Tujina

Sirsko mesto naj bi napadli z živčnim plinom, Izraelci domnevajo, da je šlo za sarin

Damask, 04. 04. 2017 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zračnem napadu na sirsko mesto Kan Šejkun, ki je rokah upornikov, je bilo ubitih najmanj 58 ljudi, med njimi 11 otrok, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ranjenih naj bi bilo najmanj 300 ljudi. Po navedbah izraelskih strokovnjakov naj bi v napadu uporabili živčni plin sarin.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ferfila o jazidih
    01:26
    Iz SVETA: Ferfila o jazidih
  • Iz SVETA: Ferfila o obisku v Mosulu
    02:13
    Iz SVETA: Ferfila o obisku v Mosulu
  • Iz SVETA: Pogovor z Lamijo Adži Bašar
    03:14
    Iz SVETA: Pogovor z Lamijo Adži Bašar

Sirski observatorij je sporočil, da je večina žrtev napada na omenjeni kraj v osrednji pokrajini Idlib umrla zaradi plina, več deset ljudi je imelo težave z dihanjem. Med žrtvami so v glavnem civilisti, ranjenih naj bi bilo najmanj 300 ljudi.

V observatoriju za zdaj ne vedo, za kakšno snov gre, prav tako še ni jasno, ali so napad izvedla sirska vladna letala ali zaveznica režima Rusija. Observatorij, ki se sklicuje na zdravstvene vire v kraju, navaja, da so prizadeti v napadu izgubljali zavest, bruhali in se penili.

Na fotografijah, ki so jih na spletu objavili aktivisti, je videti prostovoljce reševalne skupine Bele čelade, kako z vodo zalivajo ranjence. Prav tako je videti najmanj dva moška s peno na ustih

Nekaj ur po pokolu so letala znova napadla mesto. Eden od izstrelkov je zadel bolnišnico, v kateri so zdravili žrtve napada s plinom. Pri tem je bil uničen del zgradbe.

"Vsi so prestrašeni, otroci so v popolnem šoku," je za Guardian dejal Mohammad Hassoun, reševalec iz mesta Sarmin, ki je sprejelo 14 ranjenih, in dodal: "Žrtve so krvavele iz ust in nosu, imele so krče."

Žrtve so prepeljali v bolnišnice v okolici Idliba, nekatere so poslali tudi na sever države. "Končna številka ranjenih bo strašna, za zdaj jih je okoli 200," je povedal Mohammad. "V bolnišnico smo sprejeli več kot 20 žrtev, večinoma otrok, dva sta v kritičnem stanju. Veliko je ranjenih, tisti, ki so bili v neposredni bližini napada, so mrtvi ali težko ranjeni. Družine so pretresene, bojijo se najhujšega."

Sirska opozicijska Nacionalna koalicija je za domnevni napad s kemičnim orožjem obtožila režim predsednika Bašarja al Asada in pozvala Varnostni svet ZN, naj se zaradi dogodka sestane na nujni seji. "Če tega ne bo naredil, bo to mogoče razumeti kot sporočilo z blagoslovom režimu za njegova dejanja," je koalicija zapisala v sporočilu.

Pokrajina Idlib je pretežno pod nadzorom zavezništva uporniških sil, med katerimi je tudi Fronta Fateh al Šam, ki je povezana z Al Kaido. Območje je pogosto tarča zračnih napadov režimskih sil in ruskih letal kot tudi koalicije pod vodstvom ZDA proti skrajni skupini Islamska država.

V napadu je umrlo 11 otrok, veliko je ranjenih.
V napadu je umrlo 11 otrok, veliko je ranjenih. FOTO: AP

Sirski režim zanika poročanja o napadu, tudi Rusija sporočila, da napada niso izvedla njena letala

Domneve, da je sirski režim ubil več deset civilistov v kemičnem napadu v bližini mesta Kan Šejkun, so napačna, je povedal visoki neimenovani predstavnik sirskega režima. Po svetu se vrstijo obžalovanja in kritike zaradi domnevnega kemičnega napada, ki naj bi ga sodeč po obtožbah zakrivil sirski režim.

"To so napačne obtožbe," je dejal vir za AFP in dodal, da opozicijske sile skušajo "doseči v medijih to, kar jim ne uspe na tleh".

Ruska vojska je tudi sporočila, da njena letala niso izvedla nobenega napada v bližini mesta Kan Šejkun.

ZN s preiskavo domnevnega napada s kemičnem orožjem v Siriji

Komisija Združenih narodov za preiskave v Siriji je sporočila, da je začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na sirsko mesto Kan Šejkun, ki je v rokah upornikov. V napadu je bilo ubitih najmanj 58 ljudi, ranjenih pa 160. Zaradi napada se bo Varnostni svet ZN v sredo sestal na nujni seji.

