Tujina

Napadalcu na bostonski maraton smrtna kazen

Boston, 15. 05. 2015 21.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Porota je Džoharja Carnajeva zaradi terorističnega napada na bostonski maraton leta 2013 obsodila na smrtno kazen. Sodni proces je trajal štiri mesece. V napadu so umrli trije ljudje, med njimi 8-letni Martin Richard.

Porota je napadalca na bostonski maraton Džoharja Carnajeva obsodila na smrtno kazen. Ista porota je aprila Carnajeva spoznala za krivega vseh 30 točk obtožnice.

V terorističnem napadu na bostonski maraton 15. aprila 2013 so umrli trije ljudje, med njimi 8-letni Martin Richard. Dve bombi iz ekonom loncev, ki sta jih brata Carnajev nastavila na cilju maratona, sta ranili še več kot 260 ljudi. Tamerlan je bil ubit nekaj dni kasneje v spopadu s policijo, Džoharja pa so ujeli ranjenega in skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona.

Carnajeva so obsodili na smrt.
Carnajeva so obsodili na smrt. FOTO: Reuters

"Le 20 minut po napadu je šel Džohar Carnajev mirno v trgovino in kupil mleko," je dejal tožilec in pojasnil, da to ni obnašanje nekoga, ki obžaluje svoje dejanje. Mellin je predstavitev začinil s fotografijami raztrganih trupel in krvi ter porotnikom položil na dušo, da je to podoba terorizma.

Odvetnica Judy Clark, ki se med prvim delom sojenja ni trudila z dokazovanjem, da Džohar ni sodeloval v napadu, ampak je polagala temelje za drugi del sojenja, je ponovila, da napada ne bi bilo, če ne bi bilo starejšega Tamerlana. Džohar ni najhujši med najhujšimi, za katere je rezervirana smrtna kazen in ima možnost, da se odkupi.

V terorističnem napadu na bostonski maraton 15. aprila 2013 so umrli trije ljudje.
V terorističnem napadu na bostonski maraton 15. aprila 2013 so umrli trije ljudje. FOTO: Reuters

Carnajeva odvetnica: Bil je pod vplivom svojega brata

Omenila je njegovo kesanje pred katoliško nuno in znano borko proti smrtni kazni sestro Helen Prejean. "Kakšen islamski sveti borec je to, ki se srečuje s katoliško nuno," je dejala Clarkova in ponovila, da je bil Džohar ves čas pod vplivom svojega brata, ki mu je sledil kot psiček.

Po njenih besedah je dosmrtni zapor veliko boljša izbira tudi za preživele in družine umrlih v napadu, kajti smrtna kazen pomeni začetek dolgega procesa prizivov in medijske pozornosti. Porotnikom je pokazala tudi fotografije strogo zavarovanega zapora v Florencu v Koloradu, kjer naj bi Džohar do konca svojega življenja po 23 ur na dan prebil v samici.

Tožilec je medtem trdil, da Džoharju Carnajevu z obsodbo na smrt ne bodo naredili nobene usluge. Dejal je, da je imel obsojenec večkrat priložnost umreti, ko sta z bratom bežala pred policijo, ampak se je odločil ostati živ. "Smrtna kazen ni to, kar si želi, ampak to, kar si zasluži," je povedal Mellin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3