Tujina

Moskva: Konvoj ZN je zajel požar in ni bil tarča napada

Damask, 20. 09. 2016 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
472

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je v zvezi z napadom na konvoj pomoči za sever Sirije dejal, da ta ni bil tarča letalskega napada, pač pa je tovornjake zajel požar. Tudi sirska vojska je zanikala, da bi bombardirali konvoj tovornjakov v provinci Alep na severu države.

Združeni narodi so po ponedeljkovem letalskem napadu na humanitarni konvoj blizu Alepa na severu Sirije prekinili vso dostavo humanitarne pomoči v Siriji, je danes v Ženevi sporočil tiskovni predstavnik urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) Jens Laerke. Pojasnil je, da se je napad zgodil kljub temu, da so bili o poti konvoja vnaprej obveščeni tako sirska vlada in uporniki kot ruske in ameriške sile ter da so vse strani odobrile konvoj.

ZDA so že sporočile, da koalicija pod njihovim vodstvom ni izvedla tega napada. Za zdaj ni znano, ali so napad izvedla sirska ali ruska letala.

Sirija
Sirija FOTO: AP

Moskva: Konvoj ZN je zajel požar in ni bil tarča napada

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da konvoj ni bil tarča letalskega napada, pač pa je tovornjake zajel požar. "Pozorno smo proučili videoposnetke t. i. aktivistov na terenu in nismo našli nobenih dokazov, da bi kakršnokoli strelivo zadelo konvoj. Vse, kar je videti na videu, je neposredna posledica tega, da je konvoj zajel požar," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Iz sporočila ministrstva izhaja, da naj bi Moskva odgovornost za napad pripisala uporniškim silam, a nobena od teh nima letalskih sil.

Kmalu zatem so tudi iz sirske vojske sporočili, da so poročila, da je sirska vojska zadela humanitarni konvoj, neresnične.

Umrlo je 12 ljudi

Po podatkih nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je v napadu umrlo 12 ljudi, vozniki tovornjakov in prostovoljci Rdečega polmeseca. Tiskovni predstavnik Rdečega križa Benoit Carpentier je sporočil, da je bil med ubitimi v napadu tudi direktor sirskega Rdečega polmeseca.

Konvoj, ki je dostavljal hrano in druge potrebščine za 78.000 ljudi, so napadli pri mestu Urm al Kubra. Zadetih je bilo vsaj 18 od 31 tovornjakov. 

''Cilj konvoja je bil znan sirskemu režimu in Rusiji,'' je dejal predstavnik ameriške vlade John Kirby in nadaljeval, da so bili kljub temu človekoljubni delavci ubiti, čeprav so skušali olajšati življenje sirskim prebivalcem. 

Alep
Alep FOTO: AP

Napad je jasen signal propada zadnjih naporov ZDA in Rusije, da bi ustavili nasilje v Siriji. Ameriški uradnik je za medije pod pogojem anonimnosti dejal, da mora ruska stran zelo hitro pokazati resnost, da bi lahko nadaljevali načrte. Sirski sprti strani sta medtem že obtožili druga drugo napadov in nasilja. 

Drugi neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije je po napadu novinarjem prek konferenčnega klica povedal, da je šlo glede na vse do zdaj znane podatke za letalski napad, da pa ga ni izvedla koalicija pod vodstvom ZDA. Tudi on ni mogel oceniti, ali so napad izvedla sirska ali ruska letala. Je pa poudaril, da je Rusija odgovorna za to, da se sama izogiba tovrstnim napadom, in tudi za to, da od tovrstnih dejanj odvrača sile sirskega režima.

