Tujina

Napadalca, ki je na plaži v Hurgadi do smrti zabodel tri tujke, napotili na psihiatrično obravnavo

Kairo, 08. 08. 2017 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

28-letnika, ki je sredi julija v Hurgadi več turistk napadel z nožem, pri tem pa so tri umrle, so poslali v psihiatrično ustanovo, kjer bo ostal 45 dni na opazovanju. Oblasti v Egiptu sicer še vedno niso podale nobenih informacij o motivih za napad, čeprav so preiskovalci ugotovili, da se je moški nameraval pridružiti IS.

Egiptovsko vrhovno specializirano tožilstvo je moškega, ki je 14. julija zabodel in smrtno ranil tri tuje turistke v Hurgadi, napotilo v psihiatrično ustanovo na obravnavo, poročajo egiptovski mediji. Tožilstvo je odločilo, da bo napadalec na psihiatrični obravnavi 45 dni. V tem času pričakujejo poročilo o njegovem psihološkem stanju. Oblasti za zadaj še niso podale nobenih uradnih informacij o njegovih motivih za napad. 

Abdel Rahman Šaban Abokorah se je nameraval pridružili teroristični skupini Islamska država (IS), pa so za Reuters povedali viri iz obveščevalnih krogov. Preiskovalci naj bi zato predlagali, da ga obravnavajo zaradi terorizma.

28-letnega moškega je prijelo hotelsko osebje, medtem ko je skušal pobegniti po napadu na plaži enega od resortov ob Rdečem morju. Mediji so takrat poročali, da je napadalec Nemki in Čehinjo ubil in še eno žensko ranil na plaži hotela Zahabia, nato pa odplaval na sosednjo plažo in napadel še dve osebi v resortu Sunny Days El Palacio, preden so ga obvladali varnostniki in drugi gostje.

Napadalec je ranil več žensk. Nemki sta zaradi poškodb umrli takoj, Čehinja pa je poškodbam podlegla v bolnišnici, skoraj dva tedna po napadu.
Napadalec je ranil več žensk. Nemki sta zaradi poškodb umrli takoj, Čehinja pa je poškodbam podlegla v bolnišnici, skoraj dva tedna po napadu. FOTO: ENEX

O motivih za to dejanje kroži več teorij, tudi zato, ker oblasti – kot ponavadi v takšnih primerih – ne komentirajo podrobnosti. Mediji so poročali tudi, da bi lahko šlo za osebno maščevanje, saj naj bi napadalec Nemki poznal ter se ju lotil načrtno, preostale ranjene ženske pa naj bi bile samo kolateralna škoda. 

Napad se je zgodil v času, ko se Egipt trudi, da pripelje turiste nazaj. Po strmoglavljenju ruskega letala je namreč drastično upadlo število turistov, saj je takrat kar nekaj držav svojim državljanom odsvetovalo potovanje v Egipt. Poleg varnostnih groženj pa državo pretresajo tudi politični nemiri. 

Hurgada je sicer eno najbolj znanih letovišč v Egiptu, še posebej je priljubljena med potapljači.

To ni prvi napad z nožem v omenjenem počitniškem naselju. Januarja lani sta v hotelu Bella Vista dva z noži oborožena in z razstrelivom opasana moška napadla turiste. Ranila sta tri osebe: dva Avstrijca in enega Šveda. Smrtnih žrtev takrat ni bilo. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine Islamska država.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.