"Poročila, ki predpostavljajo, da je bil to napad s kemičnim orožjem, so zelo zaskrbljujoča. Komisija trenutno preiskuje okoliščine napade in domnevno uporabo kemičnega orožja," so sporočili iz ZN.

Francija in Velika Britanija sta zaradi napada že zahtevali sklic nujne seje VS ZN. Diplomati se bodo na izredni seji sestali predvidoma v sredo.

Observatorij je prvi poročal o kemičnem napadu in je sporočil sklicujoč na zdravstvene vire v kraju, da so prizadeti v napadu izgubljali zavest, bruhali in se penili. Nekaj ur po pokolu so letala znova napadla mesto. Eden od izstrelkov je zadel bolnišnico, v kateri so zdravili žrtve napada s plinom.

Izraelski strokovnjaki domnevajo, da so v napadu uporabili živčni plin sarin.
Izraelski strokovnjaki domnevajo, da so v napadu uporabili živčni plin sarin. FOTO: AP

Bela hiša za domnevni kemični napad v Siriji obtožila Asada

Bela hiša je napad označila za "graje vrednega" in "nesprejemljivega", za napad pa so obtožili režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je dejal, da so "zelo razburjenemu" predsedniku Donaldu Trumpu natančno pojasnili okoliščine napada in predlagali, da bi bilo za Sirce najbolje, da Asad ne bi več vodil države.

"Današnji kemični napad v Siriji proti nedolžnim ljudem, tudi ženskam in otrokom, je graje vreden," je dejal Spicer in dodal, da je administracija "prepričana" v svoji presoji, da je zanj kriv Asad. Spicer je še dejal, da je "politična realnost", da je Asad na oblasti in da ni "bistvene možnosti spremembe režima".

Vendar komentarji Bele hiše nakazujejo na strožji ton proti rusko in iransko podprtemu režimu v Damasku

"Ideja, da nekdo uporablja kemično orožje na lastnih ljudeh, tudi ženskah in otrocih, je nekaj, kar ne more sprejeti in tolerirati noben civiliziran narod," je povedal Spicer. "Kateri voditelj s svojimi ljudmi dela na takšen način, s smrtjo in uničenjem. Da. Mislim, da si nihče ne želi česa takšnega komurkoli," je dodal.

Spicer ni želel pojasniti, kako bodo ZDA ukrepale.

V domnevnem zračnem napadu s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, ki je v rokah upornikov, je bilo ubitih najmanj 58 ljudi, ranjenih pa 160. Med njimi večinoma civilisti.

Mednarodna javnost je napad ostro obsodila

Napad medtem obsojajo tudi po številnih drugih državah. "Strašna poročila kemičnega napada v Idlibu v Siriji. Incident je treba preiskati in krivci morajo sprejeti odgovornost," je tvitnil britanski zunanji minister Boris Johnson. V ločeni izjavi je dodal, da ima napad "vse znake režima, ki je že večkrat uporabil kemična orožja".

Tudi francoski predsednik Francois Hollande je za domnevni napad obtožil sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Ponovno bo sirski režim zanikal dokaze svoje odgovornosti za napad," je dejal. Hkrati je vsem, ki podpirajo režim, sporočil, da lahko sedaj premislijo svojo politično, strateško in moralno odgovornost. Francija je medtem zaradi napada zahtevala sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na Twitterju zapisal, da grozljive fotografije iz Sirije pretresejo vsakogar. Meednarodno skupnost je pozval, da je treba v okviru dogovora iz leta 2013 iz Sirije odstraniti vse kemično orožje.

Sirska vlada se je leta 2013 uradno pridružila konvenciji o kemičnem orožju in svoj kemični arzenal predala v uničenje. Kljub temu na vlado letijo obtožbe, da je kemično orožje uporabila tudi kasneje.

Izraelski strokovnjaki za orožja za množično uničenje domnevajo, da so v napadu uporabili živčni plin sarin. "Če je bil res sarin, potem to pomeni, da je v Siriji še vedno skrita večja in nevarna količina kemičnega orožja," je dejal Dani Šoham iz centra za strateške študije Begin-Sadat. Podobnega mnenja je tudi David Fridman, ki je nekoč delal za izraelsko vojsko na področju varovanja pred kemičnimi in biološkimi orožji.

Če se bo izkazalo, da je pri današnjem napadu resnično šlo za plin, bo to eden najbolj smrtonosnih napadov s kemičnim orožjem v Siriji, odkar se je tam pred šestimi leti začela državljanska vojna.  

