Tujina

IS sporoča ZDA: Tisto, kar prihaja, bo še hujše in bolj boleče

Dallas, 05. 05. 2015 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija je identificirala oba napadalca na tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu. Džihadisti Islamske države so prevzeli odgovornost za napad. To je prvič, da IS prevzema odgovornost za napad na ozemlju ZDA.

Džihadisti Islamske države (IS) so danes prevzeli odgovornost za nedeljski napad. To je prvič, da IS prevzema odgovornost za napad na ozemlju ZDA. "Ameriki sporočamo, da bo tisto, kar prihaja, še hujše in bolj boleče in da bo vedela, da vojaki Islamske države delajo grozljive stvari," so sporočili.

Ameriška policija je v ponedeljek identificirala tudi drugega napadalca na tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu, ki se je končal s smrtjo obeh strelcev, eden od varnostnikov je bil lažje ranjen.

O drugemu napadalcu ni veliko znanega

Skupaj z Eltonom Simpsonom, ki je bil na radarju FBI kot islamski skrajnež že vse od leta 2007, je v napadu v predmestju Dallasa sodeloval njegov sostanovalec iz Phoenixa v Arizoni Nadir Soofi, o katerem pa ni veliko znanega.

Simpsona so začeli nadzirati zaradi povezav z nekdanjim mornarjem Hassanom abu Jihaadom, ki je bil obsojen zaradi sodelovanja s teroristi, katerim je pošiljal podatke o lokacijah ameriških vojaških ladij. FBI je k Simpsonu napotil sudanskega priseljenca Dabla Denga z nalogo, da snema pogovore med njima.

Na podlagi teh posnetkov so ugotovili, da je Simpson leta 2010 skušal odpotovati v Afriko, kjer bi sodeloval v džihadu, vendar so ga pred odhodom aretirali. FBI ni imel dokazov, da je povezan s teroristi razen njegovih izjav na posnetkih, da si želi iti na afriška bojišča. Zaradi tega je dobil le tri leta pogojne kazni, ker je lagal policiji o nameravani poti v Afriko.

Obvladal ju je policist na popoldanskem delu

Iz tega vozila sta napadalca streljala na varnostnike in udeležence razstave oziroma tekmovanja.
Iz tega vozila sta napadalca streljala na varnostnike in udeležence razstave oziroma tekmovanja. FOTO: Reuters

Simpsonov in Soofijev džihad se je v nedeljo zvečer končal, še preden se je zares začel. Oborožena z avtomatskimi puškami in v neprebojnih jopičih sta prišla do prizorišča provokativne prireditve in začela streljati. Ranila sta neoboroženega varnostnika, drugi varnostnik, policist na popoldanskem delu, pa ju je obvladal s svojo pištolo. To je potrdila tudi policija, a je kasneje prišlo na dan, da so na napadalca streljali tudi pripadniki posebnih policijskih enot. Kljub temu vse kaže, da ju je ustrelil omenjeni policist.

Obama in Ban obsodila napad

Napad je obsodil predsednik ZDA Barack Obama, kasneje tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je sporočil, da takšno nasilje nima nobene zveze z vero. Svet za ameriško-islamske odnose je sporočil, da je nasilje bolj žaljivo do preroka Mohameda kot katerakoli karikatura, republikanski guverner Teksasa pa je napad označil za grozljiv zločin.

Tudi organizator prireditve ni tako nedolžen

Nedeljski napad ni oviral tekmovanja. Zmagal je karikaturist, ki je preroka Mohameda prikazal kot jeznega bradača s sabljo v roki, ki pravi, da se ga ne sme risati. Roka, ki ga riše, pa pravi, da ga ravno zaradi tega riše.

Prireditev pod masko umetniškega dogodka je pripravila pro-judovska oziroma anti-islamska organizacija iz New Yorka Ameriška pobuda za obrambo svobode. Ustanovila jo je 56-letna Pamela Geller, ki slovi kot najodločnejša nasprotnica islama in muslimanov v ZDA.