Premirje se je skrhalo že v soboto, ko so koalicijska letala proti Islamski državi napadla sirske enote v vzhodnem mestu Deir Zour. Napad naj bi bil sicer nenameren. Za sirsko stran je bil napad dovolj, da so prekinili premirje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
21. 09. 2016 12.56
+1
apolyon ..........pravite -ko vlada premirje ne napadas , ce so na kameli ali pa ce vozijo havbice . Aja ? A se vi zavedate ( sem siguren da ja ) ,da takim skupinam premirje sluzi za prerazporedtiev in obnovo clovestva ter municije .Zakaj so Ameri krsili premirje in ubili cez 100 sirskih vojakov ,,,, zato da so se uporniki polastili kvote nad letaliscem ? Kako to, da zagovarjate samo eno Resnico in eno Pravico ?
Nightyfly
21. 09. 2016 13.01
+1
Pomislite , da so Ameri od zacetka napadov upornikov na uradno in legitimno oblast v Siriji . Kdaj so se Rusi vmesali ,oz . se bolje -kdaj so prisli v Sirijo na prosnjo Sirske oblasti ? !! Zahod je oborozil te upornike , se prej pa tudi grupe ,ki so se pridruzile IS . Torej ? Vsi dobro vemo, da je samo se Asad trn v peti koaliciji , ki bi tako nadzorovala strateski polozaj Bliznjega vzhoda , in to z Ameri in UE na celu . Pohlep in brezobzirnost nas Evropejcev in dolocene kaste v Ameriki pa res nima meja . In potem se cudimo milionom beguncev ,ki iscejo poti kam bi se skrili pred podivjanimi norci ,ki jih je oborozil tudi Zahod . In kar je se bolj sprevrzeno - na koncu obtozijo Ruse ..... ta je pa dobra .
Nightyfly
21. 09. 2016 11.15
+2
Ce pa ze govorimo o napadu na konvoj , ravnokar sem gledal video Corriere d S. , kjer se lepo vidi ( satelitski video posnetek ) , ko se mimo stojece kolone kamionov s premika vojasko vozilo ,ki vlece zadaj havbico . Torej so uporniki krsili premirje .
appollyon
21. 09. 2016 11.33
-1
tudi sam sem si ogledal video. In prišel do zaključka. takoj po napadu je rusija trdila da nad tistem območju ni imela v zraku nobenega letala, prav tako ne assad! Se pravi so se sami ujeli na laži, ker posnetek je posnetek FLIR kamere letala-kar tudi piše ob strani. Po drugi strani ko velja premirje ne napadaš , ne glede če so na kameli ali pa če vozijo havbice. Po vrhu pa je iz slik razvidno da so avto ter kamion poškodovali tudi delci bomb. Pri požaru ti ne naredi lukenj v plehu! ti pa še delaje slepo verjami rusom ki so do danes vse zanikal.
jzkzfzmz
21. 09. 2016 12.24
-1
appy če bi bil letalski napad, potem za seboj bombe in rakete pustijo sledi in ena od teh jasnih sledi so tudi kraterji, ki jih pa ni bilo. Zanimivo je to da so amerosi takoj govorili o letalskem napadu a letal ni bilo v tem območju. Zelo lepo se vidi in najverjente je vse lepo iscenirano po hollywoodskem stilu. Rusi ne bodo bombardirali nekaj v tja dan kot amerosi, ki se ne zmenija za bolnice, in civiliste, ki so jih ubili po poboju Assadovih vojako (kar 24 ur sploh ni pisala seveda) in je bila to edina možnost po neuspelem bombnem napadu v NY da Ruse na nek način naredijo črne.
Nightyfly
21. 09. 2016 12.33
+2
jzkzfzmz............ se strinjam z vasim pisanjem . Nemogoce , da bi v obdobju volitev obamova administracija pocenjala neregularne stvari . Vseeno pa priznavajo , da so vojasko in politicno podprli upornike .
Nightyfly
21. 09. 2016 11.15
Ce pa ze govorimo o napadu na konvoj , ravnokar sem gledal video Corriere d S. , kjer se lepo vidi ( satelitski video posnetek ) , ko se mimo stojece kolone kamionov s premika vojasko vozilo ,ki vlece zadaj havbico . Torej so uporniki krsili premirje .
