Tujina

Namesto kopilotov kar stevardese?

London, 04. 09. 2010 22.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piloti so šefa Ryanaira obtožili ogrožanja varnosti potnikov. Predlagal je namreč, da bi stroške obratovanja znižali tako, da bi bila letala odslej brez kopilotov, ki bi jih nadomestile kar stevardese.

Šef Ryanaira Michael O'Leary, ki to nizkocenovno letalsko družbo vodi že 17 let, je namignil, da so morda kopiloti na letih odveč. ''V resnici je potreben samo en pilot. Znebimo se drugega pilota. Naj pilotira računalnik,'' je dejal v pogovoru za časnik Bloomberg Businessweek.

O'Leary s stevardesama. Bodo poslej one prevzemale naloge kopilotov?
O'Leary s stevardesama. Bodo poslej one prevzemale naloge kopilotov? FOTO: Reuters

Ob tem je še dejal, da bi kopilote lahko zamenjale kar stevardese. Če bi pilot naletel na težave, bi po njegovih besedah lahko stvari v roke vzela tudi stevardesa, usposobljena za pristanek letala, je dejal.

Piloti pa so na nogah. Vztrajajo, da bi s tem močno ogrozili varnost potnikov. S tem, ko zanika pomembno vlogo drugega pilota, nakazuje, da bi se jih lahko v celoti znebili. Britanska zveza pilotov je tovrstne namene označila za ''nevarne in nepremišljene''.

''Ljudje si ne želijo poceni poletov v svojo lastno smrt,'' pa je dejal neki pilot, ki ni želel biti imenovan. Po njegovih besedah morda O'Leary misli, da ''se bo smejal na poti v banko'', v resnici pa ga bo zaskrbljena javnost zapustila. ''V resnici bi bil to recept za poslovno katastrofo, saj bi potniki množično zapuščali letalsko družbo,'' je še dodal.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dubliner
07. 09. 2010 00.18
Hm, mene pa presenčajo vaše slabe izkušnje s to družbo.
Ramzess
05. 09. 2010 15.17
Razmišljanje ni tako zelo mimo, le pristop je zgrešen. Ko je onesposobljen pilot je običajno tudi kopilot, zaradi znane slabosti, oba sta namreč v istem prostoru. "Ob tem je še dejal, da bi kopilote lahko zamenjale kar stevardese. Če bi pilot naletel na težave, bi po njegovih besedah lahko stvari v roke vzela tudi stevardesa, usposobljena za pristanek letala, je dejal." Stevardi in stevardese že derugače poklicno morali biti usposbljeni za letenje in pristajanje z letalom, na splošno, ne glede na tip letala, ki se v osnovah ne razlikujejo kaj dosti, oz. se ne. ker ni dobro. Saj se ob krizi izkaže, da so najslabše izobražen kader med posadko, in če jih v znanju in sposbnostih prekaža tipičen najstnik, sicer veteran simaulatorja letenja, je še toliko slabše. Pri sedanjem stanju bi osebno, v krizi, prej zaupal slednjemu, z dobrim razlogom. Da računalnik prevzema nadzor nad vsem, in hkrati gleda pod prste pilotu in kopilotu in ju popravlja, ta del sicer več ali manj še manjka, je itak že samoumevno. Tudi vse zdravniške sestre morajo imeti medicinsko izobrazbo na ravni zdravnika, sicer je drugače samo navadna tajnica. Od določeno ljudi določenega kadra se pač pričakuje določeno znanje, sicer je lahko ob težavah to velik in resen problem. Če danes določeno osebje ni ustrezno izobraženo, po pričakovanjih, in ustrezne računalniške podpore, je že malo čudno, če ne že kar neverjetno, do nesprejemljivo. Iskanje potencialnih pilotov med potniki, ob krizi, je že izživeto, oz. neprimerno, saj se dogaja prav vsakič (vsakič žal ni voljo takih ljudi), ko pride do take situacije, čeprav ne gre za to, da potniki z ustreznim znanjem ne bi ponudili in nudili svojega znanja in pomoči, pa vendar se tako kaže tudi slabost sicer strežniške osebja, ki bi osnove letenja in upravljanja letala, vendarle moralo obvladati. Podobno kot sprevodnik na vlaku, naj bi znal upravljati s tem strojem, in da ima strojevodnja težave. lahko vskoči namesto njega, sicer pa ima vlak alternativo, lahko ustavi kjerkoli, razen na večjem nagibu, povsem brez nevarnosti za potnike. Letalo alternativ nima, ne more lebdeti in počakati na drugega pilota, da pride na krov, žal. Drugače pa, ob računalniški podpori, v kolikor je le ta ustrezna (komunikacija z računalom), zna vsak računalniško izobražen osebek ravnati z sistemom ali objektom, ki ga podpira računalniški sistem, saj to ni več neka ne vem kakšna huda znanost.
24Ppkur
05. 09. 2010 10.55
... Naj raje poskrbi za redno servisiranje svoje letalske flote ... ... In kdo bo pristal, če pilota nenadoma med letom zadane infarkt ali možganska kap? Stevardesa, ali kaj? ... Mislim, da s to letalsko družbo ne bom letel, dokler se predlagajo takšne neumnosti. Takemu človeku je očitno tudi odveč, če je vetrobransko steklo letalapritrjeno le s petimi namesto destimi vijaki.
Brabus
05. 09. 2010 10.19
Baje že trenirajo in izobražujejo opice.Pa sej bodo samo za vzlet in pristanek, vmes bodo pa delile banane.
Niko_K
05. 09. 2010 09.31
Kapitalna. :)
migo
05. 09. 2010 09.30
sem se že večkrat peljal z Ryanairom in nimam nobenih slabih izkušenj. Vedno so točni, stevardese prijazne, polet normalen.... Ne vem zakaj jih vsi tako kritizirajo
xsx
05. 09. 2010 06.40
malo dnarja, malo muzike...letela z njiimi prvič, zadnjič in nikol več...morš met kar nekaj denarja v rezervi, če hočeš sploh nazaj domov prit...katastrofa totalna
PSIHOTERAPEVT
05. 09. 2010 04.16
bah neumnost .. nekdo jih hoce potunkat! sem letel parkrat z njimi in je cist cool za ta kes ;)
proofreader
05. 09. 2010 02.25
Tudi pilotov ne potrebujejo - stevardese naj naučijo prižgati letalo in vklopiti avtopilota.
Audy
05. 09. 2010 02.12
Hja, če gre VSE po planu, zna letalo res samo pristat, pilot samo skrbi za komunikacijo in programira avtopilota. V kriznih trenutkih je pa usposobljen kopilot nepogrešljiv in nujen v kokpitu. Če mu gre tako slabo da špara na pilotih, potem naj raje zapre firmo, še preden strmoglavi kakšno letalo zaradi iztrošenosti ali premalo goriva.
Martian
05. 09. 2010 00.31
Tonček Balonček04.09.2010, 22:44 10 To me spominja na predlog Maksa Tajnikarja, ki je predlagal, da bi anesteziste nadomestile dipl. med. sestre lohk jih tut Dejan Zavec
tali?ni tom
05. 09. 2010 00.26
BOM PA JST PILOTIRAL ČE ME VZAMEJOI ! sm že vozu eno cesno enkrat pa je kr šlo !! hahahaha ! ampak tip je pa res tepec !
due
05. 09. 2010 00.21
pejte na youtube in vpište Ryanair Caught Napping stevardese niso niti usposobljene, dokumente ponaredijo. zato si želijo da bi stevardese pilotirale. itak ne bi nobena znala, tako da nebi blo stroškov s tečajem. katastrofa
Obad777
05. 09. 2010 00.09
Sploh ne rabijo pilotov, šofer šleparja bo dovolj.
pjerg
04. 09. 2010 23.58
Kdaj pa mislijo uvest stojišča na avijonu? Jaz hočem za male pare v Dublin. :D
pppowermax
04. 09. 2010 23.54
namesto kuharjev je najbolj da mamo gradbince....
endrug
04. 09. 2010 23.50
Se pa zelo trudite, da bi očrnili to letalsko družbo.
BitterMan
04. 09. 2010 23.41
Karta itak ne more biti cenejša kot je, se pravi ali imajo finančne probleme ali pa želi povečat maržo (zmanjšati fiksne stroške). Če upoštevaš, da je potrebno še stevardese naučit pristajat in seveda tudi navigirat (če se piloti zgodi nekaj precej daleč od letališča), se po moje ne splača. Jaz osebno se nebi peljal z njimi, rajši dam malce več denarja.
extradeluxe
04. 09. 2010 22.55
tajnikar je nad vsemi, pove tko kot je, realno. karkoli je zares rekel je res. ne vem pa ka se je tolko zredil, aje kej bolan. al kwa...
Tonček Balonček
04. 09. 2010 22.44
To me spominja na predlog Maksa Tajnikarja, ki je predlagal, da bi anesteziste nadomestile dipl. med. sestre, seveda ne pri operacijah, kjer bi bil pacient sam!