Njena organizacija je na primer sprožila oglasno kampanjo po sredstvih javnega prevoza v različnih mestih ZDA, ki islam enači z nacizmom. V Philadelphii je plačala za oglas s podobo Hitlerja in arabskega voditelja Hadža Amina al Huseinija, ki leta 1941 družno menita, da je sovraštvo do Judov zapisano v Koranu.

Newyorške oblasti so ji prepovedale podobne oglase na sredstvih javnega prevoza, ki pravijo, da je pobijanje Judov pot do Alaha. Sodišče je prepoved oglasa odpravilo, nakar je vodstvo podjetja za javne prevoze spremenilo svojo politiko in prepovedalo vse politične oglase.

Gellerjeva je znana po izjavah, da islam grozi z uničenjem ZDA, da muslimani ne smejo služiti v ameriški vojski, ker so enaki nacistom pa, da je Obama nezakonski otrok temnopoltega voditelja Malcoma X-a in podobno.

Ameriška organizacija, ki spremlja skrajne skupine v ZDA, Southern Poverty Law Center ima Gellerjevo in njeno organizacijo na svojem seznamu, podobno kot razne neonacistične in druge skupine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
06. 05. 2015 15.04
vidim da so na 24ur se vedno isti dezurni psihoti.
Salamandros
06. 05. 2015 14.40
+1
Američani so s pomočjo Arabije poslali v Jemen prek 150 000 vojakov in več kot 3500 letal, da so bombandirali revno državo in ji uničili infrastrukturo. Na ISIS pa so poslali 3 helikopterje. Kaj nam to pove? Da so dejansko ISIS podalljšana roka CIE in Mosada. lp
aaaaaa122121
06. 05. 2015 18.24
+0
to je priznal se upokojeni visoki clan ameriske vlade, ravno danes bral, dejansko.je isis produkt zda.
Elias47
07. 05. 2015 08.49
+1
točno tako! Točno to, kakšna razlika je v posredovanju proti Huthijem in kakšna proti ISIS-u, čeprav so ISIS-ovcivsaj nekaj tisočkrat večje zlo, je čisti dokaz, da je boj ZDA proti ISIS-u le pesek v oči; da ZDA prikrijejo, da ISIS dela za njihove interese, in da se kdo drug v resnici ne bi boril proti ISIS-u. Sicer nam pa tudi ime, ki ga je luciferjanski vati-zio-jezu-masonski zahod dal ISIS-u, samo pove, da dela ISIS za njih; kajti ISIS le le eno izmed imen v antičnih poganskih religijah za Lucifer. Tudi oznaka za ameriški dolar $ je sestavljena iz črk ISIS, le da se prerkivajo $.
Elias47
07. 05. 2015 09.02
+0
ISIS v luciferjanstvu in okultu simbolizira "novo zarjo" oz. "preporod", "vstajenje feniksa iz pepela"... Svetovna vati-zio-jezu-masonski luciferjanska "elite" načrtuje z ISIS-om uničenje (predvsem Evrope in ZDA), iz česar naj bi potem zrasla nova civilizacija z ideologijo luciferjanske doktrine.
Misija1
05. 05. 2015 20.39
+18
No ja, na napacno drzavo so se spravili, ce mislijo kaj doseci. Po rodu ruski, irski, nemski, italijanski, grski in drugi americani, se s ponosom oznacijo za americane, ceprav ne pozabijo na svoje korenine! Ampak so ponosni na drzavo in stojijo za njo. Glede na oborozenost ameriskih civilistov, lahko tile napadalci v prihodnje racunajo, da bodo vsaj pri parih od 10 zajetih naleteli na oborozenega civila, ki jih bo ustrelil. Ugrabljanje raznih trgovin, na splosno ustanov v ZDA se bo za taksne in podobne napadalce hitro izkazalo za neumno zadevo, ker marsikdo s seboj nosi orozje in ga zna uporabljat bolje kot pa tile spranci, ki trenirajo v puscavah in so po nekaj rafalih na papirnato tarco ze "pripravljeni" na boj!
ficfiric 1
06. 05. 2015 08.30
-2