Nightyfly
21. 09. 2016 11.05
nikhrast 20.09.2016 21:52:26 -18 4 22 Poglej tale folk, obseden z Rusam, doma pa niti eden artikel ruske izdelave, no, pa saj je Rusija nula na potrošniški ravni.**********************prav zanima me kaksno vezo ima zdaj vojna v Siriji z ruskimi izdelki v Sloveniji !?
Nightyfly
21. 09. 2016 11.10
+2
Kot drugo , Zahod je naredil v zadnjih letih ze toliko enormnih napak , da jih bo zelo tezko popraviti . Ukrajina , malez. sestreljeno letalo , sankcije , vojasko in finan. podpiranje upornikov ,ki hoce strmoglaviti legitimen rezim , posledicno nesposobnost urejanja migrantskih masovnih premikov oz. migrantske krize ....... etc etc .In se bi lahko nastevali . Da o svetovni ekonomski krizi ,ki so jo povzrocili leta 2006/7 ne govorimo . Skratka ena sama polomija .Seveda nacrtovana .
appollyon
21. 09. 2016 11.33
-3
Malezijsko letalo so sestrelili seperatisti, kar bo tudi kmalu javno objavljeno. Je preveč dokazov, tudi posnetkov pogovorov med seperatisti.
HorstWiesel
21. 09. 2016 12.15
+1
Malezijsko letalo je sestrelila kijevska vojaška hunta z namenom, da to podtakne upornikom Donbasa. Zakaj pa zračna kontrola kijevske hunte ni prepovedala preletov civilnih letal nad vojnim območjim in jih preusmerila?
Nightyfly
21. 09. 2016 12.37
+1
apolyon...... pravite , da so letalo sestrelili ti pa ti , kar bo kmalu objavljeno .Torej vi ze predhodno obsodite nekoga . Kdo je tisti , ki caka dve leti , zdaj ko jim pase bodo pa objavili svojo resnico . Rusi so svojo povedali ze takoj . Torej ? Kaj zdaj ? Katera resnica je prava ?Tista po nekaj letih ?
gcek
21. 09. 2016 08.36
+2
AntiČetnik čas je ,da se zbudiš in spregledaš.
SSHanjarDivision
21. 09. 2016 08.29
-7
Konvoj je bil bombardiran v mestecu Urum-al-Kubra, kar je zelo globoko pod kontrolo opozicije. Napad je enostavno nagnusen. Ne vem kaj hoče Rusija pokazati z napadi na bolnice, otroške vrtce, begunska taborišča... vendar si nikakor ne bo za take zločine zaslužila medalje, mogoče tukaj med četniki... 24UR NE SPRENEVEDAJTE SE, IN UMAKNITE TA ZLOČINSKI NASLOV: "MOSKVA: KONVOJ JE ZAJEL POŽAR", A VAM ZGLEDA TOVORNJAK KI JE POL METRA V ZEMLJI Z UNIČENIM PODVOZJEM KOT TOVORNJAK KI JE ZAJEL POŽAR??? KAKO NIZKO ŠE LAHKO GRESTE Z ZANIKANJEM RUSKIH ZLOČINOV PO SIRIJI?
User1063544
21. 09. 2016 08.37
+2
A imaš kakšen link??? saj veš... da opravičiš svojo plačo... heheheheh
User1063544
21. 09. 2016 08.17
+4
Eno logično vprašanje ki vam bo razkrilo krivca v sekundi. KDO IMA NAJVEČ KORISTI OD UNIČENJA HUMANITARNEGA KONVOJA?? Zdaj pa vpršanje: KOMU UNIČENJE HUMANITARNEGA KONVOJA NAJBOLJ ŠKODI???
jzkzfzmz
21. 09. 2016 11.03
nikhrast
20. 09. 2016 21.52
-17
Poglej tale folk, obseden z Rusam, doma pa niti eden artikel ruske izdelave, no, pa saj je Rusija nula na potrošniški ravni.
HorstWiesel
20. 09. 2016 22.15
+11
kako da niti eden? Imam rusko lado nivo za jago pa tut rusko lovsko puško. Je pa res, da pa nimam nič ameriškega...
Klimova
20. 09. 2016 22.18
+8
tudi ruski termalni strelni daljnogled prav pride..
HorstWiesel
20. 09. 2016 22.20
+4
User1063544
21. 09. 2016 08.23
+4
