Tujina

FOTO in VIDEO: Saipov uradno obtožen terorizma, policija v povezavi z napadom išče še enega Uzbekistanca

New York, 01. 11. 2017 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./U.Z./STA/AP
Komentarji
431

Policija je potrdila, da je Sayfullo Saipov, 29-letni priseljenec iz Uzbekistana, napad na Manhattnu, v katerem je umrlo osem ljudi, pripravljal več tednov, izvedel pa ga je v imenu IS. Tožilstvo je zoper njega že vložilo obtožnico, ki ga bremeni terorističnih dejanj. Policija pa v povezavi z napadom išče še enega moškega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako je potekala morilska vožnja?
    01:01
    Iz 24UR: Kako je potekala morilska vožnja?
  • Iz 24UR: Kaj je znanega o napadalcu?
    01:16
    Iz 24UR: Kaj je znanega o napadalcu?

Ameriški kriminalisti preiskujejo torkov teroristični napad na Manhattnu v New Yorku, v katerem je umrlo osem ljudi (šest na licu mesta, dva pa pozneje), še enajst je huje poškodovanih. Štirje od njih so v kritičnem, a stabilnem stanju.

Moški je z najetim poltovornjakom zapeljal na priljubljeno kolesarsko stezo in sprehajalno pot ob reki Hudson, v bližini Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Med svojim morilskim pohodom je za seboj v razdalji 14 ulic pustil trupla, ranjence in polomljena kolesa ter paniko, z divjanjem je nadaljeval po ulici Chambers, kjer je trčil v majhen šolski avtobus in ranil še dve odrasli osebi in dva otroka. Nato je izstopil iz razbitega vozila, tekal naokrog z zračno pištolo in pištolo za paintball v rokah ter se v arabskem jeziku drl "Bog je velik". Policija ga je ustrelila v trebuh, a je preživel, v bolnišnici prestal operacijo, zdaj pa se bo moral soočiti s posledicami svojega dejanja.

Kmalu po napadu je v javnost prišel posnetek osumljenca, ko je zapustil avtomobil in naokoli tekel z lažnim orožjem. Iz njega je razvidna tudi njegova aretacija:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napadalec je 29-letni priseljenec iz Uzbekistana

Osumljenec za napad je Sayfullo Saipov, 29-letnik iz Uzbekistana, ki je v ZDA na zakonit način prišel leta 2010. Zadnjih šest mesecev se je preživljal kot voznik Uberja v New Jerseyu, je po poročanju CNN potrdilo podjetje. V preteklosti naj bi ga – večinoma zaradi prometnih prekrškov – večkrat obravnavali policisti v različnih ameriških zveznih državah.

Policija ga je danes v bolnišnici že zaslišala, je potrdil John Miller, namestnik newyorškega policijskega komisarja za obveščevalne dejavnosti in boj proti terorizmu, a podrobnosti ni razkril. Eden od preiskovalcev, ki je z osumljencem na kratko govoril, je dejal le, da se je zdel "ponosen" na svoje dejanje. 

Tožilstvo je zoper njega že vložilo uradno obtožnico, ki ga bremeni terorističnih dejanj in podpiranja terorizma, policija pa je potrdila, da v povezavi z napadom išče še enega Uzbekistanca, in sicer 32-letnega Mukhamadzoirja Kadirova.

Z dejanjem je izkazal svojo pripadnost IS

Policija je danes opravila tudi več hišnih preiskav – med drugim je preiskala stanovanje v mestu Paterson v New Jerseyju, kjer je moški živel s soprogo in tremi otroki, ter podjetje Home Depot, pri katerem je najel vozilo. V njem so preiskovalci našli tudi listek, na katerem je v arabščini izrazil svojo pripadnost Islamski državi (IS).

Poleg tega so preiskovalci pregledali zbrane videoposnetke in fotografije s kraja napada, pa tudi posnetke varnostnih kamer. Ugotovili so, da je osumljenec vozil zmerno in previdno, preden je zapeljal na območje za kolesarje in pešce – tam pa je močno pospešil. To po njihovih besedah dokazuje, da je točno vedel, kje bo izvedel napad.