Baje....sej kaj potem ce nosijo vsi orozje....se zmeri naredis stalo...sploh ce imas v planu umret je cist useeno al te pihnejo po prvem ali po desetem civilu....zakaj bi jih to oviralo...sploh pa sej jih sami z orozjem in denarjem podpirajo...no ja so jih...zdej oborozujejo druge upornike...pocak se 1 leto...bodo novi uporniki(borci za svobodo) postali teroristi...vazn da fabrike orozja stancajo dalje vse zivo....pa gor na vhodu v tovarno mas napis svoboda in mir....heh....podobne farse kot v taboriscih...delo osvobaja...haha...
Misija1
06. 05. 2015 10.04
+3
Za njih je vseeno, za ostale pa ne. Ce resijo enega civilista, je vec kot uspesno!
aaaaaa122121
06. 05. 2015 11.37
+0
ti spranci finacirani s strani zda se urijo ze amerisko mehiski meji, pa jih noben ne tika, zakaj ze ne, ker elitam to ustreza,kot jim je 11.9:)
bAng bAng dAdy
05. 05. 2015 20.25
-3
oh nee, ameriski is napada ameriko...djmo se mal govoriti o terorizmu da se ljudje ustrahujejo in zacnejo vrjet da terorizem obstaja. najvecji teroristi te planete je amerika z nwo na celu...
Ciymbalta
05. 05. 2015 19.42
-8
TREPETAJO KAR NAJ ZDA TREPETA
MukiMen
05. 05. 2015 17.25
-6
ne vem zakaj se američani sami napadajo...
Elias47
07. 05. 2015 08.58
+0
zato, da se ustrahuje narod, in da ima njihova vlada izgovor, da lahko ameriškim čl-ovcam prepove orožje, in da jih lahko postopoma popolnoma zasužnjuje z uvajanjem Martial Law-a, obveznega cepljenja in vgradnjo mikročipa. Ali misliš, da ima FEMA po ZDA toliko koncentracijskih taboriš in na milijone plastičnih trug kat tako brezveze?! V bližnji prihodnosti bo tam umorjenih in pozaprtih več kot 200 milijonov američanov. Hitlerjeva Nemčija je bila nula v primerjavi s tistim, kar ima v načrtu ameriška "elite"...
repca1
05. 05. 2015 15.28
-15
Ti blesavi krscanarji pa izivajo in žalijo drugo versko skupino in s tem smo ogrozeni tudi tisti, ki za duhovno oskrbo ne rabimo verskih manipulacijskih krvolocnih združb, ki jim ne gre za verovanje ampak za oblast in denar. Hinavščina za bruhat.
appollyon
05. 05. 2015 17.01
+16
Charli je bil ateist! konec koncev pa tako kot muslimani žalijo in ponižujejo ostale religije ni religije na svetu da bi bila hujša! Samo lani so muslimani po svetu požgali preko 1000 nemuslimanskih verskih objektov!
repca1
06. 05. 2015 05.55
+3
Muslimane poznaš tako kot te manipulirajo krščanski mediji. Issa je kriminalna združba in pobija predvsem muslimane same. Sicer pa sta obe največji verski skuposti slabši kot mafija in jim gre samo za oblast in denar. Za boga rabiš pa nekaj časa in svoj kvadratni meter placa. Ne pa barabij, ki jih v imenu boga počneta in se niti svojih najosnovnejših načel ne morta držat. Charli je bil pa irident.
Bruhalnica24
05. 05. 2015 15.26
-1
CIA sporoča.,,
T_one
05. 05. 2015 15.13
-7
ti blesavi jihadisti prevzamejo odgovornost itaq za vsak napad, ki se zgodi v imperialističnih 666 državah; čeprav se gre v večini primerov za false flag ameriških tajnih služb...sicer pa, če ne prevzamejo odgovornost islamisti, pa mediji vseeno poročajo, da so jo... Ne vem pa, kateri tapravi terorist bi bil tako neumen, da bi kdarkoli prevzel odgovornost za karkoli; prevzeti odgovornost za take stvari je tako, kot da sebi koplješ jamo; pa če si kriv ali pa ne...Tukaj se vidi, s kako poceni fintami nas skušajo imperialisti vedno nasankati, da je nekdo drug kriv za tisto, kar naredijo samo... a nismo že čisto vsi popolnoma blesavi!
