Tujina

Po pogajalskem maratonu začasni premier Papademos

Atene, 10. 11. 2011 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Maratonski tristranski pogovori so obrodili sadove, saj bo nova vlada prisegla že v petek opoldne. Vodenje vladnega kabineta do predčasnih volitev so zaupali Lucasu Papademosu.

Papademos je arhitekt grškega prevzema evra. Na sliki še s primerkom grške nekdanje valute drahme.
Papademos je arhitekt grškega prevzema evra. Na sliki še s primerkom grške nekdanje valute drahme. FOTO: Reuters

Napoved o tem, da bo nova prehodna vlada narodne enotnosti v petek opoldne prisegla, je objavila grška nacionalna televizija. Vodenje vladnega kabineta so po štirih dnevih odlašanja zaupali nekdanjemu podpredsedniku ECB Lucasu Papademosu.

Tako se je po treh dnevih pogajanj zaključila politična drama v Grčiji. Papademos je za sodelovanje v vladi postavil dodatne pogoje. Kot poroča Reuters, si prizadeva za močnejšo pozicijo Nove demokracije in za možnost podaljšanja dobe vladanja prek sedaj veljavnega roka 19. februarja.

Papademos je v izjavi za medije poudaril, da si bo prizadeval za to, da bo Grčija čim hitreje prišla iz krize, sedaj pa je država po njegovih besedah na ključnem razpotju. Za rešitev je po njegovih besedah potrebna soudeležba vseh, dotaknil pa se je tudi perečega vprašanja o grškem članstvu v evroobmočju. "Grško članstvo v evrski skupini je garancija za monetarno stabilnost in sam menim, da bo naše članstvo v tej prestižni skupini navkljub sedanjim težavam pripomoglo k hitrejšemu in lažjemu prilagajanju drugih članic," je poudaril Papademos. Kdaj bodo razpisane predčasne volitve Papademos, ni nakazal.

64-letni Lukas Papademos velja za arhitekta grškega prevzema evra. Novi premier doslej ni zasedal nobenega političnega položaja, je bil pa dolgo na čelu grške narodne banke. Kot edini Grk je bil osem let tudi podpredsednik Evropske centralne banke. Leta 1980 je bil eden vodilnih ekonomistov ameriške centralne banke Federal Reserve v Bostonu, nato pa je pet let pozneje odšel h grški narodni banki in leta 1994 prevzel njeno vodenje.

Papademos, ki ga cenijo tako v evropskih prestolnicah kot tudi v finančnih krogih, je tako sprejel vodenje vlade, ki bo podpisala zadolžnico za 130 milijard evrov pomoči Grčiji še pred razpisom predčasnih volitev. Slovi kot nekarizmatična osebnost v sicer viharnem političnem prostoru v Grčiji, v dobro pa mu analitiki štejejo umirjenost in preudarnost, kar država v teh kriznih časih še bolj izrecno potrebuje.

Dogovor o imenovanju je v sredo propadel, ko se vodja manjše stranke Laos ni strinjal z imenovanjem Filipposa Petsalnikosa na premiersko mesto, saj naj bi bil idejno in politično preblizu odhajajočemu premierju Georgeu Papandreuju.

Grški politični vakuum

Predhodno je Papandreu potrdil, da nameravajo njegova socialistična stranka in konservativci sestaviti koalicijsko vlado, ki bo soglašala z zahtevami glede vračila evropskega mednarodnega paketa pomoči obubožani Grčiji. Če Grčija te pomoči ne prejme, ne bo mogla ubežati scenariju bankrota in izgona iz evrskega območja.

Z izglasovanjem novega začasnega premierja je Grčija korak bližje k razrešitvi monetarnih težav.
Z izglasovanjem novega začasnega premierja je Grčija korak bližje k razrešitvi monetarnih težav. FOTO: Reuters

Kot kaže, so se pogajalske strani dogovorile glede glavnega pogoja in nujnostne naloge – ratifikacije zadnjega paketa 8 milijard evrov težke pomoči državi. Po pogojih dogovora bi morala Grčija izvesti vnovične zaostritve pri varčevanju, za ekonomsko poslušnost Evropi pa bi prejela denar in polovični odpis dolgov.

Premier Papandreu bi moral v sredo opoldne predati svoje delovne obveznosti nasledniku, po govoru pa se je odpravil na tristranska pogajanja strank Pasok, Nove demokracije in stranke Laos k predsedniku države. Slednja stran je pogajanja zaradi nestrinjanja z imeni kandidatov za premierja zapustila.

Kot je ob odhodu medijem sporočil predsednik stranke Laos Giorgios Karantzaferis, so v ozadju politike, krizi navkljub, strateške igre preigravanja in merjenja moči med premierjem Papandreujem in njegovim političnim tekmecem Antonisom Samarasom.

Kot možni nasledniki sedanjega premierja so se v Grčiji poleg Papademosa pojavili tudi nekdanji minister za pravosodje Filippos Petsalnikos, predsednik Evropskega sodišča Vassileios Skouris, profesor prava in nekdanji socialistični minister za delo Ioannis Koukiadis, evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamandouros in grški predstavnik na IMF Panagiotis Romeliotis.

