Tujina

VIDEO: Napad na ameriški konzulat v Istanbulu izvedli pripadnici prepovedane marksistične skupine

Istanbul, 10. 08. 2015 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napad na ameriški konzulat v Istanbulu sta izvedli ženski, eno so prijeli kmalu po napadu, drugo pa še iščejo. Napad se je zgodil nekaj ur po bombnem napadu na policijsko postajo, v katerem je bilo 10 ljudi poškodovanih. V eksploziji na jugovzhodu Turčije pa so bili ubiti štirje policisti.

Več videovsebin
  • Bombni napad na policijsko postajo v Istanbulu
    01:52
    Bombni napad na policijsko postajo v Istanbulu
  • Streljanje pred ameriškim konzulatom v Istanbulu
    00:41
    Streljanje pred ameriškim konzulatom v Istanbulu

Iz kabineta guvernerja Istanbula so sporočili, da sta jutranji strelski napad na ameriški konzulat izvedli ženski. Šlo naj bi za pripadnici radikalne marksistične skupine Revolucionarna narodna osvobodilna fronta (DHKP-C).

Eno od napadalk je policija prijela kmalu po napadu v bližnji stavbi, zaradi poškodb so jo odpeljali v bolnišnico. Gre za 42-letno Hatise Asik, ki je pripadnica prepovedane skupine DHKP-C. Policija pa še vedno išče drugo napadalko, ki je sodelovala pri napadu. V napadu sicer ni bil nihče poškodovan.

Motivi za streljanje na konzulat niso jasni, na veleposlaništvu ZDA pa so povedali le, da skušajo razumeti, kaj se je pravzaprav zgodilo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Za bombni napad krivijo Kurdistansko delavsko stranko

Streljanje se je zgodilo nekaj ur po napadu na policijsko postajo v istanbulskem okrožju Sultanbeyli. V bombnem napadu, ki naj bi ga izvedel samomorilski napadalec v vozilu, napolnjenem z eksplozivom, je bilo poškodovanih 10 ljudi, med njimi trije policaji in sedem civilistov, so potrdili policisti.

Po eksploziji so skrajneži streljali na policijsko postajo, zaradi česar so preostanek noči potekali spopadi. V zgodnjih jutranjih urah so policisti ubili dva skrajneža, domnevno moškega in žensko. Po poročanju turške televizije NTV je bil v spopadih ubit tudi policist, česar uradno niso potrdili.

Zaradi eksplozije se je delno porušila trinadstropna stavba, poškodovanih pa je okoli 20 vozil, ki so bila parkirana v bližini. Policija je dva napadalca, ki sta povzročila eksplozijo, ustrelila.

Ponoči so napadalci razstrelili bombo pred policijsko postajo v Istanbulu.
Ponoči so napadalci razstrelili bombo pred policijsko postajo v Istanbulu. FOTO: Reuters video
Turške oblasti za samomorilski bombni napad krivijo prepovedano Kurdistansko delavsko partijo (PKK). Odgovornosti za napada ni prevzel še nihče. Prav tako še ni znano, ali sta napada povezana. Po poročanju televizije CNN Türk naj bi sicer oblasti domnevale, da so napad na policijsko postajo izvedli borci t.i. Islamske države (IS).
Policija je bombna napadalca ustrelila.
Policija je bombna napadalca ustrelila. FOTO: Reuters video

V novi eksploziji v Turčiji ubiti štirje policisti

V eksploziji ob cesti nastavljene bombe, ki jo oblasti pripisujejo kurdskim upornikom, so bili danes na jugovzhodu države ubiti štirje turški policisti. Eksplozija je sledila dvema napadoma v Istanbulu, katerega tarča sta bila ameriški konzulat in policijska postaja.

Bomba ob cesti je eksplodirala v provinci Sirnak, ki meji na Irak in Sirijo, poroča tiskovna agencija Dogan.

Kot še navaja Dogan, je poleg tega turški vojak izgubil življenje, ko so kmalu zatem kurdski uporniki obstreljevali vojaški helikopter, ki je prav tako v Sirnaku prevažal osebje.

Napadi v času naraščajočih napetosti

Do vala napadov v Turčiji prihaja v času naraščajočih napetosti, ki so posledica zračne kampanje Ankare proti borcem prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) v Turčiji in na severu Iraka. Ankara napada tudi skrajneže IS, a je ta kampanja občutno manjšega obsega.

Nasilje prepovedane kurdske organizacije je sprožil samomorilski napad na prokurdske aktiviste v mestu Suruc na jugu države, domnevno v organizaciji IS, ki je terjal 32 mrtvih.