Miller je potrdil, da je osumljenec napad pripravljal več tednov in ga je – sodeč po zapisu v vozilu – izvedel v imenu IS. Pri njem in v vozilu so poleg lažnega orožja našli tudi več nožev. Po njegovih besedah ima moški povezave z ljudmi, ki jih preiskujejo, nikoli pa sam ni bil predmet preiskave FBI.

Sayfullo Saipov je napad izvedel v imenu IS.
Sayfullo Saipov je napad izvedel v imenu IS. FOTO: APTN Video

Mlad policist, ki je napadalca ustavil, skromno pravi, da ni junak

Policistu, ki je Saipova ustavil s strelom v trebuh, je ime Ryan Nash. Star je le 28 let. S partnerjem sta bila v okolici bližnje šole, ko sta prejela obvestilo o napadu. Ko je Nash videl napadalca z orožjem, za katerega takrat še ni vedel, da je lažno, ga je ustrelil.

Zdaj pa je preveč skromen, da bi samega sebe imel za heroja, je o njem povedal James O'Neill iz newyorške policije. "Mislim, da ne bi mogli najti bolj skromnega bitja od njega. Funkcijo policista opravlja šele pet let, a to je storil za svoje mesto, za svojo državo." 

Trump za teroristični napad obtožil demokrate

Ameriški predsednik Donald Trump je napadalca označil za "bolnega in zmešanega". Imenoval ga je "žival" in povedal, da razmišlja o tem, da bi ga poslal v zloglasni zapor Guantanamo. Pozneje je za napad obtožil demokrate in njihovega voditelja v zveznem senatu Chucka Schumerja, ker naj bi bili odgovorni za potrditev posebnega programa za izdajo dovoljenja za delo in bivanje tujcem na podlagi loterije. Program na leto z žrebom podeljuje dovoljenja za delo in bivanje 50.000 tujcem iz držav, iz katerih v ZDA ne prihaja veliko priseljencev.

Prireditelji newyorškega maratona, ene največjih športnih prireditev v tem mestu in enega najpomembnejših maratonov na svetu, so sporočili, da letošnja izvedba kljub nedavnemu terorističnemu napadu na Manhattnu ni ogrožena. Maraton bo v nedeljo, pričakujejo več kot 50.000 udeležencev, izvedli pa ga bodo pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Na napad se je odzval tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo, ki je Saipova označil za izprijenega strahopetca. Dejal je, da je bil povezan z IS, radikaliziral pa se je v ZDA. "Dokazi kažejo – a poudarjam, da preiskava traja šele nekaj ur – da se je za IS in skrajne islamske taktike začel zanimati šele po svojem prihodu v ZDA," je dejal.

Tudi župan New Yorka Bill DeBlasio je napad na dan priljubljenega ameriškega praznika "Halloween" označil za "posebej strahopetno teroristično dejanje". Prepričan je, da je šlo za dejanje enega samega terorista, saj da ni dokazov, da je bi bil del kakšne širše mreže.

Papež Frančišek je obsodil nedavne teroristične napade po svetu, vključno s tem v New Yorku. "Teroristični napadi v minulih dneh v Somaliji, Afganistanu in včeraj v New Yorku me žalostijo," je dejal med angelovim čaščenjem v Baziliki svetega Petra. Vernike je pozval, naj boga v molitvi prosijo, da "spreobrne srca teroristov ter svet osvobodi sovraštva in morilske norosti, ki božje ime izkorišča za razširjanje smrti". Dodal je, da moli za žrtve in njihove družine.

Trenutek, ko je napadalca prijela policija.
Trenutek, ko je napadalca prijela policija. FOTO: AP

Uzbekistan ponudil ZDA pomoč pri preiskavi napada v New Yorku

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je ameriškim oblastem že ponudil pomoč pri preiskavi terorističnega napada. Ameriškemu kolegu Trumpu je ob tem izrekel sožalje.