appollyon
05. 05. 2015 17.03
+0
In kaj bi dosegli s tem če bi ostali anonimnio?!? Konec koncev pojem terorizem objema osebe, ki se v politične ali verske namene znesejo nad nedolžnim prebivalstvom!
Elias47
07. 05. 2015 09.18
+1
terorizem je po definiciji znašanje močnejšega nad šibkejšim. Ta izraz pa se lahko v današnjih časih v pravilnem konteksu nanaša predvsem na ZDA in njene zaveznice, ki s svojo tehnološko, strateško, vojaško in finančno premočjo napadajo, terorizirajo in/ali uničujejo šibkejše države. Medtem pa, kot to, kar počnejo ti "teroristi", ki se bojujejo in maščujejo proti ZDA, bolj spada pod uporništvo, gverilstvo in maščevanje, kot pa pod terorizem, ker so ZDA in njene zaveznice še vedno močnejše v primerjavi z njimi. Če pa šibkejši napada močnejšega pa ni govora o terorizmu, ampak o gverili.
Elias47
07. 05. 2015 09.19
+1
kaj bi dosegli anonimno?? To, da bi se manj polagalo pozornosti na njih, da bi lahko potem lažje delovali. Zakaj pa misliš, da tajne službe delajo anonimno?! Zato, da lažje delujejo in da se ne polaga pozornosti na njih. Postavi se v kožo terorista in pomisli, ali bi ti vpil vsenaokoli, ko bi kaj naredil, ali pa bi bil tiho?!! To kar bi naj počel ISIS, s tem, ko za kakšen dogodek prevzame odgovornost, je tako, kot bi lopovi in morilci kaj ukradli ali pa koga umorili, potem pa bi vsenaokoli vpili, da so oni to ukradli in oni tega pa tega umorili...To pa nihče ne počne, kajne...ravno nasprotno; še ko jih dobijo, trdijo, da niso oni krivi. Sedaj pa nas skušajo skorumpirani politiki in mediji prepričevati, da teroristi počnejo ravno nasprotno od tega, kar bi ponavadi počel vsak normalen človek... Neumnost! Nismo že vsi tako blesavi, da bi nasedali tem fintam. To lažno prevzemanje krivde s strani teroristov je samo prebrisan način, kako nekatere države prikrivajo zločine, ki so jih v resnici storile same. In tega je polno v zadnjih dveh desetletjih!
Ka pa mislis
05. 05. 2015 14.51
-3
Kavbojci zaprite meje in se skokajte med seboj.
afroak
05. 05. 2015 14.40
+2
Z takimi prireditvami prav kličejo po terorizmu in napadih
oilpower
05. 05. 2015 14.29
+13
Bravo Amerika! Tako se dela!
bb5a
05. 05. 2015 14.07
-4
Pa dobr a se lahko za začetek neha zaj*bavat muslimane v glavo, če jih to mot jih pač mot... te pa skoz njim prst v oko, čeprav vsi vemo kaj se bo zgodil kot odgovor...pa če je prav ali ne, to sploh ni važn, ker je dejstvo da se to bo zgodil... Pol jih bodo pa zravnal z zemljo, tko kt jih že ves čas želijo...
alone7
05. 05. 2015 14.46
+3
ojojoj kakšen komentar.... globje se ne da?
repca1
05. 05. 2015 15.31
-2
Pa saj jih že ravnajo z zemljo. Kdo pa meče bombe tam po muslimanih, tisoče kilometrov od doma ?!
GlavniModerator
05. 05. 2015 13.54
+11
judje provocirajo muslimane v svoji vazalni knezevini. Ce bi kaj podobnega organiziral proti judom v ameriki, kot je bilo tole tekmovanje, bi bili obtozeni hudega antisemitizma, lincenje v vseh medijih in padle bi se kaksne hude zaporne in financne kazni....
dr.dare
05. 05. 2015 13.31
+7
Pri nas bi prvo udarili po policaju kako lahko 2 šihta opravlja da kot policaj tak sam spi v službi!! 24 ur bi 6 člankov na to temo objavil!!!
dr.dare
05. 05. 2015 13.30
+16
