Tujina

Med žrtvami londonskega napada tudi španski bankir, ki je želel napadalce ustaviti z rolko

London, 07. 06. 2017 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski policisti so v Temzi našli truplo Francoza. To je že osma smrtna žrtev sobotnega terorističnega napada sredi Londona. Več ranjenih je še vedno v kritičnem stanju. Med žrtvami je tudi španski bankir, ki se je teroristom uprl in jih želel ustaviti z rolko. V povezavi z napadom so sicer aretirali 30-letnega moškega, ki ga sumijo sodelovanja.

Prepoznali so še eno od žrtev napada v Londonu. Gre za 39-letnega španskega bankirja Ignacia Echeverrio, svojci pa so že sprožili diplomatski proces, da truplo pripeljejo v domovino. Ignacio naj bi se na londonskem mostu napadalcem zoperstavil z rolko. Njegova sestra Isabel je na Facebooku zapisala: "Moj brat Ignacio je želel ustaviti teroriste in rešiti druge, pri tem pa je sam izgubil življenje."

Echeverria, sicer španski državljan, je delal kot finančni analitik za banko HSBC v Londonu. Španska vlada je sporočila, da je "globoko užaloščena" zaradi potrditve, da je med žrtvami tudi njihov državljan. 

Londonski most po napadu
Londonski most po napadu FOTO: AP

Britanski policisti iz Temze potegnili truplo francoskega državljana, ki je osma žrtev terorističnega napada

Londonska policija je danes sporočila, da so v iskalni akciji za pogrešanim Francozom, 45-letnim Xavierjem Thomasom, v Temzi našli truplo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je potrdil, da gre za truplo Francoza, ki je bil pogrešan vse od sobotnega terorističnega napada v Londonu. "Zjutraj smo dobili informacije o novem razvoju dogodkov. Na francoski strani so sedaj že tri žrtve in osem ranjenih," je sporočil Macron. "Plačali smo visoko ceno v tem napadu," je dodal Macron v kratki izjavi v Elizejski palači.

Londonska policija je sicer sporočila, da so o najdenem truplu že obvestili Thomasove sorodnike. Truplo so našli v torek pozno zvečer v bližini pristanišča v četrti Limehouse, približno dva kilometra od londonskega mostu, kjer se je v soboto začel napad.

Nekateri očividci napada so namignili, da je Francoza na mostu zadel kombi, zaradi česar naj bi padel v Temzo, je sporočila v torek policija. Thomas se je na mostu sprehajal skupaj s partnerko, ki je bila v napadu hudo poškodovana.

To je že osma žrtev sobotnega napada, ko so trije napadalci s kombijem najprej zapeljali v množico na londonskem mostu, nato pa z noži napadali ljudi na tržnici Borough. Pri tem so ranili skoraj 50 ljudi.

Londonski napadalci
Londonski napadalci FOTO: AP

Policija aretirala 30-letnika

Policija je sicer zgodaj davi v povezavi s sobotnim terorističnim napadom v Londonu, v katerem so trije napadalci ubili sedem ljudi, aretirala 30-letnega moškega. Osumljen je, da je naročil, pripravljal ali spodbujal teroristično dejanje. Aretiran je bil med racijo v vzhodnem londonskem predmestju Ilford.

27-letni Khuram Shazad Butt, 30-letni Rachid Redouane in 22-letni Youssef Zaghba so v soboto zvečer s kombijem najprej zapeljali v pešce na Londonskem mostu, nato pa so se odpravili na morilski pohod z noži na bližnji tržnici Borough. Ubili so sedem ljudi, skoraj 50 pa ranili. 

Britanska policija je sicer pod vse večjim pritiskom, naj pojasni, zakaj se je eden od treh napadalcev, ki so jih ubili policisti, izmuznil organom pregona, čeprav so vedeli, da je povezan s skrajneži. Khurama Shazada Butta, 27-letnega v Pakistanu rojenega britanskega državljana, so obveščevalne službe preiskovale leta 2015, ker naj bi kazal znake radikalizacije. Med drugim je lani nastopal v dokumentarcu o islamskih skrajnežih, povezanih z zaprtim pridigarjem.

O Buttu, poročenem očetu dveh otrok, sta policijo obvestila tudi dva prebivalca četrti Barking na vzhodu Londona – moški je leta 2015 poklical posebno telefonsko številko za obveščanje o terorističnih grožnjah, ženska pa se je napotila na policijo, ker je menila, da poskuša Butt radikalizirati njene otroke.

Racije v vzhodnem Londonu
Racije v vzhodnem Londonu FOTO: AP

V Veliki Britaniji so se včeraj z minuto molka spomnili žrtev sobotnega napada.
Kot je v ponedeljek pojasnil predstavnik protiteroristične enote Mark Rowley, so leta 2015 začeli preiskavo Butta, a ker "noben obveščevalni podatek ni kazal na to, da se pripravlja napad", so preiskavo uvrstili med manj pomembne.

Kot je še pojasnil, je v vsakem trenutku v teku približno 500 aktivnih protiterorističnih preiskav, ki zadevajo 3000 ljudi, poroča BBC.