"Uzbekistan je pripravljen uporabiti vse sile in sredstva, da bi pomagal pri preiskavi tega terorističnega dejanja," je v izjavi, objavljeni na spletni strani uzbekistanskega zunanjega ministrstva, dejal Mirzijojev.

Identitete ali narodnosti napadalca sicer ni potrdil, je pa poudaril, da Uzbekistan obsoja sleherno obliko ekstremizma in terorizma. "Za ta neusmiljeni in zelo krut zločin ni mogoče najti opravičila," je dejal.

Uzbekistan, nekdanja sovjetska država v srednji Aziji s pretežno muslimanskim prebivalstvom, je postala pomemben vir rekrutov za skrajno skupino Islamska država in druge džihadistične skupine.

Kdo so žrtve?

Znane so tudi podrobnosti o žrtvah napada na Manhattnu. Med njimi je pet državljanov Argentine – Hernan Mendoza, Diego Angelini, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij in Hernan Ferruchi. Umrla sta tudi dva mlada Američana in ena Belgijka. Po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ni slovenskih državljanov.

V New Yorku in okolici po napadu poostrili varnost

Parada ob noči čarovnic se je tudi po terorističnem napadu nadaljevala, s to razliko, da je bilo policistov okrog nje še več kot ponavadi. Varnostne razmere so zaostrili tudi na letališčih v New Yorku in New Jerseyju z dodatnimi kontrolami potnikov, ki so prihajali v ZDA, in njihove prtljage.

