Tujina

Napadalec v Franciji je imel terorističen motiv

Pariz, 30. 06. 2015 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški, ki je obglavil svojega šefa in skušal raznesti plinarno pri Lyonu, je imel teroristični motiv, je dejal francoski državni tožilec. Moški, ki naj bi bil povezan tudi s skrajneži v Siriji, pa vztraja, da je zločin storil po sporu s šefom in soprogo.

Francoski državni tožilec Francois Molins je danes potrdil, da je imel moški, ki je v petek obglavil svojega šefa in skušal vreči v zrak plinarno pri Lyonu, terorističen motiv in povezave s skrajno Islamsko državo v Siriji. Proti njemu so uvedli preiskavo zaradi terorizma in zato ostaja v priporu.

Kot je pojasnil državni tožilec, je preiskava pokazala, da je imel 35-letni Yassin Salhi "terorističen motiv, čeprav ga je upravičil z osebnimi razlogi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Yassina Salhija so prijeli še isti dan.
Yassina Salhija so prijeli še isti dan. FOTO: Reuters

Želel si je medijske odmevnosti

Na zaslišanju je Salhi povedal, da je svojega šefa obglavil in njegovo glavo obesil na ograjo plinarne, da bi si zagotovil čim večjo publiciteto. Povedal je tudi, da je svojega šefa, 54-letnega Herveja Cornara najprej z eno roko zadavil, nato pa se ustavil 500 metrov pred plinarno in ga obglavil z nožem s 25-centimetrskim rezilom.

Glavo je na ograjo obesil z verigo in jo obdal z zastavama t.i. Islamske države (IS).

Kraj, kjer so našli glavo žrtve.
Kraj, kjer so našli glavo žrtve. FOTO: Reuters

Kot je izpostavil Molins, je s tem sledil navodilom IS, ki redno poziva k terorizmu v Franciji in še posebej k rezanju vratov nevernikov. Ob tem pa je obglavljanje tudi redna praksa teroristov IS, je dodal.

Salhi sicer trdi, da je šlo za povsem osebne motive in da je zločin storil po sporu s šefom in soprogo.

Vendar pa je bil po ugotovitvah tožilstva Salhi stalno v stikih s francoskim džihadistom Sebastianom Yunisom, ki je v Sirijo odšel novembra lani. Na Yunisovem domu v Franciji je policija našla telefon, s katerega je bilo razvidno, da sta bila v stikih in da je Yunis IS prosil za dovoljenje za objavo selfija Salhija z odrezano šefovo glavo, še poroča AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
01. 07. 2015 08.09
+5
Bojim se, da bo napadov čedalje več.
appollyon
01. 07. 2015 06.44
+2
In zato ste rabil potrdilo iz francije! Buh vam pomagej!
Misija1
30. 06. 2015 21.46
+6
Noben vec, na sreco, ne naseda tem napacnim informacijam. Takoj ko zacel pisat verske verze na glavo, je dejanje postalo versko obarvano. Dodamo se zastave in rezanje glave, ja, dejanje je se kako povezano z islamom. Koliko je bilo protestov po svetu zaradi tega dejanja s strani muslimanov? Koliko avtomobilo so v Franciji zazgali muslimani, ker se ne strinjajo z dejanjem tega muslimana? NIC IN NIC! Edini ki so imeli shod so bili Tunizijci, tocneje tisti v tocno tistem mestu kjer se je zgodil napad - zakaj? Ker vedo, da bodo od tistega dne dalje in se nekaj krepkih let ob veliko zasluzka od turizma. Glejte, zaradi Uberja so v Franciji taksisti zazigali avtomobile, unicevali vse kar je bilo pri roki. Slo je, normalno, za vecinoma priseljence iz muslimanskih drzav severne Afrike, katerih je v Franciji dalec najvec. Kje so sedaj protesti muslimanov proti tem skrajnezem? Glede na gorecnost teh ljudi bi clovek pricakoval, da bodo protesti v milijonih stevilkah po vecini muslimanskih drzav. Aja, sej res, to se zgodi samo takrat, ko francoski novinarji narisejo mohameda v smesni obliki!!!
Krta?a 21
30. 06. 2015 21.02
-2
Še ena propaganda.
NePaNePaNe
30. 06. 2015 18.30
+5
Zapomnite si, že za časa našega življenja, za življenja naših otrok bo 100% vojna v evropi zaradi teh privržencev ''vire miru''.
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 15.17
+13
ja itak, da je imel terorističen motiv...al mi je kulica iz rok padla in se je nekaj na glavi žrtve napisalo, tiste zastave so pa čisto slučajno tam 1m stran ležale in jih je posadil zraven....aja, glava se je pa pol nekako odbila in pristala na ograjo nasajena. Ali pa je vse samo naključje?!
pkorosec
30. 06. 2015 15.47
+17
Evropa se pac sama sebe unicuje. Taksno zanikanje stvarnosti je primerjlivo s stanjem na Titaniku, ko je celotna ladja ze bila 20m pod gladino vode, njeni potniki v palubi pa so razpravljali ali ladja mogoce kje spusca.