Italijanski mediji so včeraj objavili tudi ime tretjega napadalca, to naj bi bil Youssef Zaghba. Njegova mati naj bi bila Italijanka. Tudi objava njegove identitete je razjezila Britance, moški naj bi bil namreč lani aretiran, ko je hotel odpotovati v Sirijo, kot kaže, pa se je lahko zdaj po britanskih ulicah sprehajal nenadzorovano.

Britanska policija je na londonskem letališču Heathrow aretirala 38-letnega moškega v povezavi s terorističnim napadom na koncertu v Manchestru, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi.

Še ena aretacija v povezavi z napadom v Manchestru

Britanska policija je na londonskem letališču Heathrow aretirala 38-letnega moškega v povezavi s terorističnim napadom na koncertu v Manchestru, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi.

Policija je sporočila, da je moški osumljen kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. "Aretacija je bila načrtovana vnaprej, tako da ni bilo neposredne grožnje za letališče," so pojasnili na manchestrski policiji.

Pojasnili so še, da so v sklopu preiskave napada po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v manchestrski Areni do zdaj aretirali 19 ljudi, od tega so jih 12 izpustili brez obtožnice, sedem pa jih je v priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

London - 12
London - 12 FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
08. 06. 2017 08.19
-1
Ko bi se tako zavzemali za Palestini, Jemen,... ajaaaaa seveda američani ne dovolijo pisat resnice. Holywoodski studio lahko samo predvajate, kjer posnamejo kratek intervju kakšnega otroka, ki je žrtev Rusov, Sircev,.....
Ramzess
07. 06. 2017 20.11
-4
Z rolko, ste resni, kakšno pa, navadno, električno, a je tip mislil, da je Jackie Chan. Res ne vem kaj imajo ljudje v glavi, se res splača.
CURVANORD Zanetti
07. 06. 2017 20.48
+8
Ni vsak strahopetec in se pozene v beg,clovek se je branil z tem kar mu je bilo pri roki
Al83
07. 06. 2017 20.01
+18
Najbolj na živce mi gre, ko islamisti pobijejo en kup mladoletnic v Londonu, ker se jim zdi, da je neislamsko da hodijo ven na zabave in da so nepospremljene in po tem se mi levaki spomnijo tolmačit, da je to zaradi amerike. Pa vi ste umski bolniki. Ali pa ko greste primerjat krščanstvo z islamom. Kristjani ne sekajo glav nevernikom v Vatikanu, kot to počnejo muslimani v Meki. Kristjani ne mečejo gejev z streh stavb, ne vtapljajo žensk v kletkah in ne sekajo genitalij, potem pa svoje žrtve silijo, da jih pojejo, z razlogom da bi šli v pekel. Krščanska cerkev ne odobrava terorizma, kot Islam, ki teroriste proglaša za mučenike. Krščanstvo je za svetlobna leta boljše od islama, sploh ni nobene primerjave. In preden mi začnete, da niso vsi muslimali, vam povem, da so vsi muslimani padli na izpitu, da naredijo kar koli proti radikalnem Islamu, padli na izpitu, da se integrirajo v Zahodno civilizacijo in padli na izpitu, da preprečijo radikalizacijo v naslednjih generacijah, ki so rojene v Zahodu. Namesto integracije imamo islamske gete in nogo cone in teroristične napade. Tako da, islam ne hvala, naj kar ostanejo kjer so. Če pa levaki ne morete brez njih, pa spakirajte in se odselite na bližnj vzhod.
CURVANORD Zanetti
07. 06. 2017 20.49
+3
trumpet2018
07. 06. 2017 22.20
+3
globalisti, izdajalski levaki in islamisti igrajo za isto moštvo. ne pravijo zastonj da je liberalizem duševna bolezen
Fifi 24
07. 06. 2017 22.25
-1
AL83 spet en s škrbavim poznavanjem zgodovine!! Wtf?? ...... NE krščani ne več res.... in zakaj NE? OFCA ker so francozi 1784 z revolucijo odrezali RKC od absolutne oblasti , kasneje še druge države.....če je ne bi bi se čarovnice še vedno pekle..se pa podpornikom RKC ( SDS, NSI....) hudo kolca po teh zlatih časih..in delajo vse da bodo spet kot nekoč na prestolu torej ISTI kot danes tisti v meki
Prodanekure
08. 06. 2017 09.02
+4
Fifi a ti živiš v letu 1784 al v letu 2017?
Zuckerberg
07. 06. 2017 18.09
+9
Ko berem nekatere komentarje se mi zdi kot da sem v srednjem veku...polno verskih fanatikov od vzhoda do zahoda...
bandit1
07. 06. 2017 17.49
-1
