Tujina

Napeto zadnje soočenje

Zagreb, 08. 01. 2010 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška predsedniška kandidata sta na zadnjem soočenju govorila tudi o arbitražnem sporazumu s Slovenijo. Bandić je omenil možnost referenduma, Josipović pa opozoril, da bo odločitev arbitrov dokončna.

Včeraj zvečer je na hrvaški komercialni televiziji Nova TV potekalo zadnje soočenje kandidatov pred drugim krogom predsedniških volitev. Soočenje je bilo napeto, kandidata sta med drugim govorila tudi o arbitražnem sporazumu, Ivu Sanaderju, drug drugega pa sta obtoževala delitve na 'črne in rdeče'.

Kandidata Ivo Josipović in Milan Bandić sta govorila tudi o arbitražnem sporazumu s Slovenijo. Bandić je pri tem omenil možnost referenduma, a ga je Josipović opozoril, da bo odločitev arbitrov dokončna.

Bandić in Josipović
Bandić in Josipović FOTO: Reuters

Kandidat Socialdemokratske stranke Josipović je ponovil, da je kot poslanec v saboru nasprotoval ratifikaciji arbitražnega sporazuma, sicer pa bo v primeru, da bo postal predsednik države, kot legalist spoštoval odločitev sabora.

Neodvisni kandidat in zagrebški župan Bandić pa je dejal, da podpira arbitražni sporazum, a le pod pogojem, da to za Hrvaško ne bo pomenilo odrekanja od "centimetra vode ali kopnega". V nasprotnem primeru si bo prizadeval za referendum.

Josipović, sicer doktor prava, mu je odgovoril, da gre za nekorektno tezo, ki kaže, da se sporazum najprej sprejme, potem pa zavrne, če odločitev ne bo v prid Hrvaški. Bandića je še opozoril, da po odločitvi arbitražnega sodišča ni več pogajanj. Zagrebški župan mu je na to odgovoril, da nobena arbitražna komisija ne more biti nad hrvaškim parlamentom, ko gre za ozemlje.

Tudi o Sanaderju

Bandić je v zadnjem soočenju pred nedeljskimi volitvami obelodanil tudi nove razloge, zakaj naj bi se bivši hrvaški premier Ivo Sanader nenadoma odločil vrniti v politiko s kritikami na račun premierke Jadranke Kosor in vodstva Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ). "Imam podatek, ki mu lahko zaupam, da se je Sanader dogovoril z Josipovićem in predsednikom SDP Zoranom Milanovićem, da bo destabiliziral HDZ in vlado, da bi potem SDP prevzela oblast," je izjavil Bandić.

Milan Bandić
Milan Bandić FOTO: Reuters

Josipović je pred tem dejal, da je "dolgoletno prijateljstvo med Bandićem in Sanaderjem eden izmed razlogov, zakaj je Sanader poskusil prevzeti oblast nad HDZ in podpreti Bandića". Oba kandidata sta povedala, da bi Sanaderja izključila iz članstva HDZ, če bi bila na mestu Kosorjeve.

Tekmeca na predsedniških volitvah sta tudi drug drugega obtoževala delitve "na rdeče in črne", ki Hrvaški zgolj škodi. Oba sta sicer potrdila, da sta bila v hrvaški Zvezi komunistov od leta 1980, čez po desetih letih pa sta nadaljevala s članstvom v SDP.

Kdo koga podpira

Josipović je še poudaril, da z Bandićem nista nikoli bila v isti družbi, in zagrebškemu županu očital, da ga podpira Tomislav Merčep, ki je eden izmed najbolj zloglasnih hrvaških veteranov. Bandića naj bi podpiral tudi obsojenec za vojne zločine Branimir Glavaš, kar je zagrebški župan zanikal, ter poudaril, da ga podpirajo ljudje iz Glavaševe stranke, a jih poimensko ni navedel.

Ivo Josipović
Ivo Josipović FOTO: Reuters

Josipoviću pa je voditelj soočenja omenil podporo haaškega obsojenca za vojne zločine iz BiH Tihomira Blakškića, na kar je socialdemokrat odgovoril, da Blaškić ni več na seznamu njegovih privržencev.

Josipović je še ocenil, da je Bandić v paniki zaradi izidov javnomnenjskih raziskav pred volitvami, ki mu niso v prid. Dejal je še, da ga tekmec skuša oblatiti z nizkimi udarci o netočnih informacijah glede njegovega premoženjskega stanja ter lažmi o družini ali domnevnem nemoralnem obnašanju na pravni fakulteti.

Bandiću je celo ponudil, da bi preverila, ali ima Josipović delnice podjetij, ki jih omenja Bandić. "Če nimam delnic, naj se Bandić umakne iz kampanje, če pa jih imam, se bom umaknil jaz," je dejal Josipović in Bandiću predlagal takojšnji podpis omenjenega dogovora. Bandić se je odgovoru izognil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politkomisar
09. 01. 2010 11.47
Ni važno kdo zmaga. NUJNA JE KONFERENCA O DOKONČANJU YUGO-DRŽAVE. Ko država škripne, jo je potrebno na mednarodni ravni pokopat in sledi ZAPUŠČINSKA RAZPRAVA.
bnam 2707
09. 01. 2010 10.22
Nas sploh ne zanima kdo bo tam zmagal,ker so vsi ti tipi isti.Kdorkoli zmaga,bo hrvaška še vedno neprijateljska država,ki je stegnila svoje parklje v slovensko ozemlje.Dokler bodo ti parklji tukaj,smatram,da je hrvaška okupatorska država brez kančka prijateljstva.Krivdo za to mora prevzeti uradna slovenska politična oligarhija,ki je odgovorna za stanje kakršno je.
mes
08. 01. 2010 21.35
Josipović ali Bandič-Janša ali Pahor vsi so isti spremenilo se ne bo nič na dobro za gotovo ne kvečjemo poslabšalo,sistem je pred propadom pa ga niti sam bog z papežom vred več ne reši. Politiki itak delajo samo za kapitalistično elito,katera nas je tako ali tako vrnila v obdobje suženstva in tlačanstva. Elita pa se bogati na naš račun,potem pa še naj grem volit-brez veze.
zahod.west
08. 01. 2010 14.27
prav tako kot v Sloveniji
zahod.west
08. 01. 2010 14.27
samo eno je jasno: zmagal bo balkanc
anjerd
08. 01. 2010 10.12
Psi lajajo, karavana gre naprej.
strasekalojz
08. 01. 2010 10.02
PRVO NAJ KOT ZUPAN NAREDI RED V ZAGREBU;TU LJUDI POBIJAJO KOT PODGANE;ZE SAMO IME MI JE ZELO SUMLJIVO BAND:::::
Zagreb..Rocks
08. 01. 2010 10.00
trzican 08.01.2010, 09:26 to ni primerna država za vstop v EU.Nekaj let ali pa nikoli bodo morali počakati!!!!! slovenija nikoli vstopiti v EU, Hrvati bomo imeli referenduma o vstopu slovenije v EU ! !
isoiso
08. 01. 2010 09.41
Josipovic ja..Bandic ne..isti kot Sanader
trzican
08. 01. 2010 09.26
to ni primerna država za vstop v EU.Nekaj let ali pa nikoli bodo morali počakati!!!!!
Andrea Burši?
08. 01. 2010 08.44
josipovič ONE MAN BAND , s tistimi klaviaturami :D