Jaz uporabljam rusko zobno pasto. Pa še to si naročam preko Ebay-a.. Niso krivi potrošniki da ne trošijo ruskega artikla, ampak EU ki izvaja embargo nad trgovino.. Jaz bi rade volje kupoval rusko sadje in zelenjavo ker vem da je 100% ne-GSO ipd.. Pa tega v Evropi ne bomo videli ker so baje Rusi zlobni. Ko pa gledam Lidlove reklame ala American teden z XXXL pakungami in ne vem kaj vse... hja... to pa tak pove kam se naslanja naša državica.. Med tem pa so otroci objestni, pretežki, bolani itd... Pač... Ker so Američani baje zelo prijazni, in je potrebno povzeti njihov način življenja. Rezultat: Debeli potrošniki tonejo v cukru.
SSHanjarDivision
21. 09. 2016 08.30
-4
to so plačanci nikhrast, oni tukaj komentirajo za denar, zato pa tako masovno branijo Rusijo, kontroliraj medije in kontroliral boš ljudi!
User1063544
21. 09. 2016 08.36
+2
Bravo AntiČetnik... zdaj pa si nas razkril in ne bomo plačani.. :( Sploh mi ni jasno od kod vam takšne ideje. Med tem pa bi se isto lahko reklo zate da si plačanec ZDA ker izvajaš antipropagando. In to je problem v družbi... POMANJKANJE SAMOKRITIČNEGA RAZMIŠLJANJA. Edino prav ti dam, kot si povzel stari slogan (David Icke) Tisti ki kontrolira informacijo, kontrolira svet. Pa poglej kdo so lastniki glavnih svetovnih Medijev... Na tvojo žalost boš ugotovil da to niso Rusi, boš na še vejo žalost hitro našel Murdocha Ruperta in njemu podobne... ki zagovarjajo ZDA, EU, NATO politiko...
appollyon
21. 09. 2016 11.36
Misliš reči izraelski, ker za ruse izralci delajo termalne dalnjoglede, namerilne naprave v tankih, in ostao optiko ki jo uporabljajo rusi v svojih ubijalskih mašinah. Tudi Iskra za te namerilne naprave izdeluje elektroniko. Tako da rusi kar se tiče elektronike in otike vse uvozijo.
crisisActors
20. 09. 2016 21.31
+2
- Bouthaina Shaaban - je ime, ki ga na tubi poiščejo tisti, ki hočejo slišati resnico. Drugi pač verjamejo zahodnim medijem. Ne bit preveč leni, poiščite!, vem da imate internet doma.
SSHanjarDivision
21. 09. 2016 08.33
-4
hahahaha, zakaj ne vtiškajo noter kar Paul John Watson, al pa preprosto RT (a.k.a. ruski teroristi), dej ne tukaj fuke špilat!
samuray1
20. 09. 2016 21.09
+11
24 urni podrepniki, nehajte brisat komentarje ki s svojo vsebino nasprotujejo prozahodni satanističo imperijalističo hegemonistični propagandi, ki kot kuga se širi, ter žali človekov zdrav razum.
samuray1
20. 09. 2016 20.59
+14
zahodna samooklicana satanistična sekta je že leta 2008 poskušala Asada ugonobit ter iz Sirije naredit prozahodnega podrepnika prek katerega bi švercal plin in nafto mimo mednarodnih določil.Ko so dojeli da je Asad z nagnusom zavrnil njihove pokvarjene namene,so nemudoma začeli s satanizacijo Asada skozi svoje medije .Čez noč je postal okruten diktator ter uničavalec zahodne pokvarjene in zlonamerne teroristične demokracije.Ne zgubljajoč časa se je nemudoma Pentagon lotil ustanovitve Islamistične države ter humanitarne dostave orožja in opreme .Čerez noč je iste pognal v galop čez Sirijsko mejo vse doDamaska.Istočasno so Savdsko arabski šejk-teroristi napadli Jemen. Vse to je priprava terena za napad na Iran.Turška naloga je je bila "misija nemogoča",destabilizacija Rusije ter morebitna v ojna skozi katero bi naj Rusija padla v nemilost Irana .Naloga pentagonskega IS terorizma je kot vidimo destabilizacija Sirije ter ohranjanje kaotičnega stanja v Iraku. Tako nekako so izračunali da bo Iran izgubil podporo Rusije ob zahodno sektaškem napadu na IrannEgipt,Jemen.. prek čigar ozemlja bi potekala zahodno z-eleno-islamistična transvezala ok Kuvajta prek Londona pa do pentagona. Zahodno islamistični tok do Berlina je že v funkciji Toda prihaja "SARMAT",AfD,DF-21D,prihaja DONGFENG 31A