To je sicer prvi teroristični napad v mestu po 11. septembru 2001.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (431)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
02. 11. 2017 09.49
-1
Rajse naj se gre Trump pogovorit z Merklovo!
pizzamargerita
02. 11. 2017 02.44
+9
tip se se vazi, da bi jih rad pobil se vec.. vcasih je se smrtna kazen premalo...
akmt
02. 11. 2017 09.50
+1
Itak da, to je zivljensko poslanstvo teroristov isis, vec jih pobijejo, vecji junaki so za njih
Žmerar
01. 11. 2017 21.53
+0
Če bo Janša naslednje leto dobil volitve se lahko zahvali beguncem oz. če bo spet naval migrantov - že v času migrantse krize mu je to skoraj podvojilo podporo.
Bruhalnica24
01. 11. 2017 21.46
-2
CIA leta oborožuje skrajneže, to je rezultat
ZivljenjeJeResLepo
01. 11. 2017 21.33
+27
Muslimanska vera je toliko nevarna, da bi jo bilo potrebno z zakonom prepovedati.
Bruhalnica24
01. 11. 2017 21.48
-24
A so muslimani razsuli Afganistan, Irak, Libijo, Sirijo..... Nimaš pošlihtano v glavi kaj je vzrok in kaj posledica
pizzamargerita
02. 11. 2017 02.48
+15
muslici se od nekdaj pobijajo tudi med sabo! Suniti Šiite in oboji ahmadije.Suniti vse druge obtozujejo da so hipokriti in blasfemiki. Vsi ti pa infidelse. Od 7.stoletja isto, vse od zacetka!
appollyon
02. 11. 2017 18.37
ONniON
01. 11. 2017 21.32
+10
multikulturni dogodek pa vera miru !
Slovenec007
01. 11. 2017 20.56
+8
Putin v Iran na pogovore o Siriji in ameriških pritiskih...kdaj boste objavl to novico?
Voluhar7
01. 11. 2017 20.26
-6
Me zanima koliko so plačali, da so izvedli napad???
Voluhar7
01. 11. 2017 20.20
-6
Na sliki je kot Božiček samo sivo šđricnejo pa je original za Tromostovje.
Voluhar7
01. 11. 2017 20.19
-5
Jutri bodo naadli v Franciji in že 2 meseca pripravljajo napad. Fopanje naroda.
Voluhar7
01. 11. 2017 20.16
-9
Čudno da so ga našlii bla bla bla sami delajo napade , da lahko nekoga obtožijo tak kot je hitler napadal sam sebe.
Sentis
01. 11. 2017 20.02
+49
Ne razumem nekaj, ime policista ki je ustrelil tega bizgeca objavljajo mediji s polnim imenom in priimkom. Ob tem se mi poraja vprašanje, ali se vam res zdi pametno to razkriti? Se vam ne zdi, da lahko pride do maščevanja drugih sprancev? Podobno se je v svetu že zgodilo, ko so objavili ime in priimek policaja, ki je sodeloval v akciji proti narko kartelu. Iz maščevanja so mu poklali celotno družino. Ko bi bilo potrebno objaviti ime in priimek pedofila, ki ogroža naše otroke, takrat pa stroga tajna.
Voluhar7
01. 11. 2017 20.17
-17
To je sama laž veš da imen nikoli niso razkrili .. Bla bla bla samo laž
Fifi 24
01. 11. 2017 20.01
+1
lol msm 24 ...... a VEČ !! tednov potrebuješ da si najameš avto in zapelješ na pločnik? v milijonskem mestu ? ja kuuul oz beee
BPGC
01. 11. 2017 20.01
-3
Izvirni greh je bil napad na Irak v pricetku tisocletja...domine so se sprozile. In smo, kjer smo.
Voluhar7
01. 11. 2017 20.22
-6
bla bla bla to je politika in cerkev zafostrirani norci.
pizzamargerita
02. 11. 2017 02.50
+1
appollyon
02. 11. 2017 18.38
Greh je bil kar je pocel iraq nad svojimi sosedi in kurdi.
akmt
01. 11. 2017 19.59
+6
bravo, so mi že zbrisali post, ko sem napisala,češ kaj je zahodu, ker je proglasil takšne brade sedaj za moderne.....Admin, maš tud ti takšno brado al kaj? očitno.tem bradam jaz pravim alkaida brade, sory!
pizzamargerita
02. 11. 2017 02.51
+4
bradoidi ;) tko jih je poimenoval moj 7-letnik.
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.40
-7
Mene ta tema sploh ne zanima. To je Ameriška zadeva.
srebrnibreg
01. 11. 2017 19.43
+7
rossi66
01. 11. 2017 19.45
+7
Ravno si se demantiral s svojim komentarjem. Ocitno te (prikrito) zanima. Pomiri se, nihce te ne bo zato postrani gledal...
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.46
-3
srebrnibreg@ Odprl sem, prebral le naslov in prebral nekaj komentarjev. To je vse.
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.53
-3
srebrnibreg, raje se družim z tabo, kot da berem drugorazredne teme.
El Koronito
01. 11. 2017 19.37
-4
A osebne pa korana tokrat ni blo?
srebrnibreg
01. 11. 2017 19.34
+9
Malo zarezat pa posipat s soljo, pa spet malo zarezat pa posipat s poprom in tako do bridkega in zasluženega konca.
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.33
-6
Tam vsak dan kdo strelja, tako, da za New York je povsem navaden dan.
rossi66
01. 11. 2017 19.46
+9
Ti ocitno New Yorka se nisi videl blizje kot z YouTube-a. Pa saj nisi sam kriv...
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.48
+0
Gledal sem nadaljevanke šerif iz New Yorka.
rossi66
01. 11. 2017 19.53
+2
Cak, cak..., a ti se se McCloud-a spomnis? In potem sklepas o "navadnem dnevu" v NYC? S tabo je se huje kot sem predvideval...
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.54
-1
BUONcaffee
01. 11. 2017 19.55
+1
CyberWorm90
01. 11. 2017 20.10
+4
NYC je zlo wlko mesto po prebiwalcih za skor 10 slowenij : ))) tko da je čist odwisno w kermu predelu si najbolj znan je bronx kar se tiče kriminala pa da se strelajo po ulcah ulične bande itd : ))
voljapot
01. 11. 2017 19.24
+1
KE BI TI DELALLL..