Pri nas bi ju z dobrimi in lepimi besedami poskusili ustaviti.. ali pa kot je eden zadnjič rekel najprej opozorilni strel potem pa strel v noge hahahah ah ha ahah ali pa še bolje s pištolo ustrlit v puško damu iz roke pade hahaha ha ha haha!!! Vsaka čast varnostniku/policaju, pri ans bi se poskrili kot miši!!!
malimoz2012
05. 05. 2015 13.26
-11
Prihaja dan, ko bo America in zahod bil v plamenih. Škoda je samo nedolžnih ljudi predvsem pa otrok.
T_one
05. 05. 2015 15.17
-2
prihaja; res prihaja; kmalu... vso v nebo vpijoče zlo, ki so ga v preteklih sedemdesetih letih nasejali po svetu, se jim bo povrnilo 66,6-kratno...ZDA v bistvu več ni, kar vidimo, je samo še privid, ki bo kmalu izginil iz obličja planeta; tako narekuje Zakon Vzroka in Posledice oz. Karma, po domače...
appollyon
05. 05. 2015 17.05
-2
Haha to ste vpili leta 45 ko ste se povezali s hitlerjem in se znašali nad židi in drugače mislečimi! Raje si priznajte islam propada in ko se žival počuti ogroženo je agresivna. Raje opustita to zlo, dokler ne bo prepozno!
c00kies
05. 05. 2015 13.25
+26
To samo pomeni, da bodo američani dodatno poostrili varnost v svojih zveznih državah. Nekateri ste pa že takoj na genitalijah in streljate zarote vsepovprek. Vojna je draga in američani se od njihove zadnje krize na Wall Streetu tega še kako zavedajo. Ne bodo se spustili v vojno brez konkretnega razloga in razmisleka. Tista nafta na vzhodu počasi izgublja pomen, ker se tehnologija počasi vendar vztrajno seli na energetske vire brez nafte. Ko se zaključi naftno kraljevanje vzhoda bo tam samo še pesek. Vodnih virov v "peskovniku" ni. Zakaj torej sili raja iz vzhoda na zahod, zakaj prodirajo v EU, zakaj je lahko v njihovem primeru Slovenija obljubljena dežela? Treba je izmolsti, izropati vse kar je še zeleno, da bo islam preživel na vzhodu. Mi smo pa naivni in jih čakamo z odprtimi rokami. Vsepovsod vidimo samo denar in zaslužek, nihče pa se ne vpraša kaj to pomeni na dolgi rok za nas in naše potomce. Odgovornost človeštva bi morala biti ohranjanje narave in virov za prihodnje generacije. Naše bitke za preteklost in sedanjost bi se morali zaključiti, treba je razmišljati za prihodnost in skrajni islamisti počnejo prav slednje, vendar na precej krut način do ostalega sveta. Za njih ne obstaja beseda kompromis ;)
ficfiric 1
06. 05. 2015 08.46
+0
To govoris za ameriko verjetno....pokrast in unict vse okrog sebe....da lahko amerosi na svoji celini zivijo v miru polni vsega...
c00kies
06. 05. 2015 20.06
+3
Realno gledano imajo amerikanosi že več let težave s pitno vodo pa nena nikogar buzerirajo, da jim jo more dati. Se sami spopadajo s to problematiko, ki je v vseh pogledih precej bolj dramatična kot nafta. Mogoče pa načrtujejo kaj grdega za EU, Azijo in Afriko, mogoče pa bodo poslali svoje haarp patrulje čez atlantik k nam, da nardijo sceno a? Pa anunaki nas bodo obiskali iz območja 51? Komaj čakam :D
JanZiska
05. 05. 2015 13.07
+24
Dovolj jasno najbrž vsakomur, da je potrebno zahodne vrednote braniti s pištolo ali revolverjem (polnim, zavarovanim v toku).
repca1
05. 05. 2015 16.05
-4
zahodne vrednote so potem žaljenje in izivanje drugačnih kultur. Ko se žaljeni jezijo se pa s prstom kaže na njih-lejte kakšni so...perverznost pa taka. Vsak naj pred svojim pragom pomede pa bo mir.
ho?emVšolo
05. 05. 2015 12.57
+2
pes, ki laja, ne grize