Klimova
20. 09. 2016 20.58
+14
Rusi so objavili posnetek na katerem je jasno razvidno, da so konvoj zakurili Al Nusra. Rusi so američancem spet go.ec zaprl..Američanci so na Bližnjem vzhodu popusili tisti trenutek, ko so Rusi podprli Asada in parkirali tja svojo mašinerijo. Američanci lahko samo še drobtinice pobirajo, sicer je pa bolje da se od tam čim prej spelejo, da si ne nakopljejo še več sramote
appollyon
21. 09. 2016 11.39
-1
Nikjer ni jasno razvidno da je kdo kaj zakuril, ker tisti FLIR in ne setelit pokaže samo kako se mimo pelje terenc s havbico. Maš pa mogoče prav laho da je prehitro pripeljal mimo in se kr vžgalo, pa to. Me pa zanima če pri gorenju avrto dobi tudi poškodbe ki spominjajo na šrapnele. Poglej si zgornjo sliko, pa odpri oči!
nikhrast
20. 09. 2016 20.14
-12
Pa ne vem kdo je bolj trapast, Rusi ali tile slovenski komentatorji. Se Rusi delajo norca z nami, samo poglej komentarje, Slovenci polno pdpore Rusom.
DIWG
20. 09. 2016 20.16
+10
Nič skrbet počasi bodo vsi spregledali podle ameriške igre. Pred 15 leti so še lahko manipulirali z javnostjo danes ko so vse informacije dostopne na internetu to ni več mogoče. Celo Američani sami na svojih portalih pišejo, da ZDA lažejo.
Ate_ist
20. 09. 2016 20.48
+4
sprva so "pomotoma" bombardirali položaje Sirske vojske, potem pa še v istem stavku obtožili Rusijo in Sirijo za uničenje konvoja, ki je močno podobno uničenju stolpnic v NYku
komarec
20. 09. 2016 20.56
+3
nikhrast, ja pa kaj ameri se niso nikdar norčeval iz nas?
komarec
20. 09. 2016 20.56
+4
nikhrast, ja pa kaj ameri se niso nikdar norčeval iz nas?
srebrnibreg
20. 09. 2016 20.14
+13
In ravno kavboji bodo jezik stegovali. Ti kateri so Sirsko vojsko zasuli z ognjem v času premirja.
appollyon
21. 09. 2016 11.40
so jim samo vrnili za tisto bombardiranje ameriške vojske in kurdov! Isti K, samo učinkovistost Američanov je bila večja!
DIWG
20. 09. 2016 20.13
+11
A to je spet "nameštaljka" da se čimprej pozabi, da so ameriška letala bombardirala sirsko vojsko in ubila 80 sirskih vojakov? Kdor pozorno spremlja zaporedje dogajanja hitro ugotovi, da vedno ko ZDA nekoga zbombardirajo - pred nekaj meseci bolnišnica, par dni nazaj sirska vojska - se takoj naslednji dan pojavijo novice kako je Rusija napadla civiliste. Odvračanje pozornosti z lažmi.
appollyon
21. 09. 2016 11.41
Očitno si pozabil na bombardiranje sirske vojske ko so napali američane in kurde! Alzehamer jst temu pravm!
tralalalala123432
21. 09. 2016 11.58
Julijann
20. 09. 2016 19.44
-3
Obtožbe drug čez drugega, nobeden nikoli nič kriv !
Mese?nikPajac
20. 09. 2016 17.46
+32
rusom verjamem - americanom NE verjamem
crisisActors
20. 09. 2016 17.31
+13
Nobena propaganda ne pride do živega g. Assadu, ki pripravlja veliko ofenzivo na Aleppo. Kaj imajo koalicijske sile tokrat v rokavu?
puspan
20. 09. 2016 17.15
-9
Konvoj ni bil napaden, pravijo Rusi. Najverjetneje je prišlo do samovžiga.
puspan
20. 09. 2016 18.10
-3
Mislim, da niso bili krivi stari šleperji, ampak premog, ki so ga prezgodaj vskladiščili za kurjavo v zimskem času.
ljx
20. 09. 2016 17.11
+9
Jaz mislim da ni treba več sploh razlagat kdo kuha to čorbo! Dokler ne bojo zrušl Asada bo vedno polno medijskih spinov o tem,poglejte samo kaj CNN vse piše o Trumpu,pa Hitler je bil cvetka v primerjavi z njim po njihovem.