Tujina

Napad na Iran že pred Irakom?

Washington, 16. 04. 2006 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA naj bi vojno proti Iranu načrtovale že pred invazijo na Irak, piše ameriški časnik Washington Post.

Intenzivne priprave na napad na Iran naj bi se začele maja 2003 in se niso nikoli ustavile
Intenzivne priprave na napad na Iran naj bi se začele maja 2003 in se niso nikoli ustavile FOTO: Reuters

ZDA so začele obsežno vojaško kampanjo proti Iranu načrtovati že pred vojaškim posredovanjem v Iraku marca 2003, je v današnji izdaji ameriškega časnika Washington Post razkril nekdanji visoki pripadnik ameriške obveščevalne službe in vojaški analitik William Arkin. Invazija na Iran naj bi vključevala tako raketne napade kot tudi posredovanje na kopnem in pomorske operacije za vzpostavitev nadzora nad Hormuško ožino.

Neka iranska skrajna skupina je začela novačiti fante, ki bi v primeru vojaškega posredovanja proti Iranu izvajali samomorilske akcije na ameriške in britanske cilje v tujini. V nekaj dneh se je prijavilo 200 prostovoljcev, ki želijo postati mučeniki.

Po poročanju londonskega Sunday Times, ki citira neimenovanega iranskega funkcionarja, je v Iranu okoli40 tisoč izurjenih samomorilskih napadalcev.

Kot je zapisal Arkin, eden glavnih obveščevalcev ameriške vojske za zahodni Berlin v 70. letih prejšnjega stoletja, ki je med drugim pravilno napovedal vojaške operacije ZDA v Iraku, je bil načrt napada na Iran v vojaških krogih znan pod kratico TIRANNT (Theater Iran Near Term).

Omenjeni načrt naj bi vključeval scenarij za kopensko invazijo ameriške mornariške pehote, natančno analizo iranskih raketnih sposobnosti in protiletalske obrambe, scenarije za ohranitev nadzora nad Hormuško ožino, ključno za dostop do z nafto bogatega Perzijskega zaliva, ter načrt celovitega napada na kakršnokoli iransko orožje za množično uničenje.

Intenzivne priprave v okviru TIRANNT naj bi se začele maja 2003 in se niso nikoli ustavile. Kot še piše Arkin, so vodenje operacije v Iranu leta 2002 zaupali generalu Johnu Abizaidu, zdaj poveljniku centralnega poveljstva ameriške vojske (Centcom).

Napada na Iran si ZDA ne morejo privoščiti

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je dejal, da vztrajno nasilje v Iraku ZDA onemogoča, da bi se zoperstavile Teheranu zaradi iranskega jedrskega programa. "Prizadevamo si najti diplomatsko rešitev za naš problem in ZDA bi se morale zavedati, da si ne morejo privoščiti še enega kriznega žarišča v regiji," je poudaril Motaki.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki
Iranski zunanji minister Manušer Motaki FOTO: Reuters


"Več kot tri leta so minila, odkar so ZDA napadle Irak, in po vsem tem času sedaj moledujejo za pomoč,
" je dejal iranski zunanji minister, pri čemer je namigoval na prošnjo Washingtona za pogovore s Teheranom o nasilju v Iraku.

ZDA se zavzemajo za nepopustljivo akcijo ZN proti Iranu, pri čemer naj bi Američani po nekaterih virih razmišljali celo o vojaškem posredovanju.

Trenja med Iranom in ZDA se stopnjujejo, saj so iranske oblasti ta teden ob obisku generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohameda El Baradeja ponovno zavrnile zahtevo ZN, naj Teheran opusti sporni jedrski program. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v petek izjavil, da bo Iran v sporu z zahodnimi državami zaradi svojega jedrskega programa poslej govoril s pozicije moči.

V Iranu pa vztrajajo, da so njihove jedrske dejavnosti zakonite in miroljubne, ter so prepričani, da lahko vzdržijo sankcije in se uprejo napadu. "Vojno že lahko začnete, a zagotovo ne boste vi tisti, ki jo bo končal," je odločno dejal poveljnik Revolucionarne garde, general Jahja Rahim Safavi.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.