Tujina

Oblasti v Teheranu zaslišujejo pet ljudi, ki jih sumijo vpletenosti v napade

Teheran, 07. 06. 2017 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iranske oblasti so po napadih v parlamentu in mavzoleju ajatole Homeinija v Teheranu, v katerih je umrlo 12 ljudi, prijele pet osumljencev. Iranski predsednik Rohani pa je po napadih pozval k sodelovanju in enotnosti. Iranska revolucionarna garda pa je ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v napade in napovedala maščevanje.

V iranski prestolnici Teheran sta se danes skoraj sočasno zgodila napada na iranski parlament in mavzolej nekdanjega voditelja ajatole Homeinija. V obeh napadih je umrlo najmanj 12 oseb, okoli 43 je bilo ranjenih. Ali so v številki 12 tudi ubiti napadalci, ni znano.

Po navedbah iranskega notranjega ministrstva so v parlament vdrli štirje v ženske preoblečeni napadalci, ki so streljali, eden od njih pa se je razstrelil. Druge tri so ubile varnostne sile.

Oboroženi napadalci so vdrli v stavbo parlamenta.
Oboroženi napadalci so vdrli v stavbo parlamenta. FOTO: AP
Predsednik parlamenta Ali Laridžani je napad na parlament označil za manjši incident, ki pa kaže, da teroristi še naprej povzročajo težave. "Kot veste, se je nekaj strahopetnih teroristov vtihotapilo v eno od zgradb madžlisa (parlamenta), a smo se jim resno zoperstavili," je dejal.

Skoraj sočasno so o napadu poročali tudi iz okoli 20 kilometrov oddaljenega mavzoleja Homeinija. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, sta napad izvedla dva človeka. Prvi se je razstrelil na vrtovih mavzoleja, drugega pa so ubile varnostne sile.

Odgovornost za današnja napada v Teheranu je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki je sporočila, da je v napadih sodelovalo pet njenih borcev. Pri tem ni sporočila, koliko jih je bilo v katerem napadu, zapisala pa je, da so uporabili strelno orožje, ročne granate in eksploziv. Gre sicer za prve potrjene napade te teroristične skupine v Iranu.

Ministrstvo za obveščevalne dejavnosti je medtem sporočilo, da je napad v Teheranu pripravljala še ena skupina teroristov, ki pa so jo onesposobili.

V napadih je umrlo najmanj 12 ljudi, okoli 43 pa je ranjenih.
V napadih je umrlo najmanj 12 ljudi, okoli 43 pa je ranjenih. FOTO: AP

Prijeli pet osumljencev

Šef teheranske policije Hossein Sajedinia je sporočil, da so prijeli in zaslišujejo pet osumljencev, ki naj bi bili povezani z današnjimi napadi. Več podrobnosti ni razkril.

Na notranjem ministrstvu pa so zapisali še, da imajo varnostne sile po napadih, ki so trajali več ur, razmere pod nadzorom.

V bližini parlamenta in mavzoleja Homeinija po napadih veljajo ostri varnostni ukrepi, zaprtih je več cest in tudi delov podzemne železnice.

Rohani po napadih v Teheranu pozval h globalni enotnosti

Iranski predsednik Hasan Rohani je po današnjih napadih v parlamentu in mavzoleju ajatole Homeinija v Teheranu, pozval k "regionalnemu in mednarodnemu sodelovanju ter enotnosti".

Vrhovni verski vodja Irana ajatola Ali Hamenej je dejal, da napad ne bo vplival na odločenost Irancev. "Iranski narod gre naprej in ta ognjemet ne bo imel niti najmanjšega vpliva na odločenost ljudi," je dejal v nagovoru študentom v prestolnici.

"Sporočilo Irana je kot vedno, da je terorizem globalni problem. Enotnost ter regionalno in mednarodno sodelovanje v boju proti ekstremizmu, nasilju in terorizmu pa je najpomembnejša potreba današnjega sveta," je povedal Rohani.

Poudaril je, da bodo "današnji teroristični incidenti v Teheranu nedvomno okrepili odločenost Irana v boju proti regionalnemu terorizmu, ekstremizmu in nasilju". "Iran bo vnovič dokazal, da bo zlomil vse zarote in spletke s še več enotnosti in s svojo mogočno varnostno strukturo," je dodal iranski predsednik. 

Iranska revolucionarna garda kaže s prstom na ZDA in Savdsko Arabijo 

Iranska revolucionarna garda je medtem ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v današnja napada, za katera je odgovornost prevzela skrajna Islamska država (IS).

