Tujina

Napadalci iz Liberije ubili sedem pripadnikov ZN

Yamoussoukro/New York, 09. 06. 2012 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 50 napadalcev, ki so na jugozahod Slonokoščene obale prišli iz Liberije, je ubilo sedem pripadnikov mirovnih sil ZN. "Ti pogumni vojaki so umrli v službi miru," je dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Iz Slonokoščene obale poročajo o napadu na pripadnike mirovne misije ZN.
Iz Slonokoščene obale poročajo o napadu na pripadnike mirovne misije ZN. FOTO: Reuters

Na sedežu ZN v New Yorku so potrdili novico, da so napadalci, ki so prišli iz Liberije, v petek na jugozahodu Slonokoščene obale ubili sedem pripadnikov mirovnih sil ZN. Vsi ubiti so vojaki iz afriške države Niger. Napad se je zgodil na območju, kamor so ZN v zadnjih tednih poslali okrepitve za zaščito civilistov, prav zaradi pogostih napadov oborožencev iz Liberije. Preko meje namreč vdirajo oborožene skupine, zveste nekdanjemu predsedniku države Laurentu Gbagboju.

Po besedah obrambnega ministrstva Slonokoščene obale je bilo napadalcev 50, poleg pripadnikov mirovne misije Unoci pa sta umrla še dva vojaka Slonokoščene obale in najmanj osem civilistov.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je bil ob novici ogorčen in je dejal, da so "ti pogumni vojaki umrli v službi miru". Generalni sekretar ZN je sicer opozoril, da nevarnost še ni minila. Okrog 40 pripadnikov mirovne misije je namreč ostalo na območju blizu meje pri vasi Tai, kjer poskušajo zaščititi civiliste pred novimi napadi.

Vodja misije Unoci Bert Koenders je najostreje obsodil napad. Zagotovil je, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe proti tej resni kršitvi mednarodnega prava.

"Najostreje" je napad obsodil tudi Varnostni svet ZN. V izjavi je zapisal še, da splošna nevarnost in čezmejni premiki oboroženih milic in plačancev predstavljajo razlog za "globoko zaskrbljenost". Vlado Slonokoščene obale je pozval k podrobni preiskavi, ki bo storilce pripeljala pred roko pravice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plavno9
09. 06. 2012 23.26
+0
sam 7?? ni dovol!! krat 1000 še pol bo neke lih kul!!! nimajo tm kej iskat!!!!
Ataaufbix
09. 06. 2012 15.55
+7
Očitno nas imajo za norce! Vojni pravijo mirovna misija, vojaškemu poklicu pa služba miru. Haloooo!???! Aja, saj res. Čez dve leti bo stoletnica začetka prve svetovne mirovne misije!
mes
09. 06. 2012 15.11
+6
Organizacija Združenih Narodov pa dajte prosim vas to še je samo organizacija imperialističnega kapitalističnega sveta,ki deluje po diktatu velesil.
mommatke
09. 06. 2012 09.32
+4
Ja bogi revčki UN, ko jih pa oni pobijajo na tisoče pa nobene novic od teh trapastih neizobraženih medijev!
Nina Nubia 1
09. 06. 2012 09.03
+20
24ur.NATO je ubil v afganistanu 18 nedolznih med njim tudi otroke kako to,da o tem nic ne pisete,ce bi to asad naredil bi se celi teden brali to novico.infadel to so tvoji junaki ki morijo otroke
Alexxsaso@yahoo.ca
09. 06. 2012 19.25
+5
Zrušili so tudi bolnico in streljali po zdravnikih. Le-ti v napol porušenih prostorih nudijo pomoč civilistom in se izpostavljajo napadom kavbojcev... Tudi o tem niti besede kaj šele novica...