ZDA so medtem v nedeljo namestile prvih šest bojnih letal F-16 v vojaškem oporišču Incirlik v Turčiji, ki bodo sodelovala v operacijah proti skrajni skupini Islamska država. V oporišče je ob tem prispela tudi podporna oprema in okoli 300 vojakov, ki so del enote iz letalskega oporišča Aviano v Italiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neopredeljeni
11. 08. 2015 17.54
-1
Ah, Ameriški. Sem samo na hitro pogledal in prebral novogoriški.....
nevica
11. 08. 2015 17.34
Beda! kakšna neumnost! marksizem ni nikoli učil nasilja v takem smislu - je pa predvideval spremembo družbenega sistema zaradi razvoja družbe - kar pa posamezen prdec proti komu nikoli ni...je potreben prej določen razvoj...Zgodovina nas je naučila, da so se ljudje oprijeli idej prezgodaj in ker ni šlo tako kot so si zamislili, so sistemu postali totalitarni - to ni cilj nobenega marksista.
Praškovarit
11. 08. 2015 10.59
+1
vidte kaj una vera dela, ki se je tud oment več ne sme, tok je sveta
Ciymbalta
11. 08. 2015 06.26
+4
Nihče nima Američane rad najboljše da vsi Američani spokajo domov ker niso nikjer dobrodošli
appollyon
10. 08. 2015 20.48
-3
Musliman je musliman, ali je šit al sunit al kurd nema veze, vse to je za nič!
Uporabnik113189
10. 08. 2015 17.28
+1
Napad so izvršile ČLANICE marksistične skupine. Marksisti, pa ja hahahahaha. Posebej tsti ki dneve preživijo za filozofsko literaturo. To pa smrdi do neba..Najprej zato, ker sta napadli ženski, drugič pa zato, ker je druga izginila, zato da je prvo pustila kot dokaz..Ženske so očitno res huda nevarnost za svet.. Posebej za ameriški konzulat. Jasno da je povračilo zopet padlo po Kurdih..Verjetno so narodnost ugotovili po gumah od avta...
appollyon
10. 08. 2015 20.44
+3
marksisti so komunisti, če nisi vedel, vodi jih enaka idologija!
schrodingerScat
10. 08. 2015 21.33
+1
s tvojim avatarjem se ti ne spodobi norčevati iz oboroženega krila somišljenic
Uporabnik113189
10. 08. 2015 14.07
+1
Če ignoriram sunite in šiite ter se osredotočimo na interese dveh velesil, potem bi se lahko zamislili o scenarijih..Na primer, huda kriza, delovnih mest ni, probleme bogatih zahodnjakov lahko reši ena dobra vojna.. Pa ne samo zahodnjakov, tudi bivših komunističnih držav. Ampak kje? Na primer v Turčiji, je zelo velika država, tudi zelo bogata zadnje čase, dobro jim gre, lahko plačajo veliko orožja in municije. Že dolgo časa niso nič imeli pa se jih bo dalo prelisičiti. Naivni so kot Jugoslovani po 60 letih miru. Potrebno jih je le namamiti s korenčkom. Za to državo so Kurdi odličen korenček, slepo bi šli v napad, ker se jim zdijo grožnja prvega reda. Sratka razmišljajo o napadu, niso si pa zavarovali hrbta ( s strani velesil) ..Torej, če se zapletejo v spopade, bo to dober posel, največji trgovci z orožjem imajo tržišče. Enemu od dvojice zelo zelo ustreza, da gre ta država vsaj na pol, še bolje na več kosov, ker so živa zgaga glede plinovodov, naftovodov. Pa vsi sosedi so že bolj ali manj tu ali tam..Težava je le Iran, da ne bi kakšen verski fanatik vrgel kakšno atomsko in šel ćez rob dobičkonosnega. Če ta probljem odstranijo, se bo nadaljevalo s konvencionalnim.
KlubPravilnoPretepenihŽena
10. 08. 2015 15.14
-5
Lej deklica, ZDA ima 2%bdp-ja od prodanega orožja, večina izvoza je v hrani, recimo večina sladkarij v Merkatorju je ameriških, kot tudi žitaric, da ti skrajšam zgodbo, namenska idustrija pokriva LifeStyle in USA
McMxL
10. 08. 2015 15.32
+6
@j2312 Lej čoban... A misliš, da vsi potrošimo 100€ na mesec samo za sladkarije?... in mimogrede... IT je daleeeč pred industrijo sladkarij...
KlubPravilnoPretepenihŽena
10. 08. 2015 15.38
-5
Lej Junuz, ZDA ima na letni ravni od sladkarij 25 miljard$, sploh ni pomembnoi če imaš ti denar za sladkarije, saj vem da je tvoj smisel življenja 2decilitra vina dnevno
McMxL
10. 08. 2015 15.47
+5
No v IT-ju ima samo Apple toliko.. Kje so še multinacionalke kot so Google, Facebook, Oracle, Microsoft.............. Očitno name 2 dl vina na dan deluje precej bolje, kot nate 10 Snickersov dnevno.. Mimogrede.. Si že slišal mogoče, da zdravniki priporočajo kozarec vina dnevno? Zdaj pa hitro leti po 5 Snickersov...
