Tujina

Največji onesnaževalki obljubljata, da se bosta poboljšali

Peking, 12. 11. 2014 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajska in ZDA skupaj proizvedeta približno 45 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Zdaj sta določili pomemben cilj – ZDA nameravajo izpuste zmanjšati do leta 2025, Kitajska pa napoveduje, da bodo njeni izpusti vrhunec dosegli leta 2030.

Kitajska in ZDA sta se danes dogovorili za nove cilje na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. ZDA nameravajo do leta 2025 zmanjšati svoje izpuste za med 26 in 28 odstotki glede na leto 2005, Kitajska pa si konkretnega cilja ni zastavila, je pa napovedala, da bodo njeni izpusti vrhunec dosegli leta 2030.

Kitajska je s tem prvič doslej določila datum, čeprav okviren, do katerega naj bi raven njenih izpustov nehala naraščati.

Sporočilo o dogovoru je iz Bele hiše prišlo v času srečanja ameriškega predsednika Baracka Obame in kitajskega predsednika Xi Jinpinga po forumu Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec). Obama je zadane cilje označil za zgodovinske.

Onesnaževanje - 13
Onesnaževanje - 13 FOTO: Reuters

Obe državi skupaj proizvedeta približno 45 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Nepričakovano sporočilo z njune strani se uvršča v okvir prizadevanj za zagotovitev globalnega dogovora o zmanjšanju emisij po letu 2020, ki naj bi ga dosegli na mednarodni podnebni konferenci v Parizu prihodnje leto.

"Dogovorila sva se, da zagotoviva, da bodo mednarodna pogajanja o podnebnih spremembah v Parizu prinesla dogovor," je dejal Xi.

Državi sta se sicer doslej prepirali glede globalnih ciljev na tem področju, pri čemer sta ena drugi nalagali odgovornost za zmanjšanje emisij, ki veljajo za glavnega krivca za segrevanje ozračja.

Nov cilj, ki so si ga zastavile ZDA, predstavlja zvišanje glede na pred tem zadano 17-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2020. Kitajska je medtem že septembra napovedala, da bo kmalu določila vrhunec emisij.

V skladu s predhodnimi napovedmi Kitajske je Bela hiša danes sporočila še, da si bo Kitajska do leta 2030 prizadevala povečati delež energije proizvedene iz nefosilnih goriv za 20 odstotkov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dogovor med Kitajsko in ZDA pozdravil kot pomemben korak pri doseganju globalnega podnebnega dogovora prihodnje leto. Pri tem pa je v Mjanmaru ob robu vrha Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean) še pozval ostale države sveta, naj sledijo zgledu obeh velesil in podobno določijo ambiciozne cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Dogovor sta v skupni izjavi pozdravila tudi predsednika Evropskega sveta Herman Van Rompuy in Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Ta napoved dokazuje, da je poziv voditeljev članic EU iz 24. oktobra, da je treba hitro predstaviti namere glede zmanjševanja toplogrednih plinov, naletel na odziv," sta zapisala.

Pri tem sta spomnila, da je tudi EU oktobra določila ambiciozne cilje, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste za najmanj 40 odstotkov, povečala rabo obnovljivih virov energije za najmanj 27 odstotkov in okrepila povezanost notranjega trga na energetskem področju.

"Sedanje napovedi obsegajo okoli polovico vseh izpustov v svetu," sta še izpostavila in pozvala tudi ostale države – še posebej pa države skupine G20, katerih voditelji se bodo ta konec tedna sestali v avstralskem Brisbaneu – da še v prvi polovici prihodnjega leta transparentno predstavijo svoje cilje.