Posnetek je nastal med policijsko akcijo v parlamentu v Teheranu.
Posnetek je nastal med policijsko akcijo v parlamentu v Teheranu. FOTO: AP

"To teroristično dejanje en teden po srečanju ameriškega predsednika z vodjo ene od nazadnjaških vlad v regiji (...) kaže, da so vpleteni v to divjaško dejanje," so zapisali. Pri tem so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP mislili na Savdsko Arabijo.

V ločeni izjavi je vodja obveščevalne službe garde Mohamad Hosein Nedžat Washington in Rijad obtožil, da sta "svojim marionetam" naročili izvedbo teh napadov,.

Elitna enota iranske vojske pa je ob tem napovedala tudi maščevanje. "Revolucionarna garda je vedno dokazovala, da ne bo nikoli odpustila prelivanja krvi brez maščevanja," so zapisali v izjavi za javnost.

Več držav obsodilo napade

Napade so obsodili tako tuji zavezniki kot nasprotniki Irana. "Moskva odločno obsoja tovrstne teroristične napade," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija, tesna zaveznica Irana, je ob tem tudi pozvala k usklajenemu boju proti terorizmu, še posebej proti skrajni Islamski državi, ki je prevzela odgovornost za napade v Iranu.

Napada je obsodil tudi Washington. "V mirnem in civiliziranem svetu ni prostora za izprijenost terorizma," je povedala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert. ZDA so izrazile tudi sožalje vsem žrtvam in njihovim družinam.

Napad so obsodili tudi v Ankari. "Obsojamo te ostudne napade in želimo Alahovo usmiljenje vsem, ki so izgubili življenje. Sožalje izražamo Irancem, še posebno sorodnikom tistih, ki so izgubili življenje, in tudi iranski vladi. Poškodovanim pa želimo čim hitrejše okrevanje," so sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Kljub napetostim z Iranom so napad obsodili tudi Združeni arabski emirati. "Ne glede na to, v kateri prestolnici se zgodi, emirati obsojajo vsak teroristični napad proti nedolžnim," so sporočili.

