Tujina

Napadi v Šarm el Šejku: Krivi so turisti in ribiči

Šarm el-Šejk, 16. 12. 2010 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tuji strokovnjaki, ki so v egiptovskem letovišču ugotavljali, zakaj se je zgodila serija smrtonosnih napadov morskih psov, so našli odgovor: krivo je predvsem hranjenje rib in metanje živalskih trupel s tovornih ladij.

Skoraj dva tedna po začetku krvoločnih napadov v Rdečem morju pred obalo egiptovskega letovišča Šarm el Šejk so mednarodni strokovnjaki, ki so prišli na pomoč pri razreševanju uganke, kaj je napade sprožilo, prišli do zaključka. Ugotavljajo, da je krivo hranjenje rib in metanje mrtvih živali s tovornih ladij, poročajo tuji mediji.

Plaže ob Šarm el Šejku ostajajo zaprte, razen za profesionalne potapljače.
Plaže ob Šarm el Šejku ostajajo zaprte, razen za profesionalne potapljače. FOTO: Reuters

Zato tudi predlagajo lokalnim oblastem, naj prepovejo tako hranjenje kot metanje trupel v morje in za oboje uvedejo denarno kazen. Zadnja ladja, ki je odvrgla truplo ovce v morje, je že morala plačati kazen v višini nekaj več kot 150.000 evrov. Strokovnjaki tudi pozivajo, naj hoteli in potapljaški centri svoje goste poučijo o tem, kako nevarno je metanje vabe ribam. Vendar nista kriva le ta dva dejavnika. K temu, da je morskim psom zadišalo človeško meso, naj bi prispevale tudi klimatske spremembe in čezmerno ribarjenje. Zaradi klimatskih sprememb se morje segreva, zato se zmanjšuje populacija rib, ki so jih morski psi vajeni jesti.

Šarm el Šejk je eno najbolj priljubljenih egiptovskih letovišč že vse od 80. let prejšnjega stoletja. Na območju je okoli 100 hotelov, ki se raztezajo ob belih peščenih plažah, poleg vabljivega morja pa letovišče punuja še izlete v puščavo in živahno nočno življenje.

Da bi napade preprečili, strokovnjaki svetujejo, naj na obali zgradijo nadzorne stolpe, s katerih bodo opazovali, ali kje v bližini plava morski pes, v morju pa naj krožijo patrulje obalne straže ter opozarjajo kopalce in potapljače na morebitno nevarnost. Dokler takšnega sistema ne vzpostavijo, pa naj plaže ostanejo zaprte, svetujejo strokovnjaki. Guverner province Južni Sinaj Mohamed Shousha je medtem priznal, da so po prvih štirih napadih prehitro spet odprli plaže, potem ko so ujeli dva morska psa. Kot pravi, je bila to napaka, zaradi katere je umrla nemška turistka.

Napade naj bi preprečile tudi patrulje obalne straže s čolni.
Napade naj bi preprečile tudi patrulje obalne straže s čolni. FOTO: Reuters

Zgodba o junaškem Srbu, ki je rešil egiptovski turizem

In medtem ko se nekateri trudijo ugotoviti, kaj sproža napade, in jih preprečiti, pa spet drugi v vsem vidijo zabavne zgodbe. Tako je pred dnevi po medmrežju zakrožila neverjetna zgodba o Srbu, ki je po prekrokani noči skočil s pečine naravnost na morskega psa in ga ubil. Seveda je šlo le za potegavščino, a nekateri niso bili čisto prepričani, ali zgodbi verjeti ali ne.

Obmorski turizem Egiptu predstavlja 66 odstotkov prihodkov od turizma.

Gre pa nekako takole: Srb je pijan skočil s pečine, padel na morskega psa, ta pa je na mestu poginil. Strokovnjaki so ga pregledali in ugotovili, da gre za morskega psa, ki je napadal turiste. S tem se je končalo obdobje groze ob egiptovski obali in ministrstvo za turizem je bilo tako zadovoljno, da je – po neuradnih informacijah – Srbu in njegovemu prijatelju, ki je z njim tistega večera popival, zagotovilo brezplačno počitnikovanje v Šarm el Šejku naslednjih deset let. Morskega psa pa so nameravali razstaviti v naravoslovnem muzeju, a se je izkazalo, da so njegove poškodbe prehude, da bi ga lahko pripravili za muzej.

