Tujina

Nakupovalni center v Essnu znova odprl vrata, oba prijeta moška sta že na prostosti

Essen, 13. 03. 2017 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večnadstropni nakupovalni center v Essnu je po sobotnem zaprtju zaradi grožnje o terorističnem napadu znova odprl svoja vrata. Policija je ocenila, da nevarnosti ni več, bo pa ostala pozorna in bo v primeru, da se ta spet pojavi, nemudoma ukrepala. Še naprej iščejo ljudi, ki stojijo za načrtom. Oba prijeta osumljenca so že izpustili.

Številne podrobnosti o načrtovanem napadu ostajajo nepojasnjene, vključno s tem, ali so načrtovanje prevzeli vodilni člani IS. Poleg tega ni znano, v kateri fazi je bil načrt in koliko napadalcev naj bi ga izvedlo.

Potem ko je nemška policija v soboto zaradi namiga o terorističnem napadu zaprla večnadstropni nakupovalni center v Essnu, je ta danes znova odprl svoja vrata. Policija je namreč ocenila, da nevarnosti ni več, in sporočila, da ostaja pozorna in bo v primeru, da se nevarnost spet pojavi, nemudoma ukrepala, poroča Focus.de.

Prav tako pa še naprej iščejo ljudi, ki stojijo za načrtom, ki naj bi ga po navedbah varnostnih virov pripravila skrajna sunitska skupina Islamska država (IS). Za njim naj bi stal nemški državljan, ki je odpotoval v Sirijo, da bi se boril za IS. Po navedbah varnostnih virov je bil v stiku z več ljudmi na območju Essna, s katerimi se je dogovarjal za napad. Nadzoroval pa ga je tudi nemški center za zaščito pred terorizmom. Več izvajalcev napada naj bi sicer prihajalo tudi iz drugih držav.

Policija varuje nakupovalni center v Essnu.
Policija varuje nakupovalni center v Essnu. FOTO: AP

Oba osumljenca so že izpustili

Policisti so v povezavi z dogodkom zaslišali dva moška iz sosednjega Oberhausna. Enega od njiju so izpustili v nedeljo dopoldne, drugega, pri katerem so opravili tudi hišno preiskavo, pa popoldne, saj niso imeli dovolj razlogov za pripor, je po poročanju Focusa.de danes sporočil tiskovni predstavnik policije. "To pa ne pomeni, da je preiskava končana,"  je še dodal.

Podrobnosti o zaslišanih moških policisti niso razkrili, so pa jasno poudarili, da ne gre za napadalca. Šlo naj bi za osebi, ki sta z njimi imeli stike.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je za javno radiotelevizijo ARD povedal, da so policijo na grožnjo opozorili nemški obveščevalci. Potrdil je tudi, da glede načrtovanega napada obstaja povezava z Islamsko državo. "Nekatere znake ali ukaze je dal nekdo, ki je iz Nemčije potoval na konfliktna območja na Bližnjem vzhodu," je dodal.

Poostreno tudi varovanje nakupovalnega centra v Oberhausnu

Kot je znano, je policija večnadstropni nakupovalni center na trgu Limbecker, ki velja za enega najbolj priljubljenih v Essnu, zaprla v soboto zjutraj, potem ko je prejela namig, da bo še isti dan tarča terorističnega napada. Center ob sobotah v povprečju obišče 60.000 ljudi, ob zaprtju pa je bilo v njem le nekaj zaposlenih. Okrog kompleksa centra, ki je bil zaprt cel dan, so namestili tudi policiste s strojnicami. V nedeljo so policisti večinoma zapustili območje, saj je center na ta dan tako ali tako zaprt.

Policija je v soboto zavarovala tudi nakupovalni center v sosednjem Oberhausnu, a ga ni zaprla. Poostreni varnostni ukrepi tam sicer veljajo že od decembra, uvedli so jih kmalu po napadu na božični sejem v Berlinu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
13. 03. 2017 14.43
+6
Kult multikulti bo uničil evropo, če se kmalu ne zbudimo.
frako
13. 03. 2017 10.51
+0
Mau je blo treba ljudi strašit k ni incidentou, cela zadeva"lažna zastava."
LAC
13. 03. 2017 10.29
+12
PA KAJ JE BILO TO RES POTREBNO ZA NEMČIJO IN EVROPO? PA KOGA MI TO VOLIMO?!
flum
13. 03. 2017 14.42
+4
dartford
13. 03. 2017 10.27
+14
Cel Isis se smeje Evropi v obraz kako lahko pridejo sem pod pretvezo da so begunci. Potem jih Evropa lepo nahrani (seveda se nad hrano pritožijo, ker ni po njihovem okusu), nato dobijo nastanitev (seveda se tudi nad tem pritožijo, ker so načrtovali da bo dobil vsak kar svojo hišo), cele dneve potem nimajo kaj počet in na koncu še razstrelijo kakšno letališče ali pa nakupovalni center. Ljubitelji migrantov, nesite jim še kakšno malico, da ne bodo lačni... Moderna Evropa - nakupovalna središča zastražena bolj kot vojaški objekti. Smo to hoteli ???
Klampfman
13. 03. 2017 09.55
+18
Ni lepsega, kot do zob oborozeni policaji na evropskih ulicah. Hvala multikulti liberalci!