Uporabnik113189
10. 08. 2015 17.06
+1
Vidite, zato smo pa v težavah, ker se kot muha zaletavate v steklo od okna pri odprtih vratih. Gledate uradne podatke držav in gospodarstva, ne pa tudi mimo te slike. Vsi ste pozabili, da miljarderji kar po vrsti skrivajo svoje akumulirane milijarde po davčnih oazah. Kako že gre tisto o 80% vsega bogastva??? To je kapital, ki ga države NE SMEJO izslediti. Je pa kakor za nalašč primeren za financiranje vojn.
schrodingerScat
10. 08. 2015 21.35
bistveno je, da se ignorira vse kar je vidno na površini in vedno teoretizira o ameriški vojaški industriji in pokvarjenih zahodnjakih
rogi72
11. 08. 2015 18.04
Klasik mislim, da si mimo zarezal in to na polno. Turki so možje besede in v kolikor nekaj mislijo in izrečejo to tudi storijo. Ja drži, da so jim Kurdi trn v peti. Mislim pa, da se jim cedijo sline po nafti na ozemljih severa Iraka in to prav na tem ozemlju za katerega si prizadevajo Kurdi kot svojo državo. Treba pa je priznati, da je Turška vojska s svojo opremo, mentaliteto, vero in vodenjem ena najboljših v svetu.
?AKAL
10. 08. 2015 11.22
+11
Zakaj napadajo Američane,zato ker je ameriko vodil voditelj,ki je ni bil sposoben obvladati,vse kar je naredil je pobil njihove voditelje zato je sedaj tak kavs,ker se ne ve kdo kje vlada,Buša bi morali postaviti pred sodišče in mu soditi za zločine,ker do sedaj ni še noben ameriški voditelj naredil svetu toliko škode.Bivši azijski voditelji so obvladali situacijo kako je njihova stvar,ko pa se en nespsobni Buš spravi voditi vojno se pa vidi kaj iz tega nastane,da nisi nikjer na svetu več varen ,če nimaš dobrega varstva,da zate umirajo drugi
reaf
10. 08. 2015 16.07
+3
Amerika bo slej kot prej žela, to kar je sejala !!! In prav je tako !
reaf
10. 08. 2015 16.14
+2
USA so edina država na svetu, ki je po nepotrebnem uporabila atomsko bombo(2x) !!! Prihaja čas za izstavitev računa - vsaj tako kaže !?
appollyon
10. 08. 2015 20.46
-1
Zakaj pa potem ne napadajo Iraqa, toliko kot so iračani pobili kurdov jih tudi turki niso! In to v bogem mesecu dni!
komarec
10. 08. 2015 10.50
+0
Za kaj le napad na ameriško veleposlaništvo, saj Američani pa ja niso za nič krivi?
1xy
10. 08. 2015 09.54
+15
po zadnjih objavljenih podatkih ima ISIS mesečni zaslužek z nafto 9 mio €, med kupci je omenjena tudi Turčija.........
appollyon
10. 08. 2015 10.46
-1
Sirija, rusija iran, iraq, ZAE. Smešno da assad kopuje nafto od ISIS.
+16
@1xy - Da Turčija sodeluje s teroristi ni nič novega... Vse države so odobrile uporabo vojaških letališč vsem ki napadajo teroriste, samo Turčija je več mesecev blokirala... Vsi 'borci' pridejo v Sirijo / Irak prek Turčije in se vrnejo v EU ravno tako prek Turčije... Ker so Kurdi v zadnjih tednih zavzeli veliko mest nazaj so se Turki malo ustrašili in zdaj tolčejo po Kurdih, da ti ne bi postali premočni... Turki pač, še vedno sanjajo veliko turško cesarstvo...
appollyon
10. 08. 2015 13.46
+0
Ja in ker vse veš, potem razloži zakaj Assad kopuje od njih nafto?!? Očitnop si ne želi hitrega poraza isis-a, in mu to leži!
dostojevski II
10. 08. 2015 14.22
-1
Če Turčija sodeluje z natom, zakaj ne bi še s ISIS.
appollyon
10. 08. 2015 14.50
-1
Če lahko rusija, lahko tud turčija, nekako to gre po tvoji logiki.
dostojevski II
10. 08. 2015 15.35
+1
Rusija ne sodeluje z natom, ne z isis, zato jo povsem nepotrebno omenjaš z vojno v Iraku, Siriji, ki so jo zakuhale ZDA in njeni sateliti.
appollyon
10. 08. 2015 17.55
-2
To ti je putin povedal?!? Očitno sodeluje, od kje pa misliš da dobivajo municijo za svoje RPG-je in kalašnikove, po vrhu pa še nafto kopuje! Se pravi jih podpira. Konec koncev pa so ISIS podprli tudi čečenski seperatisti, ki pa so ne dolgo nazaj obljubili zvestobo putinu, in se borijo na strani seperatistov v ukraini!
sweetnes
10. 08. 2015 18.21
+1
hahahah saj ne da ima velika večina isis borcev orožje made in usa
appollyon
10. 08. 2015 20.47
-1
Dej si mal slike poglej. Večina je ruskega, okoli 90%, potem je pakistansko, kitajsko Norico kopija m16, ter HJ-8. Ampoak ti nabijaš o tistih hamerjih ki jih ukrali iračanom ko so tisti bežali vse poprek.