Eden od dveh morskih psov, ki so jih v Rdečem morju ujeli po prvih štirih napadih.
Eden od dveh morskih psov, ki so jih v Rdečem morju ujeli po prvih štirih napadih. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kardelj23
16. 12. 2010 17.06
Novinar,ti si legenda !! to zgodbo o Srbu so objavlili na portalu,kjer dnevno objavljajo parodije in šale na račun dnevnih problem...pol pa še ti napišeš to !! 24ur je oočitno tut ena velika parodija..:)
1adler
16. 12. 2010 16.05
+1
že morski psi iztrebljajo kristjane
Dolenjc3
16. 12. 2010 15.10
Meni se egiptovskih morskih psov ni treba bati, ker ne hodim v muslimanske države na počitnice, je splošno prenevarno zaradi njihovih skrajnežev.
1adler
16. 12. 2010 13.56
SRBI so rešitelji-halo
pijanec22
16. 12. 2010 12.56
Hehe, toliko ukrepov zaradi 4 napadov morskega psa v 10 letih. Idiotizem.
Ramzess
16. 12. 2010 12.10
Katk06, wheelie1 imata prav, kaj vse ljudje počno temu svetu in naravi, potem pa čudi posledicam, čemu neki. Žrtve niso nikoli nedolžne.
wheelie1
16. 12. 2010 10.54
Se popolnoma strinjam. Ni kriv morski pes, ampak tisti, ki hodijo tja dol in ga dražijo. Vidim pa neke vzporednice z dalmatinskimi "galebi" iz 70-tih, ki so tudi bili vedno na uslugo ženskam na počitnicah. Tako bi bilo dobro raziskati tudi ta vidik
Gr@bnv@ler
16. 12. 2010 10.37
..........................a gre kdo na pjr...............
kwa.dugaja
16. 12. 2010 10.33
joj 24ur z tisto zgodbo o junaškem srbu ste mi res polepšali dan, že dolgo se nisem tako nasmejal. ironija pa taka in vsa čast "junaku" hehe :)
intimnanega2
16. 12. 2010 10.09
ja odn futranja ribic ja ....morskemu psu pa ziher diši kruh. tam se rib itak ne sme futrat, sam folk to vseeno dela, da privabi celo jato rib okol sebe
kokon12
16. 12. 2010 09.54
Nič več me ne čudi!Psi so Al-Kaidini
gape25
16. 12. 2010 09.46
-1
Res me čudi, da so tam morski psi, namreč voda je zelo topla. Kakor jaz vem, morski psi ne marajo tople vode, ali pač?
meph
16. 12. 2010 09.40
"Zgodba o junaškem Srbu, ki je rešil egiptovski turizem" . umm lol?
katk06
16. 12. 2010 07.43
+1
Joj.Ko žival stopi v bližino človeka, se le ta lahko brani in žival ki ga "ogroža" pokonča. Nekateri ljudlje se tudi izživljajo-organiziran lov in ostale oblike mučenja in zlorabljanja. Ko pa človek stopi v življ.okolje živali, pa bog ne daj, da bi jo lahko skupil. Treba se je zavedati da ko gremo na potapaljanje, gremo v kraljestvo morskih živali in to spoštovati. Živali imajo tam svoj manever in včasih tudi napadejo človeka. Ni pa potrebno sedaj primerke določene vrste iztrebiti, zato ker MI RINEMO tja in ne morski pes k nam. Ne rečem, tudi jaz bi m.psa hotela pokončatič,e bi mi ubil koga bližnjega, ampak ljudje bi potem polovili vsakega psa, ki priplava tam mimo. Človek je res najbolj nagravžno,hinavsko,dvolično, bitje kar ga poznam.