Tujina

Napadi z okuženimi iglami?

Urumki, 03. 09. 2009 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Urumkiju so se prebivalci kitajske narodnosti odpravili na ulice, saj menijo, da za napadi z iglami, ki naj bi bile okužene z neznano boleznijo, stoji ujgurska manjšina.

Kitajske oblasti so priprle petnajst ljudi, ki jih sumijo vrste napadov z iglami v zadnjem času. Napadi so se zgodili v pokrajini Ksinjang, tamkajšnji prebivalci, ki so kitajske narodnosti, pa pravijo, da so bili etnično motivirani s strani ujgurske manjšine. Hkrati naj bi jim vlada dejala, da so bile igle okužene z neznano boleznijo.

In ravno zaradi teh incidentov naj bi se v Urumkiju, glavnem mestu omenjene pokrajine, prebivalci kitajske narodnosti odpravili na ceste. Skrbi jih slaba varnost v mestu, oblasti pa so pohitele in na ulice namestile okrepljene policijske enote, prebivalcem pa ukazale, naj ostanejo doma. Skrbi jih namreč, da bi izbruhnilo nasilje, tako kot se je to zgodilo pred dvema mesecema.

Okoli tisoč zbranih protestnikov je danes na policiste metalo plastične steklenice, nekateri pa so tudi zahtevali odhod drugega človeka Komunistične partije v Ksinjangu. Policiji je po približno uri uspelo prevzeti nadzor nad razmerami in razgnati množico. Nato je v mestu prišlo še do enega protesta, na katerem se je zbralo okoli sto mladih.

Protest
Protest FOTO:

V četrtek se je v Urumkiju zbralo več deset tisoč prebivalcev, ki so zahtevali varnostna zagotovila, potem ko se je v mestu zvrstila vrsta čudnih napadov z injekcijo. V četrtkovih protestih je umrlo pet ljudi, ranjenih in hospitaliziranih pa je bilo 14 ljudi, je novinarjem danes povedal namestnik župana Urumkija Zhang Hong.

V mestu so uradno zabeležili 476 napadov z injekcijami. Za zdaj ni znano, kakšna vsebina se skriva v injekcijah, žrtve pa doslej niso kazale znakov okužbe. Oblasti so v zvezi z napadi prijele 21 ljudi, a so se ti nadaljevali.

Na napade z injekcijami se je danes odzval tudi kitajski minister za javno varnost Meng Jianzhu, ki je prispel na obisk v Urumki, da bi umiril napetosti, ki so izbruhnile v mestu. Ob tem je izrazil prepričanje, da so za napade z injekcijami odgovorne "etnične separatistične sile" in da poskušajo odgovorni "spodkopati etnično enotnost" v mestu.

Meng je na obisku v Urumkiju dejal tudi, da predstavlja vrsta napadov z injekcijami nadaljevanje etničnega nasilja, ki je v mestu izbruhnilo julija. "Ohranjanje stabilnosti je trenutno osrednja in najpomembnejša naloga v Ksinjangu," je na srečanju s predstavniki lokalnih oblasti dejal Meng. Ob tem je opozoril, da bi morali vpletene v nasilje, napade, vandalizem, ropanje in zažiganje brez izjeme in ne glede na etnično pripadnost kaznovati v skladu z zakonom.

Urumki namreč še vedno okreva po medetničnem nasilju v začetku julija, v katerem je bilo ubitih skoraj 200 ljudi, več kot 1600 pa ranjenih. Spopadli so se namreč pripadniki ujgurske manjšine in pripadniki večinskih Hanov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dubliner
04. 09. 2009 19.01
:O Jz si sploh ne morem predstavljat, da se lepo šetaš po mestu/vasi, brigaš zase, nakar te nekdo iz zasede "naskoči" in napade z iglo?!
Abacus
04. 09. 2009 01.14
deadea 03.09.2009, 16:42 točno bi znalo biti znaimivo ,pa tudi neprijetno ,saj bi pobili vse manjšine ,pa okrepili svoje izseljence predvsem v Vietnamu ,Maleziji ,Indoneziji in Rusiji kamor je naval kitajcev v zadnjem času
deadea
03. 09. 2009 16.42
to bo se zanimivo, ko se v kitajcih prebudi nacionalizem
AnimeChick
03. 09. 2009 15.06
byteME
03. 09. 2009 13.59
sledile bodo evtanazije
JoeyNick
03. 09. 2009 13.46
Koliko je bilo mrtvih 2 meseca nazaj pravzaprav noben ne more trditi z zagotovostjo, saj je kitajska vlada dogodek cenzurirala, podobno kot blokira youtube in sedaj tudi facebook.