Napad je obsodila tudi EU. Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je izrazila sožalje žrtvam. "Znova še en zelo žalosten dan. Vsakič, ko se nekje v svetu zgodi teroristični napad, pozorno spremljamo razmere," je dejala ter napovedala, da bo govorila z iranskim kolegom.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je na Twitterju izrazil solidarnost s predsednikom iranskega parlamenta in iranskim ljudstvom, poroča dpa.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je prav tako ostro obsodil napad. "Žalujemo z ljudmi Irana," je zapisal ter izrazil sožalje svojcem. "Znova so brezobzirni kriminalci ubili mnogo nedolžnih ljudi," je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aquanaut
08. 06. 2017 11.31
Preberite si kakšno od reportaž slovenskih popotnikov (večine motoristov) po Iranu. Čudovita dežela, izobraženi ljudje, ki radi potujejo po državi (kam drugam verjetno ne morejo zaradi pridobitve viz). Sem pa videl zanimivo stvar v Hormuški ožini, kjer so s hitrimi čolni 'legalno' švercali iz Irana v Oman in Dubaj ovce v nasprotni smeri pa zabavno tehniko :-). Torej niso niti eni, niti drugi tako zadrti. Folk je v večini v redu, samo pohlep najbogatejših kvari ta svet.
jzkzfzmz
08. 06. 2017 08.23
+2
KOt sem pred tednom dni omenil, za Katarjem je Iran kar drži. Ker nikakor niso američani mogli priti v njihovo politiko bodo začeli razvijat hibridno vojno. Scenarij viden že na desetinah držav po svetu. Začnejo se ali s protesti ali z bombnimi napadi in potem ustanovitev neke teroristične skupine, ki jo vodijo američani. Saj veste Jemen.... Palestina, n epozabimo Nigerijo, Nikaragvo, Libijo.... med temi je tudi Jugoslavija, saj veste kdo je vse dobil mastne dnarce ne?
Bofur
07. 06. 2017 22.03
+3
Kakšna perverzna koalicija se je ustvarila skrajnega vahabitskega militantnega islamizma,ideologija, ki jo predstavlja Savdska Arabija, Izraela in neoliberalno-protestantskih ZDA .... Na drugi strani pa so zmerni suniti, šiiti, bližnjevzhodni katoliški in ortodoksni kristjani, jazidi, Asirci, Kurdi, Iran, Katar, Palestinci in Rusi .... V tej defakto tretji svetovni vojni vojni, ki ima žarišča na Bližnjem vzhodu, Afganistanu in Ukrajini trenutno samo ni znana pozicija Kitajske in Indije. Žal je Evropska unija uradno pod patronatom savdsko-izraelsko-ameriške hegemonije.
Bofur
07. 06. 2017 21.52
+4
Kaj je to Islamska država in kdo jo predstavlja ? Kdo je njen vodja, zunanji minister, v katerih državah imajo svoja predstavništva ? Kdo so njeni pripadniki ? Iz katerih virov se financira ? Kje se urijo pripadniki Islamske države ..., kdo financira, oborožuje Islamsko državo ? Zakaj nihče ni zaustavil finančnih tokov, bančnih računov članov Islamske države ? Že šest let poslušamo pravljice o tej fantomski Islamski državi, ne vemo pa niti tega, kje imajo njeni domnevni voditelji sedež, kdo so sploh ti ljudje, koliko jih, koliko je sploh pripadnikov Islamske države, kakšna je njihova narodnost ... V bistvu vemo o fantomski Islamski državi manj kot smo vedeli pred šestimi leti. Iran ima prav. Brez gmotne, finančne, v orožju, ljudstvu, podpore PRAVE Islamske države, ki sliši na ime Savdska Arabija, sirijsko-iraške kopije sploh ne bi bilo in bi prenehala obstajati še preden bi bila ustanovljena.
Bofur
07. 06. 2017 21.50
+3
Savdska Arabija JE Islamska država in Islamska države JE Savdska Arabija !
CURVANORD Zanetti
07. 06. 2017 20.44
+2
Turcija je podala to izjavo z figo v zepu
PejtGaPogledatBrane
07. 06. 2017 19.51
+5
Janko Ig
07. 06. 2017 19.42
+3
Mam občutek, da bo Iran prej repovedal rute in ninja oblačila kot Slovenija. Zdej še oni okušajo sadove svojega dela.
Supervillain
07. 06. 2017 16.34
+1
Kaj je to spet nateg in laž al.?
fljfo
07. 06. 2017 14.29
+1
Gremo zdaj vsi iranske zastave na profilke....
spletni_nepridiprav
07. 06. 2017 14.00
+16
8957.00 USB radio. tu se je dalo poslušat komunikacijo. ta napad je isceniran s strani mossada in amerike
kurva2
07. 06. 2017 13.56
+26
No pa se je ali bo začelo, plan ZDA, popolni kolaps na bližnjem vzhodu, nafta gratis, prodaja orožja na tone....obsojati pa Rusijo da grozi svetu z vojno. Le desnim še to pade.
vladaricaumov
07. 06. 2017 13.49
+11
A kr v parlament je uletel. Zdej bodo pa nasi poslanci mal u paniki, a.
zmha
07. 06. 2017 13.37
+10
Sedaj pa ze enkrat razumite da vse to kar se dogaja nima nobene veze z nobeno vero ima vezo samo z DENARJEM
Jimi1
07. 06. 2017 12.56
+26
Napad sunitov na šiite. Saudijci so se dobro oborozili,sedaj mi je že jasno za kaj bo šlo onih 350milijard nakupa vzda.za kuhali bodo vojno podobno oni Irak Iran...
ooResnicA
07. 06. 2017 12.35
+13
. ...bravo obama dobr si naredil razsulo anarhijo po celem svetu....važno da si ti zobe kazal pa očala na nosu pa rdeče oči ok konoplje......bruhahhahhaha
ooResnicA
07. 06. 2017 12.35
+2
290ktober
07. 06. 2017 13.10
-5
Blue Dream
07. 06. 2017 12.24
+8
jzkzfzmz
07. 06. 2017 12.12
+37
Kar sem napisal včeraj. katar in potem IRan. Jasno sem napisal da tako bo. Pritiski se bodo začeli, saj američani drugače ne morejo vsiliti svoje demokracije da pridejo do mineralnih resursov posamezne države. Ni IS napadla ampak američani. Kdo je danes zjutraj raketiral Sirsko legitimno vojsko? američani, ki pomagajo ISISu, ki je že praktično n akolenih. 24 ur ljudje vidimo več kot vi kopirate. žal vedno več ljudi bo vidlo resnico, samo vi še boste verjeli v zgodbice!
marmilan
07. 06. 2017 12.15
+31
zmha
07. 06. 2017 13.31
+7
Zuckerberg
07. 06. 2017 11.08
+1
Kaj je to ena znamka avta od policije?
tali?ni tom
07. 06. 2017 16.45
MASTERSS
07. 06. 2017 10.56
+36
začelo se je tudi v iranu,ni brez veze trump oborožil savdice...najprej nardit štalo potem pa ameriško osvobajanje in uvoz demokacije...sm mislim da si bojo savdici in američani zobe polomil na iranu....
DeBill
07. 06. 2017 12.07
+21