Tujina

Napadalcem na Malalo dosmrtni zapor

Islamabad, 30. 04. 2015 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistansko sodišče je 10 moških, ki je napadlo aktivistko Malala Jusufzai, obsodilo na dosmrtno ječo. Deseterica je priznala, da so napad pred tremi leti na takrat 15-letno Malala izvedli na ukaz vodje pakistanskih talibanov Mule Fazlule. Glavni osumljenec pa je še vedno na prostosti.

Glavni osumljenec, ki naj bi streljal na Malalo, je še vedno na begu.
Glavni osumljenec, ki naj bi streljal na Malalo, je še vedno na begu. FOTO: Reuters

Sodišče v Pakistanu je deset napadalcev na aktivistko za pravice deklic in Nobelovo nagrajenko za mir Malalo Jusufzaj obsodilo na dosmrtno ječo. Obtoženi so priznali, da so oktobra 2012 napad na takrat 15-letno Malalo izvedli na ukaz današnjega vodje pakistanskih talibanov Mule Fazlule. A glavni osumljenec ostaja na begu.

Protiteroristično sodišče v pakistanski dolini Svat je deseterico spoznalo za krivo zarote za umor Malale in jo obsodilo na dosmrtno ječo, kar sicer v Pakistanu pomeni 25 let zapora, navajajo tuje tiskovne agencije.

Moški, ki ga sumijo, da je dejansko streljal na Malalo, Ataula Kan, je med tem še vedno na begu, verjetno v Afganistanu, skupaj s Fazlulo, ki je odredil napad.

Aretacijo danes obsojene deseterice je pakistanska vojska obelodanila septembra 2014. Prijeli so jih v okviru operacije, v kateri so sodelovale vojska, policija in obveščevalne agencije. Po navedbah vojske naj bi imela skupina nalogo poleg Malale ubiti še 22 ljudi. Vse umore je odredil Fazlula.

Danes 17-letno Malalo, glasno zagovornico pravic deklic do izobraževanja, so napadalci v pakistanski dolini Svat ustrelili v glavo, ko je bila na šolskem avtobusu. V napadu sta bili ranjeni še dve deklici, svet pa je nad to grozovitostjo takrat obnemel.

Malalo so ustrelili oktobra 2012, ko je bila na šolskem avtobusu.
Malalo so ustrelili oktobra 2012, ko je bila na šolskem avtobusu. FOTO: Reuters

Zaradi napada je Malala skoraj umrla, a je po zahtevni operaciji v Birminghamu, kamor so jo prepeljali, okrevala. V tem britanskem mestu z družino živi vse odtlej in tam nadaljuje svoja prizadevanja. Zanje je lani skupaj z indijskim aktivistom Kailashijem Satyarthijem dobila Nobelovo nagrado za mir. Jusufzajeva je s tem postala najmlajša Nobelova nagrajenka za mir.

Pakistan se že več kot desetletje, vse od invazije na Afganistan pod vodstvom ZDA, bori z islamističnimi uporniki. Tega boja nekateri Pakistanci, ki so prepričani, da muslimani ne bi smeli biti v vojni s tistimi, ki so iste vere, niso vedno sprejemali z naklonjenostjo.

A v zadnjem času se je zaradi niza napadov na civilne tarče javno mnenje obrnilo izrazito proti talibanom. V napadu v Pešavarju decembra lani je bilo ubitih več kot 150 ljudi, večinoma otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
01. 05. 2015 06.24
+1
SUPER, VENDAR JE PRI TEJ PUNCI NEKAJ ZANIMIVEGA....VELJA KOT SIMBOL UPORA PROTI PREPOVEDI IZOBRAŽEVANJA DEKLIC V AFGANISTANU IN TAMKAJŠNJI REGIJI. SUPER! DO TU VSE LEPO IN PRAV, PRAV NEVERJETNO PA JE, DA JE PUNCA HODILA V ŠOLO CCA.4 LETA, POTEM SE JE ZGODIL NAPAD, PO OKREVANJU PA JE IMELA ODMEVEN GOVOR V ZDRUŽENIH NARODIH, KJER JE V SKORAJ POPOLNI ANGLEŠČINI OPRAVILA NASTOP. PRECEJ NEVERJETNO, GLEDE NA TO, DA IMA "ZGOLJ" 4 LETA UČENJA ANGLEŠČINE ZA SEBOJ. NAJ SPOMNEM NA PODOBNO ZGODBO O ŠE ENI "DEKLICI", KI JE V ČASU IRAŠKE VOJNE, PRED AMERIŠKIM SENATOM IN ZA VSE MEDIJE GOVORILA O NAPADIH NA DEKLICE, OTROKE, MATERE.....ČEŠ KAKO IRAŠKA VOJSKA POBIJA IN KOLJE, KAKO MEČE OTROKE IZ INKUBATORJEV, DA UMIRAJO PO TLEH BOLNIŠNIC ITD. SVET SE JE ZGRAŽAL, DEKLICO JE ČASTIL KOT JUNAKINJO, KMALU PA SE JE IZKAZALO, DA JE ŠLO ZA MANIPULACIJO IN NATEG, ZA KATERIM JE STALA AMERIŠKA DIPLOMACIJA IN ENA NAJVIDNEJŠIH PR AGENCIJ. SVET JE NAMREČ POSTAL ZELO OBČUTLJIV ZA T.I. ŽENSKA VPRAŠANJA, VSI SMO ZMANIPULIRANI, DA NE SMEMO DVOMITI V TO, DA MORAMO KIMATI, SE STRINJATI. SAM NE SODIM MED OVCE IN POGOSTO DVOMIM V TAKŠNE ZGODBICE O PRAVLJIČNIH JUNAKINJAH, O SUPER ŽENSKAH. IRONIJA PA JE, DA SO TE ŽENSKE IN DEKLICE PRAVZAPRAV DEJANSKO IZKORIŠČENE ZA DOSEG CILJA TISTIH, KI SEDIJO ZADAJ - AMERIŠKE KORPORACIJE IN RADIKALNI FEMINISTIČNI LOBIJ. PA, DA NE BOM PREDOLG, ČE MALO POBRSKATE PO SPLETU, NAJDETE NEKAJ IZJEMNIH DOKUMENTARCEV NA TO TEMO. PREDLAGAM OGLED.
ficfiric 1
01. 05. 2015 09.30
Ne tko govort....te bo se kdo slisal....pa ti povedal da komunisti stojijo tud za tem...;-)
felix59 drugič
30. 04. 2015 15.22
+3
Na dosmrtni zapor bi moralo Slovensko sodišče zapreti tudi IGORJA BAVČARJA , saj je posredno napadel vse nas Slovence . Zaradi njegovih lopovskih podvigov.še dandanes trpi marsikateri Slovenec, toda zaradi nesposobnosti verjetno podkupljivega sodišča se ta baraba še danes sprehaja na svobodi !!!