Kdor seje veter žanje vihar, pozabili so kaj so naredili v kolonijah, pa ne zagovarjam te ekstremiste. In kaj delajo po svetu, naje pa normalni ljudje brez pedigreja biznis manov ali izkoriščevalcev nas in ostalih.......
trumpet2018
07. 06. 2017 17.32
+14
danes tri muslimanke v Londonu sredi belega dne napadle žensko, sicer zaposleno v vrtcu, zabodle so jo od zadaj v hrbet in ob tem krićale : Alah te bo kaznoval. Policija pravi da ne gre za teroristično dejanje. itak, islam nima nobene zveze s terorizmom, a ne. spet ščitijo teroriste in prikrivajo informacije. tudi naši že 2 dni kažejo slike teh treh teroristov, tega si ne zaslužijo
modernSvet91tega
07. 06. 2017 15.34
+14
Kako to da je po novem dovoljeno komentiranje pod prispevkih o terorističnih napadih? Sicer pozdravljam to odločitev ampak vseeno..
FrancRode
07. 06. 2017 16.00
+4
Tudi mene preseneča to. Ker karkoli ko napišeš, takoj banajo. A se jih mal bojijo zdaj?
NiVzdevka76
07. 06. 2017 18.03
+1
modernSvet91tega
07. 06. 2017 20.57
+1
Mislim da jim je kapnilo če blokirajo al ne je vseeno itak je ze cel slovenski narod ugotovil da so ti muslimanski migranti slabost in smo si vsi enotni da jih nočemo v evropi sploh pa ne v sloveniji.. Tak da je sovražnega govora itak full po vseh forumih da niti ne folgajo več brisati komentarjev..
oblikovana realnost
07. 06. 2017 15.24
+17
Zapuščina liberalnih politikov zadnjih 30 let, ki so na varnem obdani s varnostniki.
rdecioktober
07. 06. 2017 14.53
+8
Mami glej stric, ki leži ima opanke obute. Mami mami a gre za doktorja?
SAF1
07. 06. 2017 14.33
+41
Sam izgnat iz države vse muslije.
AntiNATO
07. 06. 2017 14.37
-36
FrancRode
07. 06. 2017 16.04
+1
Ima Saf kar prav. Samo verniki so strah in trepet na tem svetu. A vam ni jasno še, da dežuje zaradi naravnih pojavov in ne zaradi kergakol boga.
zan119
07. 06. 2017 16.21
+7
Ramzess
07. 06. 2017 14.21
-11
Kako pa je končal v Temzi, kako vedo da je res ena od žrtev, ... ob več napadih so že kakšno žrtev (vedno eno) našli v Temzi.
fljfo
07. 06. 2017 14.28
-3
Zraven so našli suh in nedotaknjen potni list od napadalca....
1airbus
07. 06. 2017 17.59
+1
tornadotex
07. 06. 2017 14.19
+9
Evropejci,moški del,najprej se obrite,pa boste takoj videli kdo je še ostal ,terorist...
fljfo
07. 06. 2017 14.20
-4
tornadotex
07. 06. 2017 14.46
-2
fljfo
07. 06. 2017 15.01
-1
Ker imam brado?!?! Joj, maloumje ne pozna meja....Stavim, da tebi brada ne rase in si zato zafrustriran....
1airbus
07. 06. 2017 17.59
+2
AntiNATO
07. 06. 2017 14.17
-11
Prihaja racun za vse evropa:)
dartford
07. 06. 2017 14.08
+23
Ze nase starse so v soli ucili, da se tujci lahko integrirajo v druzbo samo ce na svoji poti niso prestopili vec kot dve meji. Pa se to le delno. Teli kosmati frisi pa so jih do Anglije prestopili vec kot prevec...
spletni_nepridiprav
07. 06. 2017 13.53
+24
islamofobi na zgornji sliki vidijo teroriste.. jaz vidim kirurga, inženirja, znanstvenika... pa to... bi rekel levak hahaha
fljfo
07. 06. 2017 14.07
-11
Vsi vidijo na sliki teroriste....težava je v tem, da maloumni in sprani sedaj v vsakem muslimanu vidijo terorista
Uporabnik1306167
07. 06. 2017 13.49
+11
Te face so si nekak vsi vec ali manj podobni mene nekako asocira na like iz Lucasovih vesoljskih filmov
Transformerji
07. 06. 2017 13.40
-9
Verjemite, za vse terorizme je kriv Trump - on, prej pa njegovi predniki, že od ustanovitve ZDA podpirajo teroriste!
Praškovarit
07. 06. 2017 13.54
+11
hahahaah, Trump še nobene vojne ni zanetil, dočim njegovi predhodniki so
vertex
07. 06. 2017 13.59
-4
on samo nadaljuje tako kot njegovi predhodniki
tornadotex
07. 06. 2017 14.15
-1
Če prodaš za sto miljard orožja ,veš kam bo šlo vse skupaj.....
vladaricaumov
07. 06. 2017 13.19
-10
Una britanska k. vam bo pa prva vzela svobodo pa vas nadzorovala, tud ce veze nimate s teroristi. Kokr sem vam rekla. Vi boste to prvi obcutil. In pol boste spet pametni.
CURVANORD Zanetti
07. 06. 2017 20.52
vladaricaumov
07. 06. 2017 13.15
-8
Vidim, da je en kr v papucah sel na morilski pohod.
Praškovarit
07. 06. 2017 13.13
+10
a streljanja v Iranu pa ne boste omenili?? tudi 7 mrtvih, 35 ranjenih