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
05. 04. 2017 09.39
+5
Zahodnjaki so že našli krivca,prosim vas lepo le gdo še verjame vašemu laganju.
enakatalena
05. 04. 2017 08.45
+3
Ubogi ljudje. Vedno je tako. Nastradajo nedolžni. Tisti, ki so odgovorni, se skrivajo na varnem.
blokbi
04. 04. 2017 22.29
+13
Daj prosim preden spet kaj pisete posljite kakega novinarja tja, iz kauča pisat in prepisovat od amrike in ostalih zahodnih držav željnih vojne je res poden od novinarstva
290ktober
05. 04. 2017 06.53
+4
blokbi
04. 04. 2017 22.26
+12
Zahod amerika izrael, vsi iščejo razloge za napad... Pricakujte taksne in drugacne lažne novice tudi v prihodnje. Zalostno, res tragicno je da zaradi njihovih igric in želje po služenju z orožjem umirajo civilisti, najbolj me stisne ko so to otroci... Rip
Lajnaa
04. 04. 2017 22.07
-20
290ktober
05. 04. 2017 06.54
+8
pizzamargerita
04. 04. 2017 21.32
+10
uporniki...kdo pa so to, da 24ur navija zanje??? islamska drzava??
290ktober
05. 04. 2017 06.54
+1
HorstWiesel
04. 04. 2017 21.01
+10
Izraelci že vejo
blokbi
04. 04. 2017 22.27
+8
dostojevski II
04. 04. 2017 20.40
+15
23.11. 2015....V Londonu je neslavno propadlo sojenje Bherlinu Gildu, obtoženemu terorizma v Siriji. Razlog? Povezave med Islamsko državo ter ameriškimi in britanskimi obveščevalnimi službami. Tožilstvu tako ni preostalo drugega, kot da na primer pozabi, da ne bi še bolj osramotilo obveščevalnih služb. Med sojenjem je namreč postalo boleče očitno, da je britanska obveščevalna služba MI6 skupaj z ameriško CIA leta 2012 po padcu Gadafijevega režima sirskim upornikom posredovala zaloge orožja iz Libije. Dovolj zgovorna so poročila ameriških obveščevalnih služb, ki so od nedavnega za vpogled na voljo tudi javnosti. Poročila, ki so nastala avgusta leta 2012, napovedujejo in pozdravljajo obet »salafistične kneževine« na vzhodu Sirije in Islamske države pod nadzorom Al Kaide v Siriji in Iraku. V popolnem nasprotju z Zahodnimi trditvami v tistem času poročilo Al Kaido v Iraku in druge salafiste (islamistično radikalno gibanje) prepoznava kot gonilno silo upornikov v Siriji, v njem pa je navedeno tudi, da Zahodne države, države Perzijskega zaliva in Turčije podpirajo prizadevanja opozicije, da bi prevzela nadzor na vzhodu Sirije. Da bi torej osamili sirski režim (slednje je bilo posebnega strateškega pomena), so pozdravljali vzpostavitev »salafistične kneževine«, kar je bila želja opozicijskih sil. Kar pomeni, da so eno leto po sirskem uporu ZDA in njene zaveznice ne le podpirale in oboroževale opozicijo, za katero so vedele, da v njej prevladujejo ekstremne sektaške skupine; bili so pripravljeni, da podprejo stvaritev neke vrste islamske države – kljub nevarnosti, ki bi jo ta predstavljala enotnosti Iraka –, da bi oslabili Sirijo.
dostojevski II
04. 04. 2017 20.40
+15
Žal o tem sojenju niso poročali na tem portalu, čeprav imajo v Londonu svojega stalnega dopisnika.
marmilan
04. 04. 2017 20.33
+14
Propagandni stroj že spet dela.
dostojevski II
04. 04. 2017 20.44
+9
damirg@email.si
04. 04. 2017 20.26
+9
24 kur kot vse zahodne medijske hiše - copy-paste
blokbi
04. 04. 2017 22.27
+5
damirg@email.si
04. 04. 2017 20.25
+8
A še kdo tukaj verjame teroristom? mislim da nobeden več. za svoj akt so dobili oskarja, očitno jim gre dobro.
blokbi
04. 04. 2017 22.27
+4
EnverHoxha
04. 04. 2017 20.23
+19
dej nehajte si delat sramoto s temi fejk news....Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji hahahaha pa to so britanski teroristi!!!sramotno in na nivoju umsko psihično zastalega novinarja je da v junake spreminjate isis preblečen v reševalce, ki išče sveže organe po siriji za svoje šefe v izraelu in v zda!!!!!!to so skrajno bolane laži zaradi kateri trpi miljone ljudi,pol pa z drugim člankom objukujte te iste žrtve!!!!!bolano bolano!!!!!!to so znaki psihičnih bolnikov ne novinarjev....sramot delajo taperavim raziskovalnim novinarjem ki dejansko riskirajo življenje da nam prinesjo resnico...ne pa to enoumje sprancev za provizije in pisanje lažnih člankov iz varnega zavetja!!!!
