismo izvedli lustracije!:-#
korintos1
26. 01. 2014 15.23
-1
ebiga
26. 01. 2014 14.42
+10
Ali ni zanimivo, da še toliko let po samostojnosti vse ex ju republike tonejo vse globje in globje, ena sama kregarija, korupcija, kraja, nezaposlenost, vrste pred rdečim križem za kruh in mleko............To dokazuje veličino Tita, ki je uspel toliko let ohraniti mir in kontrolirati mafijo in ostalo d rhal. Pa je imel na grbi vse republike in vse narode in narodnosti.............zdaj se ne moremo zmeniti niti slovenci med seboj, hrvati med seboj, srbi med seboj, bosanci med seboj..............zraven nas pa hočejo prepričat, kako hudo je bilo v jugi. Seveda, ker če je bilo v jugi boljše potem je to dokaz o njihovi nesposobnosti, kraji, korupciji, itd........Če je bilo v jugi slabše imajo opravičilo za svoje nečednosti, in to je to. Če bi bili uspešni in dobro živeli se nihče ne bi obremenjeval s tem kako je bilo v jugi...............tako se pa že 25 let samo prepucavajo in grebejo za oblast, narod pa za kruh nima več.
sava27
26. 01. 2014 16.24
+2
Verbena
26. 01. 2014 14.34
+4
Kaj naj rečem ???.........če ne gre, pač ne gre, velja za vse stvari, tudi v politiki !!!...ne razumem pa, zakaj taka nesoglasja med dvema politikoma srednje generacije??....pa čeprav je eden v socialistični stranki, drugi pa v napredni stranki ???.........mislim, da se oba trudita za razvoj gospodarstva, izkorenitev kriminala, pregon tajkunov, za dobre sosedske odnose, za pristop v EU......!!!!....no vseeno bolje predčasne volitve, kot negotovost za ljudi !!!
korintos1
26. 01. 2014 15.23
-1