"Le tako bomo lahko ocenili, ali bodo naša skupna prizadevanja zadostovala, da izpolnimo cilje, da se globalne temperature ne bodo povečale za več kot dve stopinji Celzija," sta še opozorila Juncker in Van Rompuy.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llalalala
12. 11. 2014 16.51
-1
Ameriški in Kitajski imperij morata pasti, upam da Rusi razmišljajo v to smer
napakaa
12. 11. 2014 15.05
+1
..kot bi se Stalin rokoval z rokavicami
hondica
12. 11. 2014 14.07
+3
Evropa je smešna s telim zelenim fašizmom.
gangsterist
12. 11. 2014 12.49
+12
obljubljata? ja super. naši politiki tudi obljubljajo, pa smo že skoraj bankrotiral
Ka pa mislis
12. 11. 2014 10.58
+2
Kavbojci bi stagnirali ce to nardijo
Našvasan_zob
12. 11. 2014 12.29
+2
Nominalno sedaj rastejo minimalno.. REALNO že zdej padajo.. Če pa še zategnejo tele standarde so pa v ornk problemih... PS: Uradna stopnja inflacije je prirejena.. Neuradno jim standard že sedaj pada...
Našvasan_zob
12. 11. 2014 12.30
In vse to ob 0% obrestnih merah in MASIVNIH stimulus paketih..
StopTTIP
12. 11. 2014 10.34
+8
To je pa velik uspeh.. "Kitajska si bo PRIZADEVALA (!!!) v naslednjih 16 LETIH (!!!) zmanjšati emisije....." no ja... ko jim "ne bo uspelo" (niti ne bodo poskusili...) bodo pač rekli, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.... in ... karavana bo šla naprej.... Medtem pa bomo slovenceljni 16 let plačevali oderuške "okoljske takse", ki bodo uničile še tistih nekaj podjetij, ki zaenkrat še delujejo v tej zavoženi državi..... Je pa patetično.. ko bomo že danes zvečer poslušali Lučko (skorumpirano politikantko iz IPCC), kako bo "opevala to izjavo" kot enega največjih njenih oz. IPCC-jevih "uspehov" !!!!!
ULTRA PLUS
12. 11. 2014 10.53
+8
Nič ne bo zmanjšala. Preberi še enkrat! Njihovi izpusti bodo dosegli vrhunec leta 2030!! Pol pa bo kar bo. Seveda bo pa Slovenija omejila izpuste z uničenjem svoje industrije.
StopTTIP
12. 11. 2014 19.25
Ja vem... tu piše, da bodo tega leta "dosegli vrh"... na M_MC pa, da bodo do takrat zmanjšali izpuste..... pač.. kvaliteta prevajalcev, ki se hočejo imenovati "novinarji"... so pa navadni ....
Fifi 24
12. 11. 2014 10.02
+9
Seveda bo kitajska zmanjšala izpuste če pa bo zgradila plinovod od rusije od tiste rusije ki ima kao sankcije EU no pravzaprav Amerike...in ti američani se zdaj hvalijo s tem da bodo tudi kitajci zmanjšali izpusete ?? jeb...lud zbunjenog ovce pa kimajo ko berejo take novičke folk je dejansko zabit 1+1 = preveč za njih
mogerad
12. 11. 2014 09.46
+13
europa zmanjšuje emisije tako da seli proizvodnjo na kitajsko potem pa zahteva od kitajcev da zmanjšajo emisije. v resnici onesmažuje tisti ki kupuje te stvari brez trajne vrednosti ki poganjajo svetovno gospodarstvo to pa so zahodni potrošniki ti onesmažujejo svet in selijo umazano tehnologijo k revnim
veseliveselko
12. 11. 2014 09.09
+11
Evo malo sarkazma, ki bi bil smešen, če nas ne bi direkt po žepu udaril: Kaj pa naša država, ko celo gradi nove termo bloke kljub temu, da bomo potrošniki električne energije in praktično vsi državljani plačevali dražjo elektriko na račun kazni, ki jo bomo plačevali evropski uniji? Vsi ostali zapirajo....ne, mi gradimo! To si upamo ha? :) Kot bi gledal oddajo SAJ NI RES, PA JE!!!
StopTTIP
12. 11. 2014 10.23
+6
Dokler provizije padajo v "prave žepe" jih za ceno, ki jo plača ljudstvo kaj malo briga !!!!
StopTTIP
12. 11. 2014 10.27
+4
PS : Pa da ne bi kdo mislil, da Kotar ni osebni prijatelj JJ-ja !!!! Velik vzpon Kotarja je potekal v časih, ko je bil pokojni ZAGOŽEN (JJ-jev kompanjon pri Patriji) na čelu ELES-a... in ni bila niti ena pogodba podpisana brez njegove (in JJ-eve) privolitve (beri... provizije) !!!!!! Po "upokojitvi" Zagožna pa je ELES prevzel g. Vitoslav Tuerk (lastnik najdražje sušilnice sadja na tej obli..., osebni prijatelj Petra Kotarja še iz časov, ko sta bila oba zaposlena na EIMV), ki je tudi JJ-jev človek... in je celo kandidiral na SDS listi na zadnjih volitvah !!!!!
Ka pa mislis
12. 11. 2014 11.10
+1
Blok 6 bo cistejsi od vseh skupaj. Tu nimas prav