HorstWiesel
04. 04. 2017 20.10
+17
Povsem možno, da so sarin odvrgli Izraelci. Imajo interes, razloge,... in znani so kot podmukle psete.
jzkzfzmz
04. 04. 2017 19.49
+23
24 ur. Ponovno pišete laži od CNN. Če poterebujete video posnetke in slike vam jih pošljem. Kao lahko ob kao " napadu z sarinom" vaša al-qaida" white helmets" hodio brez mask in brez rokavic, ter brez zaščitne obleke? Če bi sarin se res odvrgel v takšni koncentraciji bi ubil več tisočć ljudi in drugo, še lep čas ne bi mogli hodit brez mask in se dotikat trupel brez rokavic. Dalje, pred dnem so vaše white helmets ugrabil okrog 250 civilistov iz mesta Majdal in Khattab ---dokazano in jih ubile tile vaše white helmets oz. po naše al-qaida in to z plinom!!! Torej slabo zrežirano, Hollywood ni uspel! Zanimivo Doktor Shajul Islam, ki je Twital ves čas in pri tem pisal da je ogromno ljudi zastrupljenih z plinom Sarina. A ni malo čudno da twita namesto, da pomaga? No kako deluje Sarin: Inhalacija: nekaj sekund do minut (v povprečju 5-10 min); Dermalni kontakt: lahko nekaj ur (do 18 ur). prizadane mišično - nervni sistem. Aritmije srca, disapneje... počasna smret! Torej do 18 ur je razgradnja plina vaše white helmets pa so kar poskičile na kraj prizorišča, brez zaščitne obleke, mask in rokavic!!! Da poudarim, kožni stik do 18 ur. Brez rokavic so trupla nosle vaše white helmets oz. prvi teroristi, ki so dobili oskarja za najboljši dokumentarec. Tako da ISIS ima Oskarja. Pred 24 urami, so američani uporabili v okolici Raqqe beli fosfor, ki je tudi preovedan in pri tem ubili 50 civilistov. Tega se ne sme pisat.... Kdor želi kakšne več podatke naj sam reče. Resnica vedno pride na plan. Pa lep večer še naprej!
dannyer
04. 04. 2017 19.36
+14
Prvič siriska vlada je oddala celotno zaologo plina drugič skrajne skupine so imeli plin celo od zda. celo karla delponte je to potrdila. pač ne kredibilni mediji siriski observatori za ČP pa je farsa. ki je ne kredibilna tok kot pop. vodi jo pa človek v britaniji kaj bi dal če bi mediji spet začeli poročatikredibilno in bi za nameček enkrat spet uvedli raziskovalno novinarstvo ne pa tew razne zanič šove .
Ciymbalta
04. 04. 2017 19.18
+3
Kaj pa bo ZN naredil nič. Sedaj ni krivca ne zaman da napadajo pa delajo teroristične napade. pol pa vsi da so z mislimi na napadeno državo.
Ate_ist
04. 04. 2017 19.11
+5
a humanitarne katastrofe v mosulu je že konec? so civiliste že rešili?
Ate_ist
04. 04. 2017 19.08
+7
ne ve se ali so bila sirska ali ruska letala, lahko bi bila celo nemška, belgijska, britanska in Bog ne daj ameriška.
dannyer
04. 04. 2017 19.37
+4
Mars1212
04. 04. 2017 19.07
+22
Pri takšnih in podobnih "novicah" se je pred obsojanjem dobro vprašati "qui bono" ali "kdo ima korist?". Pred skorajšnjo zmago bi šli uporabljati živčni plin??? Malo pred tem pa 1300 vojakov pošljejo pred rusko mejo??? Meni se vse to bolj zdi kot provokacija iz strani Amerike. #fakenews
Fifi 24
04. 04. 2017 19.26
+13
Jasno da je to še en Fake News iz gigantskega kontigenta ...žal je to jasno samo manjšini
jzkzfzmz
04. 04. 2017 19.50
+3
jzkzfzmz
04. 04. 2017 19.50
+1
Viggen
04. 04. 2017 18.55
+15
"Bele čelade" so dokazano zločinci, ki jim ni niti malo mar za žrtve. Kljub oskarju in lezenju v rit s strani natoističnih medijev. Torej kjer so oni zraven, smrdi, smrdi, kako smrdi. Kar se tiče kemičnega orožja je jasno in dokazano, da so ga prej večkrat uporabljaji teroristi, torej so ga tudi tokrat. Še eno vprašanje glede logike - po kateri logiki bi Asad res v zdajšnji situaciji uporabil kemično orožje (ko mu ga res ni treba) in si nakopal natoistični srd? Kaj bi profitiral? Ali drugače - kdo profitira, če nenadoma "Asad uporablja ke,ično orožje proti civilistom"? Diši po natoističnem fake news / false flag ...