Tujina

Največ korupcije v revščini

London, 26. 09. 2007 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Transparency International je objavila indeks korupcije. Slovenija se je med 180 državami uvrstila na 27. mesto.

Nevladna organizacija Transparency International (TI) je objavila indeks korupcije po svetu za leto 2007 in pri tem najslabše ocenila Mjanmar in Somalijo, medtem ko so se najvišje uvrstile Danska, Finska in Nova Zelandija. S tem se je pritisk na vojaško hunto v Mjanmaru, ki se sooča z največjimi protivladnimi protesti v zadnjih skoraj 20 letih, še povečal. Slovenija se je med 180 državami uvrstila na 27. mesto.

Največ korupcije v letu 2007 je bilo v Mjanmaru in Somaliji.
Največ korupcije v letu 2007 je bilo v Mjanmaru in Somaliji. FOTO: POP TV
Organizacija TI opozarja na močno povezavo med revščino in korupcijo, saj Svetovna banka kar 40 odstotkov držav, katerih indeks je letos nižji od tri in v katerih se torej bohoti korupcija, uvršča med države z nizkim dohodkom. Kot poudarja TI, so prav revne države tiste, ki imajo praviloma najbolj nepošteno in skorumpirano politično in poslovno elito.

Med najslabše ocenjenimi državami so med drugim še Irak in Afganistan, Uzbekistan in Turkmenistan, Sudan, Čad in DR Kongo, Venezuela, Haiti, Laos in Bangladeš in druge. Med desetimi državami z najmanj korupcije pa so poleg že naštetih treh še Singapur, Švedska, Islandija, Nizozemska, Švica, Kanada in Norveška. ZDA so pristale na 20., Kitajska na 72., Rusija pa na 143. mestu. Od sosednjih držav se je bolje od Slovenije uvrstila le Avstrija, ki je zasedla 15. mesto, medtem ko sta Italija in Madžarska pristali na 39. oziroma 41. mestu, Hrvaška pa šele na 64.

"Države z najslabšimi ocenami morajo vzeti te rezultate resno in nemudoma sprejeti ukrepe za krepitev odgovornosti javnih institucij. Vendar je tudi delovanje s strani držav z najboljšimi ocenami prav tako pomembno, še posebej pri preprečevanju korupcije v zasebnem sektorju," so ob objavi vsakoletnega indeksa korupcije sporočili iz TI. Omenjeni indeks temelji na percepciji poslovnežev in analitikov neke države o stopnji korupcije v tej državi. Razteza se od 0 do 10, pri čemer 0 pomeni zelo koruptivna, 10 pa praktično brez korupcije. Leta 2006 so se najslabše uvrstili Haiti, Mjanmar, Gvineja in Irak.

Glede slednjega je TI sicer opozoril, da sta k slabi oceni verjetno prispevala tudi izrazit mednarodni profil Iraka po invaziji ZDA leta 2003 in pa velik pritok sredstev za obnovo države, saj je indeks odvisen od subjektivnih ocen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.