Tujina

Napadalec na policijsko postajo v Parizu živel v azilnem domu v Nemčiji

Berlin, 10. 01. 2016 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški, ki je napadel policijsko postajo v Parizu, je živel v centru za prosilce za azil v Nemčiji. Nemški preiskovalci so že preiskali njegovo bivališče, a sporočili so le, da niso odkrili znakov načrtovanja morebitnih drugih napadov.

Moški, ki je bil v četrtek ustreljen in ubit med poskusom napada na policijsko postajo v Parizu, je živel v centru za prosilce za azil v Nemčiji, so sporočili nemški preiskovalci. Bil naj bi odkrit podpornik Islamske države (IS), organom pa se je predstavljal z različnimi imeni.

Nemški preiskovalci, ki sodelujejo v preiskavi napada, so v soboto preiskali stanovanje v zavetišču za prosilce za azil v nemškem mestu Recklinghausen na zahodu države. V izjavi sicer podrobnosti niso navedli, poudarili so le, da niso odkrili znakov načrtovanja morebitnih drugih napadov.

Neuradno naj bi bil napadalec tudi registriran kot prosilec za azil.

Decembra je izginil

Nemški časnik Spiegel medtem na svoji spletni strani piše, da so moškega nemški organi že prepoznali kot osumljenca, potem ko je v begunskem centru poziral z zastavo ekstremistične IS. Vendar pa je decembra moški izginil.

Welt am Sonntag pa piše, da je ubiti narisal simbol IS na steno zavetišča. Nemškim organom naj bi ob različnih registracijah navedel različna imena, za azil pa naj bi zaprosil pod imenom Walid Salihi. Navajal naj bi tudi različna državljanstva; v Nemčiji sirsko, maroško in gruzijsko, v Franciji se je v predhodni kontroli opredelil za Maročana.

V resnici naj bi bil Tunizijec

Družina naj bi sicer napadalca prepoznala kot Tunizijca z imenom Tarek Belgacem. Uradno pa njegova identiteta ni potrjena.

Najnovejša novica o bivanju napadalca v Nemčiji bo najverjetneje še zaostrila kritike na račun naklonjenosti nemške kanclerke Angele Merkel do prihodov beguncev in migrantov.

Spomnimo, kaj se je zgodilo

Moški je v četrtek napadel policijsko postajo z nožem in nečim, kar je bilo videti kot pas z eksplozivom, a so preiskovalci kasneje ugotovili, da je bil pas lažen. Ob približevanju postaji v večetnični soseski so priče moškega slišale, kako je zavpil "Alahu akbar" oz. "bog je velik".

Skušal je napasti policista na recepciji policijske postaje, a ga je policija ustrelila in ubila. Do dogodka je prišlo natančno leto dni po napadih na satirični časopis Charlie Hebdo in judovski supermarket v Parizu, ki sta terjala skupaj 17 mrtvih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1