Grčija je trenutno le prišla v politično zavetrje. Ali bo Grčija vsemu navkljub prisiljena zapustiti območje evra in nazaj prevzeti svojo nekdanjo denarno valuto drahmo?
Grčija je trenutno le prišla v politično zavetrje. Ali bo Grčija vsemu navkljub prisiljena zapustiti območje evra in nazaj prevzeti svojo nekdanjo denarno valuto drahmo? FOTO: Reuters

Evropski komisar za gospodarske razmere Olli Rehn je ob sedanjem zastoju pogajanj poudaril, da se morajo grški politiki prvenstveno dogovoriti o pogojih pomoči Grčiji še pred postavitvijo nove vlade. Samaras je v izjavi za javnost ta teden poudaril, da je načrt rešitve za Grčijo nujen in "neizbežen“, kljub temu pa ne vidi razloga, da bi se Grčija k strinjanju s pogoji morala pisno zavezati.

Grški javni dolg naj bi v prihodnjih dveh letih zrasel na skoraj 200 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je ocenila Evropska komisija v gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju. Grčiji po zadolženosti sledi Italija, ki ji je komisija za naslednje leto napovedala dolg v višini 120,5 odstotka BDP.

Komisija je Grčiji za letos napovedala javni dolg v višini 162,8 odstotka BDP, za naslednje leto v višini 198,3 odstotka BDP, za leto 2013 pa v višini 198,5 odstotka BDP. Tudi javnofinančni primanjkljaj Grčije naj bi bil večji, kot je bilo načrtovano. Letos naj bi znašal 8,9 odstotka BDP, naslednje leto sedem odstotkov, v letu 2013 pa 6,8 odstotka BDP.

Grčija pa se že sooča tudi z rekordno brezposelnostjo, kar 907.953 brezposelnih, med njimi kar 43,5 odstotka mladih oziroma dvakrat več kot leta 2008. Povprečna stopnja brezposelnosti v vseh 17 državah z evrom je avgusta znašala, skupaj s sezonskimi odstopanji, 10,1 odstotka, medtem ko je bila ta v Grčiji kar 18,4-odstotna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
10. 11. 2011 23.49
Vodenje vladnega kabineta so po štirih dnevih odlašanja zaupali nekdanjemu podpredsedniku ECB Lucasu Papademosu. To je nekdo, ki je zelo dobro vedel kaj se dogaja v Grčiji in jo kljub temu priklopil v EURo območje. Ni kaj smo na dobri poti za nadaljevanje zgodb iz preteklosti.
odbogaposlan
10. 11. 2011 17.27
tio je ta ki je objavljal lažne bilance, pravega so namestli, he,he,he čao EU!
LovecNaKomuniste
10. 11. 2011 15.43
Dober priimek, stari lopov. On je Grčijo pripeljal do lažnega prevzema evra s ponarejenimi listinami in ji na dolgi rok obesil štrik za vrat, zraven pa še celotnemu EUju in Evru.
Gosposvetski
10. 11. 2011 15.21
Papademos, ne me hecat, Fotr demokrat ?
samorastnik
10. 11. 2011 14.46
Tako vam je to ko privatne banke zavladajo nad eno državo... In kaj so Grki dobili,,kukavičje jajce iz privatnih bank ,,da še naprej vodi propad Grkov... V Grčji ni nič drugega,,kot spopad z privatnimi bankami in kapitalom..
Karanta
10. 11. 2011 14.14
buljbuljis
10. 11. 2011 14.10
ma ravno podpredsednik ECB....slučanjo..pametna poteza nemčije in francije
wsharky
10. 11. 2011 14.08
... sedaj bodo dobili nekaj miliard - delali itak ne bodo, trinajsta in stirinajsta placa zagotovljeni ... - grki so frajeri ... vlecejo celo evropo ... he he ...
Gosposvetski
10. 11. 2011 13.58
Grk Zorba bi bil boljši,
Bgi
10. 11. 2011 13.51
Ka dol so simi Papa-ji? :D
korintos1
10. 11. 2011 13.51
Grki imajo Papademosa, Slovenija je pa imela Demos-papa.
MOSSAD003
10. 11. 2011 13.43
Krize je KONEC....ejga
Jimi1
10. 11. 2011 13.09
Škoda vsakega nadaljnjega centa, ki bi ga v Grčijo poslali. Če se ne bomo ostali začeli reševati iz težav bomo sledili Grkom pri katerih je že vse izgubljeno... Namesto reševanja nastale situacije pa so se začeli "pogovarjati"....
littleSister
10. 11. 2011 12.41
svet se ruši, politiki bi se pa samo "pogovarjali" in si nalagali denar na svoje račune. Isto je pri nas ... delanje norca iz naroda z raznimi športniki in pevkami, ki nas bodo